ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 4 octobre 2014

Ισπανία - Επιμένουν οι Καταλανοί για δημοψήφισμα στις 9 Νοεμβρίου

Στη δικαιοσύνη προσφεύγει ξανά η Μαδρίτη


Ο περιφερειακός πρόεδρος της Καταλoνίας Αρτούρ Μας.
Πηγή: REUTERS
Επιμένουν οι Καταλανοί για δημοψήφισμα στις 9 Νοεμβρίου - στη δικαιοσύνη προσφεύγει η Μαδρίτη
Ο ηγέτης της Καταλoνίας όρισε μία επιτροπή που θα επιβλέψει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της ισπανικής περιφέρειας τον Νοέμβριο, παρακάμπτοντας την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, η οποία προσφεύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να κηρύξει την ψηφοφορία παράνομη.

Ο περιφερειακός πρόεδρος της Καταλoνίας Αρτούρ Μας όρισε μία επταμελή επιτροπή για την επιτήρηση της ψηφοφορίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή κυβέρνηση.
Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη κίνηση για την προετοιμασία της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στις 9 Νοεμβρίου μετά τη Δευτέρα που το Συνταγματικό Δικαστήριο συμφώνησε να εξετάσει τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος - μία απόφαση, η οποία ουσιαστικά επέφερε την αναστολή του.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της περιφερειακής καταλανικής κυβέρνησης, συνήφθη μια συμφωνία ανάμεσα στα κόμματα που τάσσονται υπέρ του δημοψηφίσματος για να συνεχισθεί η διοργάνωση του δημοψηφίσματος, με στόχο «οι πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις 9 Νοεμβρίου».
Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα αμφισβητήσει ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου ως «παραβίαση της νομοθεσίας» τη δημιουργία της εκλογικής επιτροπής που θα διοργανώσει το δημοψήφισμα.
«Η κυβέρνηση θα ενσωματώσει στην προσφυγή της (ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου) την παραβίαση αυτή», δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία υπογράμμισε πως ουδείς στην Ισπανία εκτός των δικαστηρίων μπορεί να αποφασίζει από μόνος του «τι είναι νόμιμο και τι όχι».

Με πληθυσμό 7,5 εκατ κατοίκους, η Καταλονία, η οποία αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της οικονομίας της Ισπανίας, έχει τη δική της γλώσσα και χωριστή κουλτούρα και αγωνίζεται από καιρό για μεγαλύτερη αυτονομία.

Η Μαδρίτη ανησυχεί ότι το δημοψήφισμα θα διαλύσει τη χώρα την ώρα που με αργούς ρυθμούς ανακάμπτει μετά την οικονομική ύφεση και υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία αντιτίθεται στο ισπανικό Σύνταγμα του 1979.

Στις αρχές της εβδομάδας η Καταλονία ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει προσωρινά την εκστρατεία για το δημοψήφισμα καθώς ετοιμάζεται να εφεσιβάλει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Σήμερα, ο Μας πρόκειται να έχει συναντήσεις στη Βαρκελώνη με τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν έπειτα από τη δικαστική απόφαση.
Πηγή: www.tanea.gr
Δημοσιεύτηκε στις 03/10/2014 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire