ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 23 décembre 2014

Μορίς Ντιβερζέ : Σημαντικός πολιτικός επιστήμονας, μολονότι κατηγορήθηκε για κάποια γραπτά της νεότητας του στην περίοδο της κατοχής που θεωρήθηκαν αντισημιτικά.

  Ανήκε στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς

Πέθανε ο «πάπας των πολιτικών επιστημών» Μορίς Ντιβερζέ

Διατύπωσε μεταπολεμικά τους τρεις νόμους για εκλογικά συστήματα και κομματική εκπροσώπηση
Πέθανε ο «πάπας των πολιτικών επιστημών» Μορίς ΝτιβερζέΠαρίσι 
Στη Γαλλία θεωρούνταν ο «πάπας των πολιτικών επιστημών». Καθηγητής Δικαίου στο Πουατιέ και στο Μπορντό, ο Μορίς Ντιβερζέ διατύπωσε μεταπολεμικά τους περίφημους τρεις νόμους για τα εκλογικά συστήματα και την κομματική εκπροσώπηση.

Από μια δική του ανάλυση έχει κατοχυρωθεί, εξάλλου, ο όρος «ημιπροεδρικό σύστημα» που ταυτίζεται με την Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία. Όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι οικείοι του στη «Μοντ», ο Ντιβερζέ -είχε γεννηθεί το 1917- πέθανε τη νύχτα της 15ης Δεκεμβρίου.

Στην 70χρονη πορεία του (είχε διατελέσει και ευρωβουλευτής από το 1989 - 1994 με το Κόμμα των Σοσιαλιστών), άφησε μεγάλη βιβλιογραφία για τους πολιτικούς θεσμούς (στα ελληνικά, εκτός άλλων, κυκλοφορούν η «Εισαγωγή στην Πολιτική», Παπαζήσης και οι «Μέθοδοι Κοινωνικών Επιστημών», ΕΚΚΕ).

Ήταν από τους ευρωπαϊστές που επέμενε ότι η εμβάθυνση της ΕΕ θα πρέπει να προηγηθεί της διεύρυνσης, ενώ το 1996 υπέγραψε με άλλες 136 προσωπικότητες (Μισέλ Ροκάρ, Σιμόν Βέιλ, Χόρχε Σεμπρούν, Κ. Καστοριάδης κ.ά.) δήλωση με την οποία αντιδρούσαν στην απαγόρευση του Λεπέν να αναφέρεται το Εθνικό Μέτωπο ως κόμμα της Ακρας Δεξιάς.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire