ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 29 décembre 2014

Υγεία και Διατροφή - Κίνδυνος παχυσαρκίας για όσους εργάζονται βράδυ

Σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, άνθρωποι που εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες είναι πιο επιρρεπείς στην αύξηση βάρους

Κίνδυνος παχυσαρκίας για όσους εργάζονται βράδυ  

Με τον κίνδυνο της παχυσαρκίας έρχονται αντιμέτωποι όσοι δουλεύουν σε νυχτερινές βάρδιες καθώς καίνε λιγότερη ενέργεια (θερμίδες) στη διάρκεια του 24ώρου σε σχέση με όσους δουλεύουν κανονικά ωράρια, αναφέρει νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Τη συγκεκριμένη έρευνα επιβεβαιώνουν προηγούμενες μελέτες που αναφέρουν πως όταν κάποιος εργάζεται και τρώει παράλληλα σε ώρες που κανονικά έπρεπε να κοιμάται τείνει να βάλει επιπλέον κιλά, χωρίς οι λόγοι να είναι ξεκάθαροι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κένεθ Ράιτ, αναπληρωτή καθηγητή φυσιολογίας και διευθυντή του Εργαστηρίου Ύπνου και Χρονοβιολογίας του Πανεπιστημίου Μπόουλντερ του Κολοράντο, τόνισαν πως οι εργαζόμενοι των νυχτερινών ωρών πρέπει να μειώσουν τη λήψη τροφής και να αυξήσουν τη σωματική άσκηση, κάτι το οποίο δεν γίνεται.
Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν 14 υγιείς άνθρωποι για έξι μέρες. Τις πρώτες δύο μέρες οι εθελοντές ακολούθησαν ένα πρόγραμμα με πρωινή εργασία και βραδινό ύπνο, ενώ τις υπόλοιπες τέσσερις το ωράριο αντιστράφηκε. Κατά τη διάρκεια του εξαήμερου πειράματος η ποσότητα του φαγητού και των θερμίδων ήταν ίδια, απλώς διέφερε η ώρα που έτρωγαν οι συμμετέχοντες.
Η έρευνα έδειξε ότι όταν οι άνθρωποι ακολουθούσαν το βραδινό ωράριο η συνολική κατανάλωση ενέργειας (θερμίδων) μέσα στην ημέρα συνολικά ήταν κατά 12% έως 16% μικρότερη, πράγμα που πιθανώς οφείλεται στην αποδιοργάνωση του βιολογικού (κιρκαδιανού) ρολογιού.

Σε δήλωσή του ο Κένεθ Ράιτ αναφέρει: «Η εργασία σε βάρδιες αντίκειται στη θεμελιώδη βιολογία καθώς απαιτεί η βιολογική ημέρα μας να συμβαίνει τη νύχτα και η βιολογική νύχτα μας να συμβαίνει στη διάρκεια της ημέρας, πράγμα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί».
Αν και οι εργαζόμενοι σε νυχτερινές βάρδιες  καίνε περισσότερο λίπος σε σχέση με όσους κοιμούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ενεργειακή κατανάλωσή τους μέσα στο 24ωρο είναι μικρότερη, με αποτέλεσμα την αύξηση βάρους.
Η νυχτερινή εργασία έχει συνδεθεί και με άλλες παθήσεις, όπως εγκεφαλικά και διαβήτη.Πηγή: www.efsyn.gr
Δημοσιεύτηκε στις 19/11/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire