ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 5 décembre 2014

Tο κόστος ενός νέου Ψυχρού Πολέμου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣΓεωπολιτικό stress test

Ποιος θα αντέξει περισσότερο το κόστος ενός νέου Ψυχρού Πολέμου Δύσης - Ρωσίας; Η Μόσχα ή η ΕΕ και κυρίως η Γερμανία που καλούνται κατά κύριο λόγο να επωμισθούν το κόστος της παλινδρόμησης στην αντιπαράθεση; Χθες ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα αντέξει, δεν θα διαλυθεί όπως η Γιουγκοσλαβία. Λίγες μέρες πιο πριν από την Αγκυρα έπαιξε το χαρτί της ματαίωσης της κατασκευής του South Stream και της αναβάθμισης της Τουρκίας με στόχο να διχάσει ΝΑΤΟ - ΕΕ.
Η Μόσχα πληρώνει ήδη ακριβά το κόστος των κυρώσεων, αλλά αισιοδοξεί ότι το κόστος θα είναι μεγαλύτερο για τη Γερμανία. Ηδη με μια ομοβροντία άρθρων το Der Spiegel καταγράφει τις αρνητικές συνέπειες της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία με τελευταία επισήμανση κείμενο που τονίζει την ανάγκη να σταματήσει κάθε συζήτηση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Αν ρίξουμε μια ματιά στον χάρτη, πέραν της Ουκρανίας, η Βαλτική είναι το πιο θερμό μέτωπο του νέου Ψυχρού Πολέμου Ρωσίας - ΝΑΤΟ με αναχαιτίσεις, παραβιάσεις εναέριου χώρου, εντοπισμό εχθρικών υποβρυχίων. Πρόκειται για μια επιλογή του Κρεμλίνου που προκύπτει τόσο από την ύπαρξη ισχυρών ρωσικών μειονοτήτων στην Εσθονία και τη Λετονία, από την εγγύτητα της περιοχής με τη Γερμανία αλλά τη βαρύτητα που έχει στην ευρωπαϊκή στρατηγική του Βερολίνου.
Η Πολωνία, οι τρεις Βαλτικές Χώρες μαζί με τη Φινλανδία και τη Σουηδία έχουν αναδειχθεί εντός και εκτός Ευρωζώνης πολύτιμοι σύμμαχοι του Βερολίνου στη διαχείριση της κρίσης και προβάλλουν σαν ο φυσικός χώρος αναδίπλωσης του Βερολίνου, ένα σιωπηρό σχέδιο β', σε περίπτωση σύγκρουσης με τον Νότο της Ευρωζώνης. Ετσι το μήνυμα της Μόσχας προς το Βερολίνο είναι σαφές: Εκτός από το διμερές εμπόριο ο νέος Ψυχρός Πόλεμος θα μετατρέψει τη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη σε ζώνη αστάθειας, έντασης και πιθανών συγκρούσεων με αποτέλεσμα να ακυρωθεί στην πράξη το στρατηγικό βάθος προς Ανατολάς που απέκτησε η Γερμανία με τη διεύρυνση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Το στοίχημα του Κρεμλίνου είναι αν το Βερολίνο θα αντέξει την ταυτόχρονη αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη με έναν μακράς διαρκείας νέο Ψυχρό Πόλεμο. Ο πάγιος εφιάλτης της Γερμανίας, μια ταυτόχρονη σύγκρουση σε δύο μέτωπα -όπως στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους του 20ού αιώνα- είναι ξανά ορατή απειλή.
ΕΘΝΟΣ
«E» 5/12

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire