ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 17 décembre 2014

Ρωσία : Προσωρινή ίσως ανάπαυλα, που μπορεί όμως και να στενοχωρήσει κάποιους...


Καψύλης Αλέξανδρος  

 Το ρούβλι βρήκε στήριγμα στους… Ρώσους εξαγωγείς 

Αισθητή ανάκαμψη του νομίσματος – Σταθεροποίηση στις αγορές πετρελαίου

Το ρούβλι βρήκε στήριγμα στους… Ρώσους εξαγωγείς


Ανέκαμψε αισθητά την Τετάρτη το ρούβλι, τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι του ευρώ. Ωστόσο, καθώς η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος παραμένει εξαιρετικά ασταθής και ευμετάβλητη, η κυβέρνηση της Μόσχας μελετά νέα μέτρα για την σταθεροποίηση του ρουβλίου εξαιρώντας όμως το έσχατο: την επιβολή περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων.

Οι ασφυκτικές πιέσεις που είχε δεχθεί την Τρίτη το ρωσικό νόμισμα έδειχναν να συνεχίζονται και το πρωί της Τετάρτης. Με το καλημέρα το ρούβλι υποχωρούσε κατά περίπου 6% έναντι του δολαρίου και του ευρώ - ο όγκος των συναλλαγών ήταν όμως πολύ μικρός και ως εκ τούτου πολύ λίγοι παίκτες με πολύ λίγα χρήματα μπορούσαν να επηρεάσουν θεαματικά την ισοτιμία.

Στη συνέχεια, ωστόσο, το ρούβλι βρήκε στήριξη όχι από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας (άλλωστε οι σχεδόν καθημερινές πωλήσεις δολαρίων για την αγορά ρουβλίων μόνο πρόσκαιρα στήριζαν ως τώρα το νόμισμα) αλλά από τους Ρώσους εξαγωγείς.

Οι εξαγωγείς, που έχουν διαθέσιμα σε συνάλλαγμα στα χρηματοκιβώτιά τους, προχώρησαν ομαδικά σε πωλήσεις συναλλάγματος προκειμένου να καταβάλουν τους φόρους τους στο ρωσικό κράτος - είναι προφανές ότι τους συνέφερε να πουλήσουν ξένο νόμισμα για να πληρώσουν με υποτιμημένα ρούβλια.

Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής ήταν το απόγευμα το ρούβλι να έχει ενισχυθεί στα 62 ρούβλια έναντι του δολαρίου (από… 79 που είχε πέσει την Τρίτη) και στα 77 ρούβλια έναντι του ευρώ.

Σημειωτέον ότι την Τρίτη το ρούβλι σημείωσε δραματικές απώλειες της τάξεως του 20% έναντι του δολαρίου, παρά την απέλπιδα κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας να αυξήσει κατά 6,5 μονάδες (!) το βασικό επιτόκιο του νομίσματος (από το 10,5% στο 17%).

Νέα μέτρα

Εν τω μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι, αν χρειαστεί, θα παράσχει πρόσθετη ρευστότητα στις τράπεζες και στις άλλες χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις στη χώρα, όπως είναι οι ασφαλιστικές φέρ' ειπείν.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Αλεξέι Μοϊσέγεφ είπε επίσης ότι «η Ρωσία θα πουλήσει όσο συνάλλαγμα χρειαστεί, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να σταθεροποιηθεί το νόμισμά της».

Τα εργαλεία της αγοράς

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η Μόσχα δεν έχει, πάντως, και τόσα πολλά να κάνει προκειμένου να πετύχει τον σκοπό της, πέρα από την απαγόρευση της ελεύθερης κίνησης των κεφαλαίων. Πρόκειται, όμως, για ενδεχόμενο το οποίο απέρριψε ρητά και κατηγορηματικά ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Στόχος μας είναι να επαναφέρουμε την τάξη στις αγορές, κανείς δεν έχει συμφέρον από την αστάθεια. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν υπάρχει ανάγκη να καταφύγουμε σε σκληρές ρυθμίσεις, όπως συνέβαινε συχνά στο παρελθόν. Οι ρυθμίσεις αυτές δεν αποδίδουν τίποτα το καλό. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία της αγοράς», είπε χαρακτηριστικά ο ρώσος πρωθυπουργός.

Ο παράγων «πετρέλαιο»

Το ρούβλι έχει χάσει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας του έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, χτυπημένο από την καταβαράθρωση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και από τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας εξ αιτίας της ουκρανικής κρίσης - ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να ετοιμάζει την επιβολή νέου πακέτου κυρώσεων τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τόσο η ελεύθερη πτώση του ρωσικού νομίσματος όσο και η δραματική τροπή που έχουν πάρει οι εξελίξεις στη ρωσική οικονομία - η ρωσική Κεντρική Τράπεζα έχει προβλέψει ύφεση 4,5% το 2015 - οφείλονται στην πτώση των τιμών του πετρελαίου, που αποτελεί το βασικό εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας και αποφέρει περίπου το ήμισυ των συνολικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού της χώρας.

«Οι τιμές του πετρελαίου και όχι οι κυρώσεις είναι η αιτία των δεινών της ρωσικής οικονομίας», δήλωσε ο συντονιστής των σχέσεων της Γερμανίας με τη Ρωσία Γκέρνοτ Έρλερ.

«Εκείνο που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα της ελεύθερης διακύμανσης του ρουβλίου στις διεθνείς αγορές σε μια τόσο αρνητική για τη χώρα συγκυρία», εκτιμούν σε ανακοίνωσή τους οι αναλυτές της Bank Zenit στη Μόσχα αναφερόμενοι στη σχετική απόφαση που έλαβε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας το Νοέμβριο.

Στις διεθνείς αγορές πετρελαίου η κατρακύλα της τιμής του πετρελαίου περιορίστηκε χθες σε… λελογισμένα επίπεδα. Στην αγορά του Λονδίνου το απόγευμα η τιμή του Brent υποχωρούσε μόνο κατά 20 σεντς στα 59,66 δολάρια το βαρέλι. Την Τρίτη η τιμή είχε προς στιγμήν πέσει κάτω από τα 59 δολάρια το βαρέλι.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire