ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 29 décembre 2014

Ελλάδα : Εκλογές

Σταυρόπουλος Λάμπρος  

Εκλογές «ψήφισε» η Βουλή - Δεν εξελέγη Πρόεδρος Δημοκρατίας

Μετά την τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή στην οποία ο Σταύρος Δήμας πήρε 168 ψήφους, ενώ 132 βουλευτές ψήφισαν «παρών» - Αθλιότητες Χρυσαυγιτών στο Κοινοβούλιο - O Αντ. Σαμαράς προτείνει εκλογές στις 25 Ιανουαρίου

 Εκλογές «ψήφισε» η Βουλή - Δεν εξελέγη Πρόεδρος Δημοκρατίας



Ο κύβος ερρίφθη! Η χώρα οδηγείται σε εκλογές την 25η Ιανουαρίου 2015 μετά την αδυναμία της παρούσας Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση απέτυχε να διασφαλίσει τις απαιτούμενες 180 ψήφους, ενώ το αποτέλεσμα της τρίτης καθοριστικής –και ιστορικής σημασίας- ψηφοφορίας ερμηνεύεται ως καταφανής ήττα καθώς στους 168 βουλευτές που τάχθηκαν στην δεύτερη ψηφοφορία υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Στ. Δήμα δεν προστέθηκε ούτε ένας. Και αυτό παρά τις δραματικές εκκλήσεις του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά ο οποίος δήλωσε ότι «έκανα και κάνω τα πάντα για να εκλεγεί Πρόεδρος, για να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, γιατί αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον και γιατί αυτό είναι και το δικό μου χρέος».
Παρά τις προειδοποιήσεις που απηύθυνε ο κ. Σαμαράς προς τους βουλευτές θέτοντάς τους προ των ευθυνών τους, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος αυτές δεν εισακούσθηκαν. «Κανένας βουλευτής δεν δικαιούνται να πει ότι δεν ήξερε, η ευθύνη των εκλογών θα βαρύνει εκείνους που δεν θα εκλέξουν Πρόεδρο και το ΄΄παρών΄΄ θα έχει επάνω το ονοματεπώνυμό τους, θα τους θυμάται ο κόσμος και κυρίως η Ιστορία», είχε πει ο Πρωθυπουργός θέτοντας με οριακό τρόπο το δίλημμα ενώπιον των βουλευτών.

Ωστόσο, ουδείς επιπλέον προσχώρησε στο στρατόπεδο του «ναι» υπέρ της υποψηφιότητας Δήμα, διαψεύδοντας τις προσδοκίες αν μη τι άλλο για μια αύξηση του αριθμού των θετικών ψήφων. Αντιθέτως αυξήθηκαν τα «παρών» (έφτασαν τα 132) καθώς στην ψηφοφορία συμμετείχε και η αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά η οποία απουσίαζε από την δεύτερη ψηφοφορία. 
Μετά την ψηφοφορία στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός επισήμανε σχετικά με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ότι «κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να εκλέξει η Βουλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να αποτραπούν οι εκλογές που περικλείουν κινδύνους και δεν τους θέλει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού». Ευχαρίστησε δε όσους ανεξάρτητους βουλευτές υπερψήφισαν τον κ. Δήμα, ενώ  για όσους καταψήφισαν είπε ότι «φέρουν ακέραιη την ευθύνη για μια εξέλιξη που δεν ήθελε ο ελληνικός λαός», τον οποίο κάλεσε με την ψήφο τους στις εκλογές «να διώξει την αβεβαιότητα και να αποκαταστήσει την σταθερότητα».
Η καθοριστική σημασία της τρίτης ψηφοφορίας ήταν έκδηλη μεταξύ των βουλευτών. Το κλίμα που επικρατούσε από νωρίς ήταν ότι «πάμε για εκλογές», ενώ στα πηγαδάκια που είχαν στηθεί στους διαδρόμους, στο καφενείο και το εντευκτήριο της Βουλής, τα οποία έσφυζαν από κόσμο, στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η προεκλογική προετοιμασία και οι προβλέψεις για τις πολιτικές εξελίξεις. Σημαντικό μερίδιο του ενδιαφέροντος των πολιτικών είχε αποσπάσει και η κυοφορούμενη εξαγγελία νέου φορέα από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.
Η διαδικασία της ψηφοφορίας εξελίχθηκε ομαλά. Μοναδική παραφωνία ήταν οι κραυγές από την πτέρυγα της Χρυσής Αυγής. Όταν τελείωσε η διαδικασία οι βουλευτές της σηκώθηκαν και φώναζαν προς την πλευρά του πρωθυπουργού «τελείωσες», «σε περιμένουμε στην φυλακή» κλπ., ενώ ένας από αυτούς, ο έγκλειστος κ. Ι. Λαγός φώναξε προς τον πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή κ. Ευ. Μπούκουρα, ο οποίος ψήφισε υπέρ της υποψηφιότητας Δήμα: «Μπούκουρα πού είσαι; Πού θα κρυφτείς τώρα;». Κάποιοι μάλιστα λέγεται ότι έφτυσαν προς την πλευρά του. Αλλά και άλλες φωνές ακούστηκαν με τις γνωστές κατηγορίες περί «προδοτών» κλπ., ενώ φραστικό επεισόδιο προκλήθηκε μεταξύ της βουλευτού της ΝΔ κυρίας Φωτεινής Πιπιλή και της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Μαρίας Μπόλαρη. Σύμφωνα με βουλευτές η πρώτη φέρεται να της φώναξε ότι «ταυτιστήκατε με την Χρυσή Αυγή» και η δεύτερη να της απάντησε ότι «είναι δικά σας παιδιά αυτοί».
Ο χρυσαυγίτης βουλευτής κ. Ν. Μίχος φέρεται να κινήθηκε απειλητικά προς την πλευρά του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ν. Δένδια ενώ παρενέβη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Β. Κικίλιας σταματώντας τον.
Μετά την μη διασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 180 βουλευτών, η Βουλή διαλύεται μέσα σε 10 ημέρες και προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη νέας Βουλής, η οποία θα κληθεί να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η ημερομηνία των εκλογών είναι η 25η Ιανουαρίου 2015.
Αύριο Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014 ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον κ. Κ. Παπούλια για να τον ενημέρωσει σχετικά και κατόπιν αναμένεται η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών.
Η νέα Βουλή που θα προκύψει θα κληθεί να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Απαιτούνται και πάλι τρείς ψηφοφορίες αλλά με 180 ψήφους η πρώτη, 151 ψήφους η δεύτερη και η τρίτη με σχετική πλειοψηφία.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire