ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 14 décembre 2014

΄Εμαθαν και οι νεο-οθωμανοί να κάνουν βελούδινα πραξικοπήματα !

«ΒΕΛΟΥΔΙΝΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ» ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΜΜΕ

Ημέρες... 1980, δια χειρός Ερντογάν στην Τουρκία



Έφοδο έκανε τα ξημερώματα η τουρκική αστυνομία στα γραφεία ΜΜΕ που συνδέονται με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, συλλαμβάνοντας δημοσιογράφους, παραγωγούς αλλά και πρώην αστυνομικούς διοικητές. Στην επιχείρηση έγιναν συντονισμένες έφοδοι σε σπίτια σε Κωνσταντινούπολη και άλλα σημεία της χώρας με στόχο μεταξύ άλλων και την ομάδα της εφημερίδας Zaman.
Οι συλλήψεις προστίθενται στις κινήσεις που έχει κάνει ο Ερντογάν για να φιμωθούν φωνές επικριτικές προς τον ίδιο, ιδιαίτερα όσες προέρχονται από το δίκτυο του Γκιουλέν.

Οι πρώτες συντονισμένες επιχειρήσεις συλλήψεων έγιναν τα ξημερώματα της Κυριακής σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας και είχαν συνέχεια, με «δεύτερο γύρο» και το μεσημέρι. Ήδη το πρωί, συγκεντρώσεις αλληλεγγύης έγιναν έξω από τα γραφεία της Zaman με πλακάτ «ο ελεύθερος Τύπος δεν μπορεί να φιμωθεί».

Τουρκικά ΜΜΕ μιλούσαν για 32 εντάλματα σύλληψης, χωρίς να είναι σαφές ακόμη για ποιες κατηγορίες. Μεταξύ όσων έχουν τεθεί υπό κράτηση φέρεται να βρίσκεται και ο επικεφαλής του ομίλου Samanyolu, ο Χινταγέτ Καρατζά.


Σύμφωνα με το Reuters έχουν τεθεί υπό κράτηση 23 εξ αυτών. Ανάμεσά τους βρίσκονται και δύο πρώην αστυνομικοί διοικητές.

Ο διευθυντής της Zaman Εκρέμ Ντουμανλί, σε βάρος του οποίου επίσης φέρεται να εκδόθηκε ένταλμα, μίλησε ζωντανά στην τηλεόραση το πρωί της Κυριακής «προκαλώντας» την αστυνομία να τον συλλάβει.

Τελικά προσήχθη νωρίς το απόγευμα και εκείνος ως ύποπτος. Ο ίδιος ο Ντουμανλί ήταν ένα από τα πρόσωπα που είχαν ταυτιστεί με τον ευρύ κύκλο του Γκιουλέν που αρχικά υποστήριζε τον Ερντογάν.

Ο ιεροκήρυκας Γκιουλέν -ο οποίος έχει τη βάση του στις ΗΠΑ αλλά το δίκτυό του ήλεγχε μέχρι πρότινος νευραλγικά σημεία στην τουρκική κρατική μηχανή και τα ΜΜΕ- ήταν ένας από τους υποστηρικτές του Ερντογάν στα πρώτα χρόνια της ανόδου του και είχε κινητοποιήσει το δίκτυο υπέρ του νυν τούρκου προέδρου.

Ο Γκιουλέν όμως στράφηκε εσχάτως εναντίον του Ερντογάν, με τον ανοικτό πόλεμο να ξεσπάει πέρυσι για τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας και του δικαστικού συστήματος. Τα ΜΜΕ που πρόσκεινταν στον Γκιουλέν ήταν μεταξύ όσων έδιναν ιδιαίτερη έκταση στην περυσινή υπόθεσης με τις μίζες του κυβερνώντος ΑΚΡ, που ενέπλεκαν και τον γιο του Ερντογάν.

Το κυβερνών κόμμα είχε κατηγορήσει το δίκτυο για υποκίνηση μέσω υψηλόβαθμων στελεχών σε αστυνομία και Δικαιοσύνη που πρόσκεινταν σε αυτό. Την υπόθεση είχε ακολουθήσει «εκκαθάριση» του αστυνομικού και δικαστικού συστήματος από υποστηρικτές του Γκιουλέν.

Στην πρώτη αντίδραση από την τουρκική αντιπολίτευση στην «Επιχείρηση της 14ης Δεκεμβρίου», όπως αναφέρονται στον τουρκικό Τύπο οι έφοδοι της Κυριακής, ο αρχηγός του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καταδίκασε τις συλλήψεις χαρακτηρίζοντάς τις «πραξικόπημα».

Η μοναδική μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση από το κυβερνών AKP ήρθε διά στόματος του αναπληρωτή αρχηγού του Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος περιορίστηκε να πει ότι «παρακολουθούμε τη διαδικασία».

Σημειώνεται, όπως αναφέρει η Hurriyet, ότι την Τετάρτη χρήστης του Twitter με το ψευδώνυμο Φουάτ Αβνί (η πραγματική ταυτότητα του οποίου θεωρείται άγνωστη) είχε αναφέρει σε ανάρτησή του πως θα συλλαμβάνονταν σε δύο ημέρες, την Παρασκευή, στελέχη ΜΜΕ που βρίσκονταν κοντά στο δίκτυο του Γκιουλέν. Σε ανάρτησή του την Πέμπτη, άφησε να εννοηθεί πως η δημοσιοποίηση του σχεδίου είχε οδηγήσει στην αναβολή του.

(Στη φωτό, σημερινή διαμαρτυρία των εργαζομένων ης Ζαμάν)

ΠΗΓΗ : Ο Πολίτης, 15 -12-2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire