ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 29 décembre 2014

Υγεία - Κίνδυνος εγκεφαλικού για τους... μορφωμένους

Ένας απόφοιτος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού, σε σχέση με έναν χαμηλότερης μόρφωσης

 
REUTERS / Gary Cameron

Οι άνθρωποι που έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και εμφανίζουν προβλήματα μνήμης, κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους επίσης ξεχνάνε, αλλά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, σύμφωνα με νέα ολλανδική έρευνα.
Σύμφωνα με το ΒΒC, σε σχετική δημοσίευση που έκαναν στο περιοδικό «Stroke», οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 9000 υγιείς ανθρώπους άνω των 55 ετών σε βάθος 20ετίας. Έως το 2012 οι 1.134 είχαν πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η ανάλυση έδειξε ότι όσο καλύτερη μόρφωση είχε κάποιος που εμφάνιζε προβλήματα μνήμης, τόσο πιθανότερο ήταν να πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο. Κατά μέσο όρο ένας απόφοιτος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είχε 39% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού, σε σχέση με έναν χαμηλότερης μόρφωσης.
Ο επικεφαλής της έρευνας από το Εράσμειο Πανεπιστημίο του Ρότερνταμ, Αρφάν Ικράμ, επεσήμανε: «η μόρφωση αποτελεί αντίβαρο στην άνοια, καθώς επιτρέπει στον εγκέφαλο να καταπολεμά καλύτερα τα συμπτώματά της τελευταίας. Έτσι, στους πιο μορφωμένους χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συμβούν εγκεφαλικές βλάβες και να εκδηλωθεί άνοια. Αν όμως οι μορφωμένοι αρχίσουν να παραπονιούνται πρόωρα ότι ξεχνάνε, τότε χάνεται ο προστατευτικός μηχανισμός που έχουν «χτίσει» από την παιδική ηλικία τους. Στην περίπτωση αυτή,τα προβλήματα μνήμης για έναν μορφωμένο άνθρωπο πρέπει να θεωρούνται δείκτης αυξημένου κινδύνου για εγκεφαλικό».
Τα εγκεφαλικά είναι συνήθως ισχαιμικού τύπου, είτε σπανιότερα αιμορραγικού τύπου. Και στις δύο περιπτώσεις, είτε κάποια αιμοφόρα αγγεία φράξουν, είτε διαρραγούν, το αίμα και το οξυγόνο παύουν να κυκλοφορούν και τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν.



Πηγή: www.efsyn.gr
Δημοσιεύτηκε στις 12/12/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire