ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 23 décembre 2014

Κύπρος : Το πολιτικό σύστημα, στην πλειοψηφία του, λειτουργεί ως ένα συνδικάτο, που ελέγχει όλες τις διαδρομές της μίζας και τη διαπλοκή

Κώστας Βενιζέλος

Η τραγωδία είναι διακομματική

Το δόγμα πως υπεράνω ιδεολογιών και της κομματικής γεωγραφίας είναι το χρήμα, το κέρδος, επιβεβαιώνουν τόσο το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς όσο κι αυτό της Πάφου (και όσα άλλα έπονται). Την ώρα που διασταυρώνουν τα ξίφη τους δημοσίως, δημιουργώντας πολιτικές πολώσεις, πίσω από τις κλειστές πόρτες γίνεται ο διαχωρισμός των λαφύρων. Στο παρασκήνιο εκείνο που προέχει είναι ο διαχωρισμός της μίζας. Το πολιτικό σύστημα, στην πλειοψηφία του, λειτουργεί ως ένα συνδικάτο, που ελέγχει όλες τις διαδρομές και τη διαπλοκή. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, με «σφραγισμένες» τις κουρτίνες, για να μη μπαίνει ακτίδα φωτός και διαφάνειας, είναι «αγκαλιασμένοι», έξω «σκοτώνονται». Τα επιχειρήματα και οι δικαιολογίες ακούγονται αποκρουστικά κενές, όταν το πρόδηλο, επιχειρείται να διαστρεβλωθεί, να παρουσιασθεί διαφορετικό από την πραγματικότητα. Και το τραγικότερο είναι ότι λίγο-πολύ παρουσιάζονται κάποιοι ως «διωκόμενοι και «αντιστασιακοί». Μέχρι εκεί φθάνει το θράσος τους για τα όσα διέπραξαν σε βάρος του φορολογούμενου πολίτη, με τα λεφτά των εργαζομένων.

 
Στη Δρομολαξιά συνωμότησε το σύμπαν για να γίνει πραγματικότητα η πράξη, από την οποία ως φαίνεται και από τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, ήταν πολλοί που ωφελήθηκαν. Μηχανισμοί διευκόλυνσης έδρασαν με την απαιτούμενη ευελιξία για να μην καθυστερήσει «το έργο». Στην Πάφο, ο χορός των εκατομμυρίων έχει φτιάξει μια τοπική ελίτ, η οποία συνυπήρξε όσο οι διαδρομές του χρήματος ήταν αθέατες. Μετά τις αποκαλύψεις «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Τελικά βούλιαξαν την πόλη, την πολιτική και την οικονομία.
 
Και δεν φτάνει που το πάρτι γινόταν εκεί που γέμιζαν εκλεγμένοι και μη τις καρέκλες των αποφάσεων, επεκτάθηκαν και στο ποδόσφαιρο. Διαχρονική κατάρα η κομματικοποίηση (όχι πολιτικοποίηση). Δεύτερη κατάρα η άκρατη εμπορευματοποίηση του αθλήματος, εξέλιξη που έδωσε πεδίο δράσεως στις μίζες και τα κυκλώματα. Όταν το κέρδος υπεισέρχεται ως σημαντικός παράγοντας, τότε και τα στημένα παιχνίδια αποτελούν μέρος της διαδικασίας για χρυσοφόρες εισπράξεις, κάτω από το τραπέζι. Και είναι σαφές πως και εδώ, πέραν από την αξιοποίηση του γεγονότος ότι είναι μαζικό άθλημα και βρίσκουν τα κόμματα και οι πολιτικοί μαζεμένους εκλογικούς πελάτες, έμμεσα ή άμεσα έχουν και οικονομικό όφελος.
 
Η εικόνα που διαμορφώθηκε ενισχύει την απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Όσοι θεωρούν πως αποτελεί υπερβολή και μηδενισμός το τσουβάλιασμα, θα πρέπει να αποδείξουν πως τούτο δεν ισχύει. Γιατί πρόκειται για μια εδραιωμένη αντίληψη στην κοινή γνώμη, που για να ανατραπεί χρειάζονται δείγματα γραφής.

Σημ.: Να δημευθεί η περιουσία όλων όσων είναι ένοχοι. Να επιστρέψουν τα κλεμμένα.
Σημ.1: Έχει σημασία πού καταλήγει το χρήμα ή εκείνο που προέχει είναι πως αυτό είναι αποτέλεσμα κλεψιάς;
Κώστας Βενιζέλος
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-k-venizelos/103/234417/i-tragodia-einai-diakommatiki#sthash.gTLOJ2oj.dpuf


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire