ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 6 février 2011

Διάλογος στην Αίγυπτο

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι παρόντες

Σύγχυση και επιφυλάξεις για το διάλογο στην Αίγυπτο

«Θολό» είναι το κλίμα σχετικά με το διάλογο που είχε για πρώτη φορά την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της αιγυπτιακής κυβέρνησης Ομάρ Σουλεϊμάν με ευρεία αντιπροσωπεία οργανώσεων της αντιπολίτευσης -περιλαμβανομένων των Αδελφών Μουσουλμάνων- προς αποκλιμάκωση της κατάστασης. Επιφυλάξεις για την καλή πίστη της κυβέρνησης εκφράζουν αντιπολιτευόμενες ομάδες και επιμένουν στην άμεση αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ ο Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι δηλώνει ότι δεν προσεκλήθη στο διάλογο, τον οποίο χαρακτηρίζει αδιαφανή.

Ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, ξεκίνησε την Κυριακή έναν «εθνικό διάλογο», όπως τον χαρακτηρίζει η κυβέρνηση, με την αντιπολίτευση. Παρούσα και η εκτός νόμου Μουσουλμανική Αδελφότητα, σε μία εξέλιξη που θα ήταν απλώς αδιανότητη πριν από την εξέγερση κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ.


Η κυβέρνηση πρότεινε τη συγκρότηση μίας επιτροπής από δικαστικούς και πολιτικές προσωπικότητες, η οποία θα προετοιμάσει την τροποποίηση του Συντάγματος έως τις αρχές Μαρτίου, σημείο στο οποίο επήλθε συμφωνία, όπως μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση.

Η επιτροπή θα κληθεί να προτείνει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τη διεκδίκηση του προεδρικού αξιώματος από περισσότερους υποψήφιους, και θα θέτουν χρονικά όρια στην προεδρική θητεία.

Στις παραχωρήσεις που εμφανίστηκε πρόθυμη να κάνει η κυβέρνηση περιλαμβάνεται η ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου, η απελευθέρωση όσων προσήχθησαν από την έναρξη του λαϊκού κινήματος αμφισβήτησης στις 25 Ιανουαρίου, καθώς και η άρση των εμποδίων στις τηλεπικοινωνίες και το Διαδίκτυο.

Επί τάπητος ενδέχεται να τεθεί, επίσης, η μισητή για τους Αιγύπτιους κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία δίνει στην αστυνομία υπερεξουσίες.

«Δεν αρκεί» λέει η αντιπολίτευση

Οι οργανώσεις της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης διατηρούν επιφυλάξεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης, αναφέρουν ότι οι προτάσεις της είναι ανεπαρκείς και τονίζουν ότι η συνάντηση της Κυριακής ήταν μόνο ένα βήμα σε έναν διάλογο που πρέπει να οδηγήσει στην ικανοποίηση του βασικού τους αιτήματος -την άμεση αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι -επισήμως εκτός νόμου- δήλωσαν ότι θα παραμείνουν στο διάλογο, αλλά προειδοποιήσαν ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν.

«Τα αιτήματά μας παραμένουν ίδιια. Αυτοί [η κυβέρνηση] δεν ανταποκρίθηκαν στην πλειοψηφία των αιτημάτων, ανταποκρίθηκαν μόνον σε ορισμένα και με επιφανειακό τρόπο» δήλωσε ο Έσαμ αλ Αριάν, υψηλόβαθμο μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Μερίδα της αντιπολίτευσης φέρεται να στηρίζει την παραμονή Μουμπάρακ στην εξουσία έως το Σεπτέμβριο (όπως έχει δηλώσει στο διάγγελμά του) υπό την προϋπόθεση να διαβιβαστεί η εξουσία στον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν -αίτημα το οποίο ο τελευταίος φέρεται να έχει αρνηθεί.

«Κανείς δεν γνωρίζει ποιος μιλάει με ποιον»

«Χαστούκι» στο διάλογο έριξε ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι, ηγετική προσωπικότητα της αντιπολίτευσης. Δήλωσε ότι δεν προσεκλήθη στο διάλογο, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες αυτές δεν χαρακτηρίζονται από διαφάνεια.

«Δεν προσκλήθηκα να μετάσχω στις διαπραγματεύσεις αυτές, σε αυτό τον διάλογο, αλλά παρακολουθώ αυτό που συμβαίνει» δήλωσε ο Ελ-Μπαραντέι στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε, πάντως, ότι στις συνομιλίες παρέστη εκπρόσωπος του συνασπισμού του οποίου ηγείται ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι, και μάλιστα χαρακτήρισε τη συζήτηση ως θετικό βήμα.

Ο Ελ Μπαραντέι κατήγγειλε επίσης «έλλειψη διαφάνειας» στη διαδικασία αυτή. «Κανείς δεν γνωρίζει ποιος μιλάει σε ποιον προς το παρόν. Η διαδικασία διευθύνεται από τον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν, από το στρατό και βεβαίως αυτό είναι το πρόβλημα» σημείωσε.

«Ο πρόεδρος είναι στρατιωτικός, ο αντιπρόεδρος είναι στρατιωτικός και ο πρωθυπουργός είναι στρατιωτικός. Πιστεύω ότι αν θέλετε πραγματικά να αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη, είναι απαραίτητο να μετέχουν πολίτες και γι' αυτό πρότεινα να υλοποιηθεί ένα σχέδιο μετάβασης, στο πλαίσιο του οποίου ένα προεδρικό συμβούλιο, που θα απαρτίζεται από τρία άτομα και θα περιλαμβάνει τον στρατό, θα τεθεί επικεφαλής μιας μεταβατικής κυβέρνησης» δήλωσε.

Παράλληλα, ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι προειδοποιεί για τον κίνδυνο να ξεσπάσει ένας εμφύλιος πόλεμος στην Αίγυπτο σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.

«Έχουμε ζήσει μια απόλυτη κατάρρευση της δημόσιας τάξης και αιματηρές, μερικές φορές ακόμη και μοιραίες επιθέσεις» δηλώνει ο Ελ Μπαραντέι, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους προβοκάτορες που «έχουν στρατολογηθεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών και την αστυνομία».

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire