ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 7 février 2011

Πολεμικές ιαχές

Συνεχίζονται οι συμπλοκές στα σύνορα Ταϊλάνδης – Καμπότζη

Τα στρατεύματα της Καμπότζης και της Ταϊλάνδης συνεχίζουν την ανταλλαγή πυρών σε διαφιλονικούμενη περιοχή της μεθορίου για τέταρτη ημέρα.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων την Παρασκευή και το Σάββατο.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός της Καμπότζης, Χουν Σεν ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει ώστε να "σταματήσει την επιθετικότητα" της Ταϊλάνδης, που "απειλεί πολύ σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα" στην περιοχή.
Οι συγκρούσεις σημειώνονται στον περιβάλλοντα χώρο ενός Ινδουιστικού ναού που είχε ανεγερθεί πριν από 900 χρόνια, γνωστός ως Πρέαχ Βίχεαρ στην Καμπότζη και Χάο Φρα Βιχάρν στην Ταϊλάνδη.
Βρίσκεται σε έναν κρημνό που αποτελεί φυσικό σύνορο και διεκδικείται από τις δύο ασιατικές χώρες. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είχε κρίνει ότι ο ναός ανήκει στην Καμπότζη το 1962, αλλά η μεθόριος των δύο χωρών δεν έχει ποτέ οροθετηθεί.
Στις μάχες της Κυριακής εκτός του πυροβολικού και πολυβόλων ενεπλάκησαν και άρματα μάχης, ενώ τμήμα των ερειπίων του ναού υπέστη ζημιές. Αξιωματικός του στρατού της Καμπότζης επιβεβαίωσε ότι ανταλλάσσονται πυρά μεταξύ των δύο πλευρών από λίγο μετά τις 08:00 τοπική ώρα (03:00 ώρα Ελλάδας).
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης Πανιτάν Ουαταναγιαγκόρν δήλωσε από την πλευρά του ότι η Καμπότζη "άρχισε την επίθεση" και σημείωσε πως οι ενέργειες της Μπανγκόκ έχουν στόχο "να προστατεύσουμε τη χώρα μας, την κυριαρχία μας".
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν εξέφρασε τη "βαθιά ανησυχία" του για τη συνεχιζόμενη ανταλλαγή πυρών στην μεθόριο και κάλεσε τις δύο πλευρές "να θέσουν σε εφαρμογή μια συμφωνία για την παύση των εχθροπραξιών και να ασκήσουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση".

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire