ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 1 février 2011

Το τέλος μιας εποχής

Μουμπάρακ: Θα πεθάνω σε αιγυπτιακό χώμα 
Δεν ξαναβάζει υποψηφιότητα ο Χόσνι Μουμπάρακ όπως ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. Αναφέρθηκε σε υποκινούμενη ανατροπή του. Αποχώρηση Μουμπάρακ χωρίς δίκη φαίνεται να προτείνει ο Ελ Μπαραντέι, δεν συμφωνούν ακτιβιστές.
Παρελθόν θα αποτελεί από το Σεπτέμβριο ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μπουμπάρακ. Με αποψινό διάγγελμά του ο επί 29 χρόνια ηγέτης της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία του μέχρι το Σεπτέμβριο και δεν πρόκειται να θέσει ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος της χώρας.
Όπως ο ίδιος είπε, στο διάστημα μέχρι τον Σεπτέμβριο θα επιχειρήσει να αναθεωρήσει το Σύνταγμα και το σύστημα των εκλογών, τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένος να διαπραγματευτεί ώστε το κοινοβούλιο της χώρας να αλλάξει τα άρθρα 76 και 77 της χώρας, με σκοπό τον εκδημοκρατισμό του συστήματος των εκλογών.

«Δεν σκόπευα έτσι και αλλιώς να βάλω υποψηφιότητα» είπε και πρόσθεσε ότι «οτιδήποτε και να συμβεί δεν θα φύγω από τη χώρα. Θα πεθάνω στη χώρα. Θα επαναφέρω την ειρήνη και θα αλλάξω όσα πράγματα ζητήθηκαν από το λαό μου και ιδιαίτερα από τη νεολαία, την οποία η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ως βασική προτεραιότητα. Τα γεγονότα μας αναγκάζουν να επιλέξουμε μεταξύ σταθερότητας και χάους» είπε και κατέληξε, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η ιστορία θα κρίνει τον Χόσνι Μουμπάρακ. Όπως όλους».
Εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι βγήκαν στους δρόμους για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση σε οκτώ ημέρες διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, που καλείται περισσότερο από ποτέ να φύγει μετά από 30 χρόνια στην εξουσία.Οι εκτιμήσεις για το πλήθος των διαδηλωτών στην κεντρική πλατεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας ποικίλλουν καθώς το Aλ Τζαζίρα αναφέρεται σε περίπου 2 εκατομμύρια, την ίδια στιγμή που το BBC και το France 24 κάνουν λόγο για 200.000 και 400.000 αντίστοιχα.
Αξιοποιώντας την ανοχή του παντοδύναμου στρατού, ο οποίος έχει υποσχεθεί να μην ανοίξει πυρ εναντίον τους, άνδρες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι διαδήλωσαν για να απαιτήσουν την αποχώρηση του κ. Μουμπάρακ που φαίνεται να έχει προσκολληθεί στην εξουσία, προτείνοντας διάλογο και μεταρρυθμίσεις που αμέσως απορρίφθηκαν.
Κανένα βίαιο επεισόδιο δεν καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν μετά από κάλεσμα της αντιπολίτευσης για την «πορεία ενός εκατομμυρίου» στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια κατά του προέδρου τους, που κατηγορείται για όλα τα δεινά -φτώχεια, ανεργία, παραβίαση των ελευθεριών, διαφθορά και «κλείδωμα» της πολιτικής.
Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, η πιο εξέχουσα φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης, κάλεσε τον κ. Μουμπάρακ να φύγει «το αργότερο την Παρασκευή", τασσόμενος υπέρ μιας «έντιμης εξόδου», του 82 χρόνου προέδρου, που η θέση του γίνεται όλο και δυσκολότερη.
Μπροστά στη δοκιμασία της συνεχιζόμενης βίας και της επίδειξης δύναμης, οι ΗΠΑ ήρθαν σε επαφή και με τις δύο πλευρές: ένας αμερικανός πρώην διπλωμάτης των ο Φρανκ Ουίσνερ επρόκειτο να συναντηθεί στο Κάιρο με ανώτερους αξιωματούχους του καθεστώτος, ενώ η πρεσβευτής των ΗΠΑ Μάργκαρετ Σκόμπι μίλησε στο τηλέφωνο με τον κ. Ελ Μπαραντέι, ο οποίος έλαβε επίσης ένα τηλεφώνημα από τον Βρετανό πρεσβευτή.
Την ίδια στιγμή, διέταξαν την αποχώρηση του μη αναγκαίου προσωπικού από τις πρεσβείες τους, ενώ το κίνημα διαμαρτυρίας, χωρίς προηγούμενο από το 1981, αν και συνεχίζει ειρηνικά, έχει προκαλέσει από τις 25 Ιανουαρίου τουλάχιστον 300 νεκρούς, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτο απολογισμό του ΟΗΕ, και χιλιάδες τραυματίες.
Στο κέντρο του Καΐρου, η μεγάλη πλατεία Ταχρίρ (πλατεία Ελευθερίας), επίκεντρο του κινήματος, κατελήφθη από μια ανθρωποθάλασσα. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ γιορτινή, οι διαδηλωτές, χορεύοντας και τραγουδώντας αποδοκίμαζαν τον αιγύπτιο πρόεδρο.
Οι περαστικοί χειροκροτούσαν στη θέα των δύο ομοιωμάτων που απεικόνιζαν τον κ. Μουμπάρακ, με το αστέρι του Δαβίδ κρεμασμένο στη γραβάτα του και δέσμες δολάρια στις τσέπες του.
«Νομίζω ότι οι κυβερνήσεις παντού πρέπει να μας υποστηρίξουν. Περιμένουμε να πουν ότι έφυγε, ότι είναι μέσα στο αεροπλάνο. Είναι το όνειρό μας», δήλωσε μια διαδηλωτής, η Μπάσμα Μαχμούντ 30 ετών.
Ο στρατός έκλεισε τον πρωί την πρόσβαση στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις, και ελικόπτερα πετούσαν τακτικά πάνω από το κέντρο του Καΐρου. Η σιδηροδρομική κυκλοφορία διεκόπη για να αποφευχθεί μια «εισβολή» στην πρωτεύουσα.
Αλεξάνδρεια
Στην Αλεξάνδρεια, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας στη Μεσόγειο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το τζαμί Καέντ Ιμπραήμ και τον σιδηροδρομικό σταθμό.
Στο Σουέζ (ανατολικά), 15.000 άνθρωποι διαδήλωσαν, ενώ ήταν 40.000 στη Μανσούρα, 5.000 στην Τάντα και 10.000 στη Μαχάλα, στο Δέλτα.
Λίγες ώρες μετά την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας (1300 GMT έως τις 0600 GMT), το πλήθος άρχισε να διαλύεται στο Κάιρο με τάξη, υπό το βλέμμα του στρατού.
Το ίδιο και στην Αλεξάνδρεια, οι άνθρωποι άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους, ενώ η ανασφάλεια βασιλεύει στη χώρα, λόγω των λεηλασιών που έγιναν τις πρώτες ημέρες της κινητοποίησης, μετά την απόσυρση της αστυνομίας απο τους δρόμους.
Μετά από μια εβδομάδα διαδηλώσεων, οι οικονομικές συνέπειες της εξέγερσης είναι αισθητές. Οι τουρίστες, μία από τις κυριότερες πηγές εσόδων για την Αίγυπτο, σταμάτησαν να έρχονται, και οι αλλοδαποί τράπηκαν σε φυγή.
Οι τράπεζες και το χρηματιστήριο παραμένουν κλειστά.
Μετά τον οίκο Moody's τη Δευτέρα, ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poors υποβάθμισε κατά ένα βαθμό την πιστοληπτική ικανότητα της Αιγύπτου. Όμως, το ΔΝΤ δηλώνει έτοιμο να βοηθήσει την Αίγυπτο. Η Unesco απηύθυνε έκκληση για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιγύπτου, ζητώντας μέτρα για την προστασία «των θησαυρών» της χώρας.
Φοβούμενος από την πλευρά του μια πιθανή μελλοντική εξουσία εχθρική προς τη χώρα του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «απαιτήσει» τον σεβασμό της συνθήκης ειρήνης μεταξύ της Αιγύπτου και Ισραήλ.
Συνομιλία Γκέιτς με τον Αιγύπτιο ομόλογό του
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, τον στρατάρχη Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, με αντικείμενο τις μεγάλες διαδηλώσεις στο Κάιρο, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
«Μίλησαν σήμερα το πρωί», είπε ο εκπρόσωπος του Πεντάγωνου, Ντέιβ Λάπαν, μιλώντας στους δημοσιογράφους. Διευκρίνισε ότι η τηλεφωνική επαφή εντάσσεται «στην προσπάθεια ενημέρωσης για την εξέλιξη της κατάσταση», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με τον Λάπαν, «μέχρι τώρα ο αιγυπτιακός στρατός έχει ενεργήσει επαγγελματικά και με αυτοσυγκράτηση». Ο Γκέιτς είχε μιλήσει ξανά με τον Ταντάουι το Σαββατοκύριακο.
Εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας για να συμμετάσχουν στην «πορεία του ενός εκατομμυρίου», τη μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων οκτώ ημερών κατά του καθεστώτος του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Aπόδραση αστυνομικών, κατηγορούμενων για θάνατο ακτιβιστή
Δύο Aιγύπτιοι αστυνομικοί που κατηγορούνται για βασανισμό μέχρι θανάτου ενός ακτιβιστή κατά της διαφθοράς που η υπόθεση του έγινε διάσημη από τους «ακτιβιστές του Διαδικτύου», δραπέτευσαν από τη φυλακή στην Αλεξάνδρεια, δήλωσαν σήμερα η ασφάλεια και νομικές πηγές.
Μια από τις κινητήριες δυνάμεις για τις εκκλήσεις της Αιγύπτου για την αλλαγή που οδήγησαν στις μαζικές διαδηλώσεις για την απομάκρυνση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ήταν μια ομάδα στο Facebook που έχει συσταθεί από τους ακτιβιστές που είχαν εξοργιστεί από το θάνατο του Χαλέντ Σαΐντ ο οποίος κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες.
Οι αστυνομικοί παραπέμφθηκαν σε δίκη τον Ιούλιο κατηγορούμενοι για την παράνομη σύλληψη και τον βασανισμό του Σαΐντ, ο οποίος πέθανε στη φυλακή όπου τον κρατούσαν. Οι κρατικές αρχές είχαν ανακοινώσει επίσημα ότι έπαθε ασφυξία μετά τη χρήση ναρκωτικών.
Μια νομική πηγή δήλωσε ότι έχει έλθει σε επαφή με έναν από τους αστυνομικούς που ρώτησε αν θα πρέπει να μείνει έξω από τη φυλακή ή να παραδοθεί στην αστυνομία. Πηγές των υπηρεσιών Ασφαλείας ανέφεραν ότι οι δύο αστυνομικοί δραπέτευσαν από τη φυλακή μαζί με πολλούς άλλους συγκρατούμενούς τους. Οι Αιγύπτιοι λένε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δρουν χωρίς να τιμωρούνται στο πλαίσιο του νόμου για το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει την επ' αόριστον κράτηση και την καταστολή των αντικυβερνητικών δραστηριοτήτων. Η κατάργηση του νόμου αυτού είναι ένα από τα κορυφαία αιτήματα των μαζικών διαμαρτυριών που ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη.
Η κυβέρνηση λέει ότι ο νόμος για το καθεστώς έκτακτης ανάγκης έχει στόχο την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και της τρομοκρατίας.
Υπέρ των διεκδικήσεων ο Αραβικός Σύνδεσμος
Όμως ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε πως υποστηρίζει «τους νέους που διαδηλώνουν και τις διεκδικήσεις τους».
Ο ίδιος απέτισε επίσης φόρο τιμής στο στρατό για τη «θαυμάσια θέση του», αφού υποσχέθηκε πως δεν θα ανοίξει πυρ εναντίον του πλήθους.
Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον είναι διατεθειμένος να ηγηθεί της χώρας σε μια μεταβατική περίοδο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «δεν διεκδικεί την ηγεσία». «Όμως είμαι έτοιμος να υπηρετήσω τη χώρα μου από οποιαδήποτε θέση μου ζητηθεί», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, πολλές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί νωρίς το απόγευμα στην Αλεξάνδρεια, έγινε γνωστό από δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Περίπου 50.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το τέμενος Κάιντ Ιμπραήμ και το σιδηροδρομικό σταθμό, στο κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αιγύπτου, πριν ξεκινήσουν πορεία κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου ζητώντας την αποχώρηση του προέδρου.
Βοήθεια από την Google
Για να βοηθήσει τους Αιγύπτιους «σε αυτή η δύσκολη περίοδο να παραμείνουν σε σύνδεση» η Google ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με το Twitter για την εφαρμογή ενός συστήματος που θα επιτρέπει την αποστολή μηνυμάτων στο Twitter μέσω τηλεφώνου, χωρίς να υπάρχει ανάγκη σύνδεσης στο Ίντερνετ.
Από χθες το απόγευμα λαοθάλασσα κατέκλυσε και πάλι την πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου, ενώ δεκάδες άνθρωποι παρέμειναν εκεί τη νύκτα αψηφώντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας που ισχύει στην πρωτεύουσα, στην Αλεξάνδρεια και το Σουέζ.
Ο Λευκός Οίκος απηύθυνε έκκληση για ηρεμία πριν από τις προγραμματισμένες για σήμερα μεγάλες πορείες και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αυτοσυγκράτηση που επιδεικνύουν μέχρι σήμερα οι στρατιωτικές δυνάμεις.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αίγυπτο Φρανκ Ουίσνερ βρίσκεται στο Κάιρο, όπου θα έχει συνομιλίες με την αιγυπτιακή ηγεσία.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών απηύθυναν έκκληση για την εφαρμογή δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε εκλογές «ελεύθερες και δίκαιες» και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα δήλωσε ότι επιθυμεί μία «ειρηνική μετάβαση».
Από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε για την πιθανότητα εγκαθίδρυσης ενός καθεστώτος αντίστοιχου με το καθεστώς της Τεχεράνης σε περίπτωση που «ένα οργανωμένο ισλαμιστικό κίνημα αναλάβει τον έλεγχο του κράτους» στη Αίγυπτο, ευνοημένο από το «χάος».
Οι ισλαμιστές Αδελφοί Μουσουλμάνοι λένε όχι σε συνομιλίες μέχρι να φύγει ο Μουμπάρακ. Διακόσιες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στο Κάιρο.
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία «ως τον Παρασκευή», δήλωσε σήμερα ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.
Οι Αιγύπτιοι, οι οποίοι διαδηλώνουν εδώ και μια εβδομάδα για την αποχώρηση του προέδρου Μουμπάρακ, «θέλουν να τελειώνουν μαζί του σήμερα, διαφορετικά το αργότερο ως την Παρασκευή», δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι.
«Η (ερχόμενη) Παρασκευή ονομάσθηκε 'η ημέρα της αναχώρησης'», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν ότι ένας συνασπισμός οργανώσεων της αντιπολίτευσης γνωστοποίησαν στην αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι θα αρχίσουν συνομιλίες για τη μετάβαση στη δημοκρατία μόλις παραιτηθεί ο Μουμπάρακ.
«Το πρώτο αίτημά μας είναι να φύγει ο Μουμπάρακ. Μόνον έπειτα απ' αυτό μπορεί να αρχίσει διάλογος με το στρατιωτικό κατεστημένο για τις λεπτομέρειες μιας ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ-Μπελτάγκι, πρώην βουλευτής των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Ο Μπελτάγκι δήλωσε πως η αντιπολίτευση δρα κάτω από μια οργάνωση-ομπρέλα, την Εθνική Επιτροπή για την Παρακολούθηση των Αιτημάτων του Λαού, στην οποία μετέχουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η Εθνική Ένωση για την Αλλαγή με επικεφαλής τον Ελ Μπαραντέι, πολιτικά κόμματα και εξέχουσες φυσιογνωμίες, περιλαμβανομένων Κοπτών Χριστιανών.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ










Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire