Εικόνες χάους στη Λιβύη
Πυρ εναντίον των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών άνοιξε ο λιβυκός στρατός με πολυβόλα και όπλα μεγάλου διαμετρήματος στην Βεγγάζη με συνέπεια να χάσουν την ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.
Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν σκηνές χάους καθώς ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούσαν από τις ταράτσες κτηρίων και διαδηλωτές μάχονταν κατά των στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος.
Ενας γιατρός του τοπικού νοσοκομείου έκανε λόγο για υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες, ενώ δήλωσε ότι η κατάσταση στην πόλη θύμιζε κόλαση. Πρόσθεσε επίσης ότι είδε ανθρώπους με τραύματα από όπλα να μεταφέρονται στο νοσοκομείο καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
«Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν...όχι 15, δεκάδες», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ενώ πρόσθεσε ότι βοήθησε να μεταφερθούν θύματα στο τοπικό νοσοκομείο.
Ο απολογισμός των νεκρών φτάνει πλέον τους 100 από την ημέρα που άρχισαν οι διαδηλώσεις στην Λιβύη. Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι μεγαλύτερος.
Μαρτυρίες αναφέρουν ότι το κυβερνητικό συγκρότητμα ήταν το μόνο σημείο της Βεγγάζης που ήταν ακόμη υπό τον έλεγχο του στρατού.
«Η υπόλοιπη πόλη απελευθερώθηκε», είπε ο μάρτυρας. Παράλληλα, δήλωσε ότι κυβερνητικά γραφεία και αστυνομικά τμήματα πυρπολήθηκαν και χιλιάδες διαδηλωτές σχεδίαζαν να ορμήσουν στο κέντρο διοίκησης, αλλά δέχθηκαν πυρά.
Η μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τουλάχιστον 84 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες τρεις ημέρες σε μια σκληρή επιχείρηση καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, χωρίς ωστόσο να έχει συμπεριλάβει τους νεκρούς του Σαββάτου.
Η βία μοιάζει να επικεντρώνεται στη Βεγγάζη, περίπου 1.000 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας, όπου πάντοτε η υποστήριξη προς τον Καντάφι ήταν πολύ πιο περιορισμένη από ό,τι σε άλλες περιοχές της Λιβύης. Στην πόλη τα τρόφιμα έχουν αρχίσει να εξαντλούνται.
Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η εξέγερση έχει προσλάβει πανεθνικό χαρακτήρα. Ωστόσο, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Jana, επικαλούμενο «ασφαλείς» πηγές, μετέδωσε ότι δεκάδες άτομα συνελήφθησαν σε πολλές λιβυκές πόλεις κι υποστήριξε ότι ανήκουν σε ένα "ξένο δίκτυο" το οποίο προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.
Ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι είναι ο μακροβιότερος στον αραβικό κόσμο με θητεία που χρονολογείται από το 1969. Η Λιβύη είναι μία από τις αραβικές χώρες, στις οποίες πραγματοποιούνται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, μετά την πτώση του Τυνήσιου προέδρου Μπεν Αλι τον Ιανουάριο και του Αιγύπτιου προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ, στις 11 Φεβρουαρίου.
Διακοπή της πρόσβασης στο ίντερνετ
Διακόπηκε το Σάββατο η πρόσβαση στο διαδίκτυο στη Λιβύη, σύμφωνα με μια εταιρία στις ΗΠΑ η οποία παρακολουθεί την κίνηση στο ίντερνετ.
Οπως ανακοίνωσε η Arbor Networks, η οποία εδρεύει στην Μασαχουσέτη, δεδομένα που συλλέχθηκαν από 30 παρόχους πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο δείχνουν ότι η κίνηση στο διαδίκτυο εσωτερικά, από και προς τη Λιβύη διακόπηκε απότομα την Παρασκευή στις 19:15 ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ (02:15 το Σάββατο, ώρα Ελλάδας).
Με βάση τα ίδια στοιχεία είχαν σημειωθεί δυο περιορισμένες διακοπές της πρόσβασης νωρίτερα την Παρασκευή.
Επίσης, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, εάν η υπηρεσία εξακολουθεί να μην είναι διαθέσιμη στη χώρα.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire