ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 16 février 2011

Η ελληνική πλευρά θυμάται να αντιδράσει την τελευταία στιγμή

Δυο μηνύματα με άρωμα ανησυχίας
ΤΟΥΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Προς Γ.Γ.: Αντικειμενική έκθεση, προς Τουρκία: Αποσύρετε Αττίλα
Φωτογραφία
ΕΝΑ μήνυμα προς την Τουρκία, ένα δεύτερο προς τα Ηνωμένα Έθνη έστειλαν Αθήνα και Λευκωσία σε σχέση με το Κυπριακό, την ώρα που είναι σαφές πως υπάρχει έντονη ανησυχία για τις επερχόμενες εξελίξεις. Είναι δε σαφές πως η οικονομική κατάσταση της Ελλάδος αποτελεί στοιχείο το οποίο επηρεάζει τις δυνατότητες παρέμβασης και διαχείρισης των εξελίξεων. Στο τραπέζι, κατά τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, Δημήτρη Δρούτσα, με αρχηγούς κομμάτων, τέθηκε και το ζήτημα του καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών. Είναι προφανές από τις τοποθετήσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, πως επί του παρόντος δεν υπάρχουν σκέψεις για να προχωρήσει η Αθήνα προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Δρούτσας εξήγησε τους λόγους ενώ είναι σαφές πως η ελληνική Κυβέρνηση αξιολογεί μεταξύ αυτών και την πιθανή αντίδραση της Άγκυρας.
Ο Δημήτρης Δρούτσας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, Μάρκο Κυπριανού, κάλεσε την Τουρκία «να κινηθεί άμεσα με την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων της». Υπέδειξε δε πως «εάν η Τουρκία πραγματικά θέλει λύση και αυτό δεν είναι απλώς ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, πρέπει να πράξει ακριβώς αυτό, να δείξει ότι έχει καταλάβει ποια είναι η ρίζα του κυπριακού προβλήματος, δηλαδή η εισβολή και η στρατιωτική κατοχή».
Το δεύτερο μήνυμά του απευθυνόταν προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν κι Μουν, τον οποίο θα συναντήσει την ερχόμενη Παρασκευή στη Νέα Υόρκη. Η ελληνική πλευρά, ανέφερε, αναμένει αντικειμενικότητα από τον γ.γ. των ΗΕ στο πλαίσιο της άσκησης των καλών του υπηρεσιών και δεν χωρούν ούτε ωραιοποιήσεις, ούτε απλοποιήσεις.
Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος θα τονίσει στον γ.γ. των ΗΕ σε συνάντηση που θα έχουν προσεχώς ότι η ε/κ πλευρά και ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας έχουν επιδείξει μία πολύ εποικοδομητική στάση, με πολύ καλές προτάσεις και ότι δυστυχώς αυτό το εποικοδομητικό πνεύμα δεν διαπιστώνεται και από την τ/κ πλευρά.
Τόνισε εξάλλου ότι «πρέπει να ξέρουμε ποια είναι η βάση των συνομιλιών και πάνω σε αυτή να συνεχίσουμε».
Οι τοποθετήσεις σε σχέση με την έκθεση του γενικού γραμματέα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνουν την ανησυχία των δύο κυβερνήσεων, οι οποίες ουσιαστικά κινούνται μεν προληπτικά, δείχνουν όμως και μια φοβία για το τι αναμένεται να ακολουθήσει στο Κυπριακό.
Ο Μάρκος Κυπριανού από την πλευρά του είπε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, συζητήθηκαν ωστόσο και άλλα θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες, όπως περιφερειακά ζητήματα, οι εξελίξεις στην Αίγυπτο, μια χώρα σημαντική τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα, αλλά και ζητήματα που αφορούν την ΕΕ.
Ταείπαν Ιακώβου - Οζερσάι
Ο ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΣ επίτροπος Γιώργος Ιακώβου και ο σύμβουλος του κατοχικού ηγέτη, Κουντρέκ Οζερσάι, συναντήθηκαν χθες. Ενόψει της συνάντησης Χριστόφια- Έρογλου, την Πέμπτη, οι δυο σύμβουλοι επιχείρησαν να συμφωνήσουν στην ατζέντα.
Ενεργότερη εμπλοκή Αθήνας
ΑΙΤΗΜΑ
ΧΩΡΙΣΤΕΣσυναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων είχε χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας. Ο πρόεδρος της Βουλής, μετά τη συνάντηση, εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τις προοπτικές της εν εξελίξει διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, ένεκα της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας και των απαράδεκτων τουρκικών προτάσεων που κατατίθενται στο τραπέζι των συνομιλιών. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, είπε ότι οι εκτιμήσεις του κόμματος είναι ότι είναι προφανές πως η τουρκική πλευρά θα ήθελε να δει το Κυπριακό να επιλύεται αλλά με τρόπο που να μην της προκαλεί προβλήματα στο εσωτερικό, ιδιαίτερα σε μια περίοδο βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία τον Ιούνιο.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε πως ανέπτυξε τις θέσεις του ΔΗΣΥ και τους προβληματισμούς του «όσον αφορά την παρούσα φάση στο Κυπριακό και την προοπτική των αμέσως επόμενων μηνών».
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Γιώργος Κολοκασίδης ανέφερε ότι χρειάζεται περισσότερη εμπλοκή της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι «η Ελλάς νομιμοποιείται να έχει ενδιαφέρον για το Κυπριακό και για εθνικούς λόγους αλλά και για λόγους συμφέροντος».
Ο πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, λέγοντας ότι «μείναμε σύμφωνοι ότι χρειάζεται Κύπρος και Ελλάδα να αξιοποιήσουν τα νέα δεδομένα, περιλαμβανομένων και των σχέσεων με το Ισραήλ». Πρόσθεσε ότι υπάρχει συμφωνία να πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρία των Υπουργικών Συμβουλίων Ελλάδας και Ισραήλ και επίκειται και η επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας στο Τελ Αβίβ.
Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, είπε πως «θέση μας είναι ότι οι νέες συνθήκες που δημιουργούνται χρειάζονται μια ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, γι’ αυτό και εισηγηθήκαμε μια πανεθνική διάσκεψη όλων των κυπριακών και ελλαδικών κομμάτων για να συζητήσουμε όλα τα θέματα και το Κυπριακό».
Η γενική γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων, Ιωάννα Παναγιώτου, είπε ότι «θέσαμε την πρότασή μας για συντονισμό ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης στο θέμα της ενέργειας και στο θέμα της υπεράσπισης των δύο χωρών για τον καθορισμό της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης».

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire