ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 4 février 2011

Προσδεθείτε...απογειωνόμαστε...

Το νέο οικονομικό μοντέλο

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ 
Ξεκαθαρίζουν σιγά-σιγά τα πράγματα ως προς την ευρωπαϊκή παρέμβαση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που αντιμετωπίζει η περιφέρεια της Ευρώπης και ιδιαίτερα η ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα, στη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής θα σχηματοποιηθεί η ευρωπαϊκή παρέμβαση και κατά τα φαινόμενα θα είναι γενναία και ικανή να μεταδώσει σαφές μήνυμα στις αγορές. Οπως όλα δείχνουν, σε σχέση με την Ελλάδα τα πάντα είναι στο τραπέζι.
Συγκεκριμένα, προς αξιολόγηση είναι η επιμήκυνση του μεγάλου δανείου των 110 δισ. ευρώ, η δραστική μείωση του επιτοκίου, η χρηματοδότηση της Ελλάδας για επαναγορά μέρους του χρέους, όπως και απευθείας αγορές ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά τίτλων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Δεν είναι μάλιστα απίθανο να υιοθετηθούν και τα τέσσερα συζητούμενα μέτρα, υπό τον όρο ότι η χώρα μας θα αναλάβει τις απαιτούμενες δεσμεύσεις για δημοσιονομική σταθερότητα και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Συνδυασμένα πάντως οι εμπειρογνώμονες της τρόικας που ήδη αξιολογούν τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας πρόκειται την ερχόμενη Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου, να εγκρίνουν την καταβολή της τέταρτης δόσης του δανείου και ταυτόχρονα να περιγράψουν τις απαιτήσεις του επικαιροποιημένου μνημονίου Νο 4, οι οποίες θα κινούνται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου στόχου ως το 2014.
Τα μέτρα που θα περιγράφονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο θα κατατείνουν στη διαμόρφωση δημοσιονομικών συνθηκών ικανών να στηρίξουν τον στόχο μείωσης του ελλείμματος από τα 17 δισ. ευρώ το 2011 στα 6 δισ. ευρώ το 2014.
Ουσιαστικά με το τέταρτο επικαιροποιημένο μνημόνιο θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τον σκληρό πυρήνα του διαρθρωτικού ελλείμματος, η μείωση του οποίου θα απαιτήσει ξεχωριστές παρεμβάσεις στην εσωτερική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, στη δομή του συστήματος των συντάξεων, και βεβαίως θα επαναπροσδιορίζει το μέγεθος του κράτους.
Βάσει αυτών, ως το 2012 θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί νέο μισθολόγιο, να έχει ξεκαθαρισθεί το καθεστώς των επικουρικών ταμείων, να έχει προωθηθεί ο επαναπροσδιορισμός των βαρέων και ανθυγιεινών, πιθανώς να απαιτηθεί και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια και ακόμη να αρχίσει να «τρέχει» ένα γενναίο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Οπως γίνεται φανερό, η έξοδος από την κρίση μπορεί να προσφερθεί, αλλά τα ανταλλάγματα θα είναι πολλά και οι απαιτήσεις σκληρές.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν το πολιτικό σύστημα και ιδιαίτερα οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις θα αντέξουν να σηκώσουν το βάρος της μετάπτωσης στο νέο οικονομικό μοντέλο ή θα παραδοθούν στα πολλά κύματα του λαϊκισμού που συνήθως τις κυριεύουν.
akarakousis@dolnet.gr


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire