ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 4 février 2011

Οι Αμερικανοί διαπραγματεύονται με τον στρατό

Αίγυπτος
Αμήχανη προσωρινή ισοπαλία στο Κάιρο - Την «ημέρα αναχώρησής» του ο Μουμπάρακ δεν αναχωρεί

Η «Ημέρα της Αναχώρησης», όπως ονόμασαν οι διαδηλωτές τη σημερινή ογκώδη συγκέντρωση κατά του Χόσνι Μουμπάρακ, πλησιάζει στο τέλος της με μία αμήχανη προσωρινή ισοπαλία, καθώς ο 82χρονος αιγύπτιος πρόεδρος δεν έδειξε καμία πρόθεση να εγκαταλείψει την εξουσία.


Περίπου 300.000 Αιγύπτιοι κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία Ταχρίρ (Ελευθερίας) του Καΐρου αξιώνοντας την πτώση του καθεστώτος.

Διαδήλωσαν ειρηνικά, κυματίζοντας σημαίες της χώρας και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο. Δεκάδες χιλιάδες έχουν παραμείνει στις θέσεις τους και αφού έπεσε το σκοτάδι.

Ανάλογες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου, όπως η Αλεξάνδρεια και το Σουέζ, ενώ εκδηλώσεις συμπαράστασης πραγματοποιήθηκαν έξω από τις αιγυπτιακές πρεσβείες στο Λονδίνο και το Παρίσι.
Αυξημένη η παρουσία του στρατού, που ανέλαβε να κρατήσει μακριά τους υποστηρικτές του αιγυπτίου προέδρου οι οποίοι αποφάσισαν να κατέβουν και σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ.

Στο στόχαστρο των φιλοκαθεστωτικών βρέθηκαν και πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι καθώς και μέλη οργανώσεων υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο στρατός έλαβε εντολές να συνδράμει και να προστατεύει τους ξένους δημοσιογράφους.

Το αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα κατήγγειλε ότι το γραφείο του στο Κάιρο δέχθηκε επίθεση από αγνώστους, οι οποίοι πυρπόλησαν το κτίριο και κατέστρεψαν τον εξοπλισμό του.

Παράλληλα το γαλλικό καλωδιακό κανάλι Canal+ ανακοίνωσε ότι δύο γάλλοι δημοσιογράφοι που μετέδιδαν ανταποκρίσεις από την Αίγυπτο αγνοούνται εδώ και 24 ώρες. Το Canal+ ανέφερε ότι την Πέμπτη οι δύο δημοσιογράφοι είχαν συλληφθεί από ενόπλους, μαζί με πολλούς εργαζόμενους σε οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων ένας εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας και ένας της οργάνωσης Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Credit Agricole, αναφέρει ότι κρίση στην Αίγυπτο κοστίζει στη χώρα τουλάχιστον 310 εκ. δολάρια καθημερινά, με την αιγυπτιακή οικονομία να έχει χάσει περίπου 3,1 δισ. δολάρια από τη στιγμή που ξέσπασαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα.
Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τη βία, επιμένοντας να δείχνει την πόρτα εξόδου στον πρόεδρο Μουμπάρακ. Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από την Αίγυπτο την άμεση έναρξη της ομαλής μετάβασης της εξουσίας σε μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, καλώντας τις Αρχές της χώρας να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες του αιγυπτιακού λαού «με μεταρρυθμίσεις και όχι με καταπίεση».

Σε διαρκή επικοινωνία με την αιγυπτιακή κυβέρνηση και συγκεκριμένα με τον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, καλώντας για άμεση μεταβίβαση της εξουσίας. Αρνείται να «συμμορφωθεί» ο πρόεδρος Μουμπάρακ υποστηρίζοντας ότι ενδεχόμενη αποχώρησή του θα βύθιζε την Αίγυπτο στο χάος.

ην ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Αχμεντ Σαφίκ δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο πρόεδρος Μουμπάρακ δεν σκοπεύει να παραδώσει την εξουσία στον νεοδιορισθέντα αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ομάρ Σουλεϊμάν. «Χρειαζόμαστε τον πρόεδρο για νομοθετικούς λόγους» είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια. Πρόκειται για την πρώτη φορά στα 30 χρόνια εξουσίας του Μουμπάρακ που διορίστηκε κάποιος στο αξίωμα του αντιπροέδρου.
Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, εξέφρασε ανοιχτά την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία της Αιγύπτου από την πλατεία Ταχρίρ, όπου βρέθηκε στο πλευρό των διαδηλωτών.

Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard έγραψε ότι ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης αιγύπτιος διπλωμάτης και πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, θα μπορούσε να είναι υποψήφιος στις Προεδρικές Εκλογές αν του το ζητούσε ο λαός: «Είμαι παράγοντας αλλαγής στην Αίγυπτο. Αν γίνει, τότε θα έχω κάνει το καθήκον μου. Στέκομαι πάνω από τα κόμματα, κάτι που μου δίνει την ευελιξία να εκφραστώ ξεκάθαρα», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

«Φυσικά θέλω να παίξω κάποιο ρόλο στο μέλλον αλλά το ποιος θα είναι υποψήφιος στις εκλογές δεν είναι και τόσο σημαντικό αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο ελ Μπαραντέι φέρεται να δήλωσε ότι ο Μουμπάρακ οφείλει να παραιτηθεί άμεσα, αλλά θα πρέπει να το κάνει με «αξιοπρέπεια».

Η αβεβαιότητα ως προς το πολιτικό μέλλον της Αιγύπτου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον κατακερματισμό της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, που δείχνει αδύναμη να οδηγήσει τη χώρα σε μία νέα δημοκρατική εποχή.

Χαμηλούς τόνους τηρεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η μεγαλύτερη και πλέον οργανωμένη αντιπολιτευτική δύναμης της Αιγύπτου, σε όλη τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης επανέλαβε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν προσβλέπει στην κατάληψη της εξουσίας.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire