Αν και έχει ιστορία μόλις τεσσάρων χρόνων, η δράση της είναι πλούσια και αναδεικνύεται η πιο δαιδαλώδης του είδους της, με πολλούς πρωταγωνιστές, δεκάδες όπλα και αρκετά κρησφύγετα |
Αυτόματα, υποπολυβόλα, πιστόλια, περίστροφα. Για... κανονικό πόλεμο φαίνεται πως ετοιμαζόταν η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Ο βαρύς οπλισμός που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στα τουλάχιστον 16 σπίτια που έχει ερευνήσει η Αντιτρομοκρατική οδηγεί στο συμπέρασμα πως τα σχέδια των διαφόρων πυρήνων της νεο-τρομοκρατίας στη χώρα μας ήταν πλούσια... Με πολλούς πρωταγωνιστές, δεκάδες όπλα και αρκετά κρησφύγετα, η οργάνωση αναδεικνύεται ως η πιο δαιδαλώδης του είδους της.
Αν και έχει ιστορία μόλις 4 χρόνων, τα μέλη που πρωταγωνιστούν ή σχετίζονται με τη δράση της «Συνωμοσίας Πυρήνων» και έχουν ήδη συλληφθεί κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση, είναι 27. Ορισμένοι έχουν αποδεχτεί ότι είναι μέλη της οργάνωσης και υπογράφουν τις επιστολές που αναρτούν κατά καιρούς στο Διαδίκτυο, ως φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Αλλοι δεν αποδέχονται τις κατηγορίες και υποστηρίζουν ότι βρέθηκαν κατηγορούμενοι λόγω των κοινωνικών σχέσεων που είχαν με ορισμένους από τους συλληφθέντες.Η οργάνωση πρωτοεμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 2008 με μπαράζ εμπρησμών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Τότε υπέγραφε ως «Συνωμοσία Αθήνας - Θεσσαλονίκης», υπονοώντας ότι υπήρχε πυρήνας της που δρούσε στη συμπρωτεύουσα. Τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, οι Πυρήνες χτύπησαν για πρώτη φορά πολιτικό στόχο και συγκεκριμένα το πολιτικό γραφείο του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα στην οδό Σόλωνος. Ακολούθησαν μπαράζ εμπρησμών με γκαζάκια σε περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά, με στόχο υποκαταστήματα τραπεζών, αντιπροσωπείες πολυτελών αυτοκινήτων, περιπολικά της αστυνομίας κ.ά.
Σταθμός για την ανάπτυξη και την επιχειρησιακή αναβάθμιση της οργάνωσης, φαίνεται ότι ήταν η δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Το διάστημα των μεγάλων αναταραχών στην πρωτεύουσα, η οργάνωση στρατολόγησε νέα μέλη και απέκτησε νέα τεχνογνωσία, με αποτέλεσμα μερικούς μήνες αργότερα να περάσει από τις εμπρηστικές βόμβες σε μείγμα εμπρηστικών - εκρηκτικών μηχανισμών.
Το νέο είδος των βομβών το εγκαινίασε με χτυπήματα στις Μητροπόλεις της Αθήνας και του Πειραιά, καθώς και σε δύο ναούς στη Θεσσαλονίκη. Τότε ήταν που οι αστυνομικές αρχές συνειδητοποιούν ότι έχουν μπροστά τους μια συγκροτημένη οργάνωση, ισοδύναμη των οργανώσεων που είχαν εμφανιστεί μερικά χρόνια πριν, όταν εξερράγη βόμβα έξω από το σπίτι του τότε υφυπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Χηνοφώτη στο Παλαιό Φάληρο. Ακολούθησαν βομβιστικές ενέργειες στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και μία βόμβα που δεν εξερράγη στην είσοδο του διαμερίσματος της κυρίας Λούκας Κατσέλη.
Υστερα από αυτήν την ενέργεια, η οργάνωση δέχτηκε το πρώτο σοβαρό της πλήγμα, όταν σε σπίτι στην οδό 25ης Μαρτίου στο Χαλάνδρι βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός. Από τα αποτυπώματα που βρέθηκαν στο σπίτι, η Αντιτρομοκρατική οδηγήθηκε στον κύκλο του νεαρού ιδιοκτήτη και άρχισαν οι συλλήψεις.
Παγιδευμένες επιστολές
Τέσσερις νεαροί συνελήφθησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2009, ενώ στη συνέχεια κατηγορήθηκαν και άλλοι με βάση τα αποτυπώματα που είχαν ανιχνευτεί. Παρά το πλήγμα όμως, η οργάνωση συνέχισε με αμείωτη ένταση τη δράση της, με βομβιστικές ενέργειες στο σπίτι του Μίμη Ανδρουλάκη, στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, στα γραφεία της «Χρυσής Αυγής» και άλλους στόχους, με αποκορύφωμα τις παγιδευμένες επιστολές που έστειλαν σε πρεσβείες ξένων χωρών στην Αθήνα και σε Ευρωπαίους ηγέτες τον περασμένο Νοέμβριο. Τη μέρα της αποστολής των παγιδευμένων επιστολών, η οργάνωση δέχτηκε δεύτερο σοβαρό πλήγμα, με τις επ΄ αυτοφώρω συλλήψεις δύο μελών της στο Παγκράτι.
Παρ' όλ' αυτά, τα ασύλληπτα μέλη της οργάνωσης δεν το έβαλαν κάτω, με αποτέλεσμα τον περασμένο Ιανουάριο να πραγματοποιήσουν το εντυπωσιακό βομβιστικό χτύπημα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο στους Αμπελόκηπους. Καταστρατηγώντας τους κανόνες όλων των προηγούμενων ομάδων, τα μέλη γνωρίζονται μεταξύ τους, προέρχονται από κοινή δεξαμενή και δρουν ανά ομάδες σε Αθήνα και επαρχία. Το ξήλωμα όμως συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα νέες συλλήψεις καταζητούμενων τον περασμένο μήνα και τις έξι συλλήψεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα.
«Καθαρά» τα όπλα
Μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις, η ΕΛΑΣ θεωρεί ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην πλήρη εξάρθρωση της οργάνωσης. Το γεγονός ότι όλα τα όπλα είναι «καθαρά», δεν συνδέονται δηλαδή με κάποια εγκληματική πράξη, αποδίδεται στο ότι υπάρχει ευκολία στο να βρεθούν νέα όπλα, ενώ τα ήδη χρησιμοποιημένα επιλέγεται να καταστραφούν, να πεταχτούν ή να εξαφανιστούν. Ωστόσο, το ότι μέχρι σήμερα η Αντιτρομοκρατική δεν έχει βρει εκρηκτικές ύλες που να μαρτυρούν την προηγούμενη δράση της, το αποδίδουν στο ότι μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί η γιάφκα με τα εκρηκτικά της οργάνωσης.
Τρομάζουν οι αριθμοί των «Πυρήνων»
- 16 σπίτια σε όλη την Ελλάδα φαίνεται να σχετίζονται με τη δράση των 27
- 27 κατηγορούμενοι ελέγχονται για συμμετοχή στην οργάνωση. Από αυτούς, οι 24 έχουν προφυλακιστεί
10 Καλάσνικοφ, 16 πιστόλια, 2 περίστροφα, 2 υποπολυβόλα, 5 χειροβομβίδες, 50 κιλά ANFO, 800 γρ. ΤΝΤ, xιλιάδες σφαίρες (μόνο στον Βόλο βρέθηκαν 5.000) διαφόρων διαμετρημάτων. Πολλά λάπτοπ, δεκάδες usb, πολλές πλαστές ταυτότητες, ασύρματες φορητές κάμερες, στολές και είδη αστυνομίας.
Το προφίλ των συλληφθέντων
Από... Αρσακειάδες έγιναν «σκληροπυρηνικοί» αναρχικοί
Σοβαρό πλήγμα στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» επέφερε η Αντιτρομοκρατική, μετά τις πρόσφατες συλλήψεις σε Βόλο και Αθήνα. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι η σύλληψη των τριών καταζητούμενων Γιώργου Νικολόπουλου, Νταμιάνο Μπολάνο και Χρήστου Τσάκαλου ήταν η χαριστική βολή στην οργάνωση, αφού πλέον έχουν στα χέρια τους όλα τα κεντρικά πρόσωπα στις δραστηριότητες των «Πυρήνων». Βασική «εκκρεμότητα» για τους αστυνομικούς παραμένει η γιάφκα με τα εκρηκτικά, προκειμένου να κλείσει το «κεφάλαιο» της οργάνωσης ή τουλάχιστον του βασικού «πυρήνα», που την απασχολεί εδώ και τέσσερα χρόνια.
Χρήστος Τσάκαλος
Ο επικεφαλής που συντόνιζε τη «δράση»
Αντί της τέχνης όπως ο πατέρας τους, ο 32χρονος Χρήστος Τσάκαλος και ο μικρότερος αδερφός του Γεράσιμος φαίνεται πως επέλεξαν το «αντάρτικο πόλης» για να εκφραστούν. Μετά τον Βενιαμίν της οικογένειας που είχε συλληφθεί στο Παγκράτι για τα παγιδευμένα δέματα, ο επικηρυγμένος Χρήστος Τσάκαλος συνελήφθη πριν από λίγες μέρες στη Νέα Ιωνία Βόλου. Παιδί των «βορείων προαστίων», ο Χρήστος Τσάκαλος μεγάλωσε στην Κηφισιά, αλλά όταν τελείωσε το σχολείο έμενε περιστασιακά σε γκαρσονιέρα στο Θησείο.
Μετά την έφοδο της αστυνομίας στο Χαλάνδρι, η γκαρσονιέρα ξενοικιάστηκε, τα ίχνη του ιδίου και του αδερφού του χάθηκαν και τα πράγματά τους μεταφέρθηκαν από τη μητέρα τους στη Σαλαμίνα, όπου είχε στο μεταξύ μετακομίσει. Πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ. κατά το διάστημα της επικήρυξής του τον ήθελαν μεταξύ Ιταλίας και Ισπανίας. Προηγουμένως, ευρήματα παραπέμπουν σε ταξίδια με τους συντρόφους του στην Ολλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ φωτογραφίες που βρέθηκαν σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές «μαρτυρούν» και τις κοινές διακοπές με τον Λάμπρο Φούντα του «Επαναστατικού Αγώνα» στην Ικαρία. Τότε, οι αστυνομικοί δεν είχαν αξιολογήσει ούτε τη σχέση ούτε τις επαφές των δύο ανδρών, αφού κανείς από τους δύο δεν είχε απασχολήσει τις Αρχές.
Λίγους μήνες μετά, ο Φούντας έπεσε νεκρός από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς στη Δάφνη και τότε όλα τα στοιχεία άρχισαν να «δένουν» μεταξύ τους. Μετά και την αποκάλυψη της γιάφκας του Χαλανδρίου, ο Χρήστος Τσάκαλος ήταν πια στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής... Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής τον θεωρούν ως έναν εκ των τριών «επικεφαλής» της οργάνωσης, που καθορίζουν τη δράση αλλά και τις διασυνδέσεις της ομάδας.
Νταμιάνο Μπολάνο
Από το Τεπελένι στα Εξάρχεια
Θεωρείται από τους πιο «σκληροπυρηνικούς» αναρχικούς των Εξαρχείων. Από τα φερόμενα μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» που έχουν πολιτικό υπόβαθρο και κοινωνικοπολιτική σκέψη, θεωρείται ο άνθρωπος που οργάνωσε πολλούς συντρόφους και ομοεθνείς του κατά τις διαδηλώσεις τον Δεκέμβριο του 2008.
Το παιδί από το Τεπελaένι, με μόνιμη κατοικία στο Χαλάνδρι, μπήκε στον αντιεξουσιαστικό χώρο από μικρός. Είχε προσαχθεί για επεισόδια σε διαδηλώσεις και τον θεωρούσαν ύποπτο για συμμετοχή στη δράση των «Πυρήνων». Θεωρείται και αυτός ως ένας από τους αποστολείς των παγιδευμένων πακέτων.
Κατά την αναζήτησή του, η Αντιτρομοκρατική είχε εντοπίσει ίχνη του καταζητούμενου για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» στην Αλβανία. Κύκλοι της υπηρεσίας διαβεβαίωναν ότι με έγγραφο χαρακτηρισμένο ως «άκρως απόρρητο» η Ελληνική Αστυνομία εκείνο το χρονικό διάστημα είχε ενημερώσει τις αλβανικές αρχές, ζητώντας επιτακτικά τον εντοπισμό και τη σύλληψη του 23χρονου - συγκεκριμένα, είχε εντοπιστεί στη Χειμάρρα και εκεί εστιάστηκαν οι έρευνες.
Παρά τις κινήσεις των διωκτικών Αρχών, ο Μπολάνο δεν εντοπίστηκε. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ο Μπολάνο επέστρεψε ύστερα από άγνωστο χρονικό διάστημα στην Αθήνα και από εκεί κατέφυγε στον Βόλο. Στις συζητήσεις τους, οι αστυνομικοί αφήνουν να εννοηθεί ότι η αιτία του ταξιδιού του στην πατρίδα του ήταν η αγορά όπλων και εκρηκτικών και βλέπουν στο πρόσωπό του ως τον πιθανότερο «σύνδεσμο» της οργάνωσης, υπεύθυνο για το πλούσιο οπλοστάσιο.
Ο αποστολέας των παγιδευμένων δεμάτων
Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ήταν συμμαθητές στο Αρσάκειο του Ψυχικού. Εκεί φοιτούσαν ο Γιώργος και ο Μιχάλης Νικολόπουλος, μαζί με τους Χάρη Χατζημιχελάκη και τον ξάδελφό του τον Μάνο Γιόσπα.
Ο Γιώργος Νικολόπουλος, που γεννήθηκε το 1986, ζούσε στο Ψυχικό, αλλά μετά την αποφοίτησή του από το Αρσάκειο διέμενε στο Γαλάτσι, με τον αδερφό του -επίσης συλληφθέντα- Μιχάλη. Συνελήφθη πρώτη φορά το 2008 για συμμετοχή σε επίθεση εναντίον αστυνομικών. Ο Γιώργος Νικολόπουλος διέμενε σε διαμέρισμα της οδού Κουντουριώτη. Στο διαμέρισμα αυτό, η Αντιτρομοκρατική πραγματοποίησε έφοδο τη νύχτα της επίθεσης εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ στο υπουργείο Πολιτισμού. Μετά την ανεύρεση του σπιτιού στο Χαλάνδρι, τον Σεπτέμβριο του 2009, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Θεωρείται ως ένας από τους αποστολείς των παγιδευμένων δεμάτων.
Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, είχαν ενταχθεί στη «Συνωμοσία Πυρήνων» από έναν 30χρονο αντιεξουσιαστή, που έχει συγγενικές σχέσεις με ένα από τα συλληφθέντα μέλη της οργάνωσης. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής έχουν ενδείξεις ότι τα δύο αδέλφια δραστηριοποιούνταν στην οργάνωση από την επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί πριν από δύο χρόνια σε υπό ανέγερση αστυνομικό τμήμα στην Πεντέλη. Από τότε, με βάση και τις αναλύσεις από τις κάμερες παρακολούθησης, φέρονται από τις αστυνομικές αρχές να ήταν παρόντες και σε άλλες ενέργειες της οργάνωσης.
Πηγή: Εθνος
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire