Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου. Για την επικοινωνία μαζί μας είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: pentalia74@gmail.com
jeudi 22 septembre 2011
Ομιλία Χριστόφια στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών
Έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, τη Γραμματεία και γενικά τα Ηνωμένα Εθνη να κάνουν ξεκάθαρο στην τουρκική ηγεσία ότι δεν θα ανεχθούν τις απειλές και την παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη συνέχιση της παραβίασης του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στην ομιλία του στην 66η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατήγγειλε τις απειλές της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια εφαρμογής του κυριαρχικού της δικαιώματος της για εκμετάλλευση του θαλάσσιου της πλούτου. Ανέφερε ότι οι κινήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου όπου διεξάγονται οι έρευνες, συνιστούν πρόκληση και πραγματικό κίνδυνο για τη δημιουργία πρόσθετων επιπλοκών στην περιοχή.
Κατήγγειλε, επίσης, ότι η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομές της ενέργειες, συνάπτοντας στερούμενη νομιμότητας, «συμφωνία» με το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Θέλω και από αυτό το επίσημο βήμα να καταγγείλω την παράνομη ενέργεια της Τουρκίας που αποτελεί πρόκληση όχι μόνο για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για αυτή τούτη τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι αντί η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία να επικεντρωθούν στη διαμόρφωση μιας εποικοδομητικής στάσης στις διαπραγματεύσεις, η οποία θα συμβάλει σε σύντομη λύση του Κυπριακού, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένταση και νέα παράνομα τετελεσμένα. Είπε επίσης ότι οι νέες τουρκικές απειλές εκτοξεύονται ενάντια σε μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την ίδια ώρα που η Τουρκία επιδιώκει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στη διαπραγμάτευσή της για να καταστεί μέλος της ΕΕ.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι κράτη- μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και η ΕΕ έχουν ξεκάθαρα τοποθετηθεί για το θέμα, υπερασπίζοντας την άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι των ερευνών για εντοπισμό και πιθανή εξόρυξη υδρογονανθράκων προηγήθηκαν συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ με γειτονικά κράτη, πάντοτε στα πλαίσια των διαδικασιών που προβλέπει το διεθνές δίκαιο, και ειδικότερα η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επικυρώσει.
«Προσβλέπουμε ότι αυτή η προσπάθειά μας θα συμβάλει στην εξεύρεση νέων ενεργειακών πόρων, ιδιαίτερα για την Ευρώπη, και βεβαίως θα λειτουργήσει προς όφελος του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Θεωρούμε ότι η πιθανή ανεύρεση και εξόρυξη υδρογονανθράκων θα αποτελέσει ακόμη ένα ισχυρό κίνητρο για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να φτάσουμε σύντομα σε μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ούτως ώστε σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας, οι δύο κοινότητες να απολαύσουμε τα οφέλη από τον πλούτο που η φύση έχει χαρίσει στην πατρίδα μας», ανέφερε.
Διαβεβαίωσε παράλληλα τους Τουρκοκύπριους ότι ανεξαρτήτως συνθηκών θα έχουν να ωφεληθούν από τους καρπούς της πιθανής ανεύρεσης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire