ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 24 mai 2012

Χωρίς έγκριση του ΔΣ της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου.

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Απλώς έκαναν πλάτες στον Βγενόπουλο




Χωρίς την έγκριση ή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας έγιναν οι επενδύσεις, μεγάλων ποσών, στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο αλλά και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Μιχάλη Σαρρή και Χρίστο Στυλιανίδη, αντίστοιχα.

Επιπλέον, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι το ΔΣ της τράπεζας δεν ενημερώθηκε για την επιστολή της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία επισήμανε τους αυξημένους κινδύνους από την μεγάλη έκθεση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, με τον κ. Σαρρή να σημειώνει πως ενώ ''ο βασικός μας στόχος είναι η εξεύρεση κεφαλαίων, δεν έχουμε παραγνωρίσει και το γεγονός ότι πρέπει να γίνει μια ανάλυση των λόγων και των συνθηκών που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, ώστε να αποδοθούν ευθύνες και για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος''.

Επίσης, ο κ. Σαρρής εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αναδοχή από το κράτος της έκδοσης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας ''εξασφαλίζει την επιτυχία της έκδοσης, η οποία θα επιτρέψει στην τράπεζα όσο το δυνατό συντομότερα να διαδραματίσει το ρόλο της στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας''.

''Το ΔΣ είχε ενημερωθεί για την έκθεση (στα ελληνικά ομόλογα) εκ τω υστέρων ή αρκετά εκ των υστέρων'', ενώ ''για την επιστολή της ΚΤ που ήταν προειδοποιητική δεν είχε ενημερωθεί'' το ΔΣ, σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στα κεντρικά γραφεία της Λαϊκής Τράπεζας, στη Λευκωσία.


Με τη σειρά του, ο κ. Σαρρής είπε ότι ''εκ του αποτελέσματος, κρίνεται ότι αυτή η επικέντρωση σε τόσο μεγάλο κίνδυνο δεν είναι μια σωστή και σοφή απόφαση''.

''Η ανάλυση έχει δείξει ότι οι μηχανισμοί της Τράπεζας δεν δούλεψαν με τον τρόπο που έπρεπε να δουλέψουν ώστε να μετριαστεί αυτός ο κίνδυνος'', είπε ο κ. Σαρρής, εξηγώντας ότι ''τέτοιου είδους αποφάσεις θα έπρεπε να παρουσιαστούν στις ειδικές επιτροπές και στο Συμβούλιο των τραπεζών και να εγκριθούν εκ των προτέρων''.

''Πράγμα το οποίο από τις έρευνες τις οποίες έχουμε κάνει φαίνεται να μην έχει γίνει'', σημείωσε.

''Η επένδυση στα ομόλογα δεν είχε τύχει έγκρισης ή απόφασης του ΔΣ της Τράπεζας ή άλλων αρμοδίων οργάνων'', είπε με τη σειρά του ο κ. Στυλιανίδης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτό μόνο μπορεί να λεχθεί, καθώς ''δεν ενδείκνυται αυτή τη στιγμή που η Τράπεζα βρίσκεται σε μια μεγάλη προσπάθεια κεφαλαιοποίησης να ανοίγουν αυτά τα θέματα. Υπάρχει χρόνος να διαφανούν μετά, αυτά τα θέματα, σημείωσε.

Οσον αφορά την ανάληψη από το κράτος της αναδοχής της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, ο κ. Σαρρής αφού ευχαρίστησε Κυβέρνηση, Βουλή και ΚΤ, είπε ότι ''έγιναν άμεσες κινήσεις για να εξασφαλίσουν αυτή την επένδυση που κάνει ο Κύπριος πολίτης, ο οποίος, όπως είπε, ''επενδύει στο παρόν και στο μέλλον της Λαϊκής Τράπεζας''.

''Η Τράπεζα, όπως είχε πολύ λαμπρό παρελθόν, έχει σταθερό παρόν και πολύ σημαντικό μέλλον'', είπε ο κ. Σαρρής, προσθέτοντας ότι οι νέες τοποθετήσεις στο ΔΣ της Τράπεζας είναι ''ευπρόσδεκτές και περιμένουμε τα νέα μέλη του ΔΣ να συνεισφέρουν σε αυτό τον αγώνα της εξεύρεσης κεφαλαίων, αλλά και στο σημαντικό ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η τράπεζα''.

Ο κ. Σαρρής αναφέρθηκε στις σημαντικές προσπάθειες που έγιναν και γίνονται από την Τράπεζα για την εξεύρεση στρατηγικών και άλλων επενδυτών για ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας και σημείωσε ότι ''διαφάνηκε από πολύ νωρίς ότι αυτή η προσπάθεια περιπλέκεται από τη σημαντική έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία''.

Αναφέρθηκε επίσης στις έντονες προσπάθειες με τις ελληνικές αρχές και με την Τρόικα (ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ) ώστε να βρεθούν τρόποι να περιορίσουν αυτή την έκθεση στους κινδύνους της ελληνικής οικονομίας, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις, όπως είπε, στην Ελλάδα (με τις εκλογές) και οι κινδυνολογία που συνοδεύει αυτές τις εξελίξεις δεν διευκολύνει το έργο εξεύρεσης επενδυτών.

Ανέφερε επίσης ότι δεν αποκλείστηκε για την Λαϊκή Τράπεζα η πιθανότητα να λάβει χρηματοδότηση από το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ελλάδας, από το οποίο λαμβάνουν χρηματοδότηση οι ελληνικές τράπεζες αλλά λόγω της μη ύπαρξης σταθερής Κυβέρνησης στη χώρα δεν υπάρχει εξέλιξη επί του θέματος.

Ερωτηθείς τί έπραξε η Λαϊκή Τράπεζα με την επιστολή που απέστειλε η Κεντρική Τράπεζα, η οποία επισήμανε τους αυξημένους κινδύνους από την μεγάλη έκθεση στα ελληνικά ομόλογα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ''η τότε Διοίκηση απάντησε την επιστολή της ΚΤ και δεν ενδείκνυται να σχολιάσω τα πεπραγμένα του προηγούμενου Διοικητικού Συμβούλου''.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι ''η επιστολή της ΚΤ θα έπρεπε να έρθει στην προσοχή του ΔΣ και άλλων αρμοδίων οργάνων της Τράπεζας'', προσθέτοντας ότι αυτό δεν συνέβη''.

Οσον αφορά τις προειδοποιήσεις για την έκθεση των τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα που απεύθυναν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ''οι επενδύσεις έγιναν αρκετά πριν, το 2008 και 2009 πριν αρχίσουν να αναφύονται τα θέματα με την Ελλάδα'', προσθέτοντας ότι κατά την άποψη μας ήταν σημαντική συγκέντρωση ρίσκου''.

''Οταν οι οίκοι άρχισαν τα σχόλια, οι τιμές των ομολόγων ήταν κάτω κατά 20% και τίθετο θέμα κατά πόσον κάποιος θα πωλούσε με μια ζημιά που θα υπερέβαινε το μισό δισεκατομμύριο'', πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας ''Χαραυγής'' ότι παραχωρήθηκαν δάνεια εκατομμυρίων ευρώ σε μέλος του ΔΣ και μάλιστα ορισμένα χωρίς εξασφάλιση, ο κ. Σαρρής είπε ότι στα πλαίσια της δουλειάς μας από την αρχή του χρόνου όταν επισημάναμε ότι υπήρχαν δάνεια τα οποία αφορούν μη Κύπριους μέλη του ΔΣ αρχίσαμε την δέουσα διαδικασία, να επισημάνουμε αυτό το γεγονός, να ζητήσουμε εξηγήσεις και επιπρόσθετες εξασφαλίσεις, να πληροφορήσουμε την Κεντρική Τράπεζα'', προσθέτοντας ότι αυτή ''η διαδικασία βρίσκεται εν εξελίξει''.

Επί του προκειμένου, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Λαϊκής Παναγιώτης Κουννής είπε ότι τα δάνεια προς τους Διοικητικούς Συμβούλους διέπονται από αυστηρές κανονιστικές οδηγίες και υπάρχουν περιορισμοί όπως τα ανεξασφάλιστα δάνεια προς Διοικητικούς Συμβούλους δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 5% του κεφαλαίου της Τράπεζας, ενώ με τους σημερινούς περιορισμούς δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 2%'', προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ''επειδή ένα ποσοστό του κεφαλαίου έχει διαγραφεί λόγω του PSI, πιθανό σήμερα κάποια δάνεια προς τους Συμβούλους να παρουσιάζονται σε υπέρβαση από το όριο το οποίο υπήρχε''.

''Γίνονται προσπάθειες να μειωθούν (αυτά τα δάνεια) με κατευθείαν υποδείξεις προς τους Διοικητικούς Συμβούλους'', είπε ο κ. Κουννής, ενώ ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η συγκεκριμένη χρηματοδότηση ήταν σε όμιλο επιχειρήσεων Διοικητικού Συμβούλου και ''δεν αφορά κανένα από τους Συμβούλους για τους οποίους έχουν γίνει ήδη δεκτές οι παραιτήσεις τους''.

Ανέφερε επίσης ότι ''δεν είναι πολλές'' οι περιπτώσεις Διοικητικών Συμβούλων που έχουν λάβει ανεξασφάλιστα δάνεια, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι όσοι Διοικητικοί Σύμβουλοι δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις για μείωση του ποσού των δανείων τους ''οφείλουν να παραιτηθούν από το ΔΣ''.

Αναφορικά με τα μεγάλα συνολικά ποσά (μισθοί και αποζημίωση), πέρα των δύο εκατομμυρίων ευρώ, που έλαβε το 2011 ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Λαϊκής, ο κ. Σαρρής είπε ότι είχε συμβόλαιο με την Τράπεζα το οποίο διέπει και τις απολαβές και τους όρους με τους οποίους όταν διακόπτεται το συμβόλαιο υπάρχει μια αποζημίωση, προσθέτοντας ότι ''με την αποχώρηση του Διευθύνοντος Συμβούλου η τότε επιτροπή αμοιβών αναλύοντας το συμβόλαιο και συμμορφούμενη με τους όρους του συμβολαίου έκανε αυτό που απαιτείτο να γίνει''.

Από την πλευρά του, ο κ. Στυλιανίδης εξήγησε ότι η ελληνική νομοθεσία με βάση την οποία γίνονται συμβόλαια εργασίας καθορίζει ότι ''όταν κάποιος παραιτηθεί ή απομακρυνθεί τότε απαιτείται κάποιες αποζημιώσεις οι οποίες είναι ένας μηνιαίος ή δύο μηνιαίοι μισθοί ή τρεις μηνιαίους μισθούς ανάλογα για κάθε χρόνο υπηρεσίας στην τράπεζα''.

Ο κ. Σαρρής αναφέρθηκε και στην πώληση δύο θυγατρικών για ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, λέγοντας, ωστόσο, ότι υπάρχει το δίλημμα κατά πόσο θα πρέπει να πωλήσεις στις σημερινές συγκυρίες κατά τις οποίες οι τιμές είναι χαμηλές και κατά πόσον δημιουργείς δυσκολίες στη μελλοντική κερδοφορία της τράπεζας.

Ερωτηθείς κατά πόσον έγιναν ενέργειες για να εξευρεθεί ο ανεξάρτητος σύμβουλος, ο οποίος με βάση το διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών, θα καταρτίσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας, ο κ. Σαρρής είπε ότι ''βρισκόμαστε στο στάδιο να πάρουμε την καλύτερη πρόταση από δύο - τρεις διαφορετικούς που μπορούν να κάνουν αυτό το έργο στα χρονικά πλαίσια''.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ
24/05/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire