ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 4 août 2012

Κύπρος - Ποιος εφαρμόζει πολιτική του ΔΝΤ



Του Άριστου Μιχαηλίδη
Φωτογραφία
ΟΥΤΕ ΛΙΓΟ ούτε πολύ, ο Άριστος Δαμιανού, βουλευτής του ΑΚΕΛ, έλεγε χτες στο ΡΙΚ: βγάλτε πρόεδρο τον Αναστασιάδη να δείτε τι θα πάθετε που θα εφαρμόσει πολιτικές Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πρόκειται μάλλον για τον κομματικό πατριωτισμό, που κάνει σοβαρούς νέους ανθρώπους να προσπαθούν να υπερασπιστούν το χάος με επιχειρήματα εντυπωσιασμού, παρά ουσίας. Θα είναι ασφαλώς στα προεκλογικά ένα θέμα για συζήτηση αυτό, δηλαδή, τι είδους οικονομική πολιτική θα εφαρμόσει ο κ. Αναστασιάδης, αλλά το παράδειγμα με το ΔΝΤ, ακούγεται σαν αποτυχημένο ανέκδοτο. Διότι, ο κ. Δαμιανού, ως εκπρόσωπος και πολλών άλλων (διότι δεν τα λέει μόνο αυτός) προσπαθεί να τρομοκρατήσει τον κόσμο με μια μελλοντολογική υπόθεση, με μια προφητεία, την ώρα που ο κόσμος βιώνει με τον πιο βάναυσο τρόπο τα αποτελέσματα της πολιτικής της δικής του κυβέρνησης, που διαλαλεί ότι δεν εφαρμόζει πολιτική Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Όμως, ακόμα κι αν δεχθούμε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα εφαρμόσει πολιτική ΔΝΤ, διότι είναι νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας, δικαιούνται να τον κατηγορούν γι’ αυτό οι εκπρόσωποι της σημερινής κυβέρνησης;
Μα, είναι αυτή η κυβέρνηση, που έφερε στην Κύπρο το ΔΝΤ, δεν είναι ο Αναστασιάδης. Είναι ο υπουργός Οικονομικών αυτής της κυβέρνησης, που εξηγούσε στο λαό τον Ιούνιο, ότι ο Μηχανισμός «δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό», είναι «όπως ο Συνεργατισμός στην Κύπρο». Και είναι ο Πρόεδρος αυτής της κυβέρνησης, που έλεγε «κατάντησε να είναι ο Μηχανισμός ένα φόβητρο που δημιουργεί πανικό και δεν πρέπει να δημιουργούμε πανικό στην αγορά της Κύπρου» (22/6/2012). Δεν είναι φόβητρο λοιπόν ο Μηχανισμός, είναι όπως τον Συνεργατισμό, όπως το φιλανθρωπικό ίδρυμα, που βοηθά άπορους. Αλλά, ο Μηχανισμός δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ο ισχυρός βραχίονας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι εύκολο να λέμε ότι εμείς κάναμε αίτηση σε ένα θεσμικό όργανο της ΕΕ και να κρυβόμαστε πίσω από ασάφειες, αλλά η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Χριστόφια, που δεν εφαρμόζει τις πολιτικές ΔΝΤ, τις οποίες ΘΑ εφαρμόσει ο Αναστασιάδης και η επάρατος δεξιά, είναι στο ΔΝΤ που έκανε αίτηση κι έφερε το κλιμάκιό του στην Κύπρο για να μας υποδείξει τι είδους πολιτική θα ακολουθήσουμε. Και φυσικά το ΔΝΤ δεν θα μας υποδείξει την πολιτική του «απλού ανθρώπου», αλλά τη δική του πολιτική, που «δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό».
Μάλιστα, μόλις έστειλε την αίτηση ο Πρόεδρος, που δεν ακολουθεί πολιτική ΔΝΤ, η γενική διευθύντριά του, Κριστίν Λαγκάρντ, έκανε γραπτή ανακοίνωση για να μας πει ότι έλαβε την πρόσκληση από μέρους των κυπριακών Αρχών «για συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε εξωτερική οικονομική βοήθεια για τον περιορισμό των κινδύνων της κυπριακής οικονομίας» και με χαρά, όπως είπε, το ΔΝΤ θα στείλει στην Κύπρο ομάδα «το συντομότερο δυνατό, για να αξιολογήσει την κατάσταση επιτόπου» (27/6/2012). Τι θα κάνει λοιπόν ο Αναστασιάδης δεν το ξέρουμε ακόμα. Όμως, ξέρουμε σίγουρα ποιος έφερε στην Κύπρο την πολιτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
aristosm@phileleftheros.com

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire