ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 4 août 2012

Κύπρος - Να μην ξεχαστεί η τουρκική αυθαιρεσία



ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ της τραγικής κατάστασης της κυπριακής οικονομίας, έχει παραμεληθεί εντελώς το πρώτο μεγάλο πρόβλημα του τόπου, το Κυπριακό, το πρόβλημα της κατοχής, που δεν πρέπει να φεύγει στιγμή από το μυαλό μας. Γιατί, την ώρα που εμείς απορροφημένοι στην οικονομική απελπισία, που μας οδήγησαν ανεύθυνοι χειρισμοί, η Τουρκία συνεχίζει να κτίζει τα σχέδιά της για ολοκληρωτική διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οργανώνει στρατιωτικές ασκήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, εκβιάζει τις διεθνείς εταιρείες να αποσυρθούν από το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων και κάνει εκστρατείες στην Ευρώπη για να μειώσει το κύρος της κυπριακής Προεδρίας, ενώ από την άλλη, διακηρύσσει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μέσω της διαδικασίας της «θετικής ατζέντας» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρότι δεν αναγνωρίζει την κυπριακή Προεδρία.
Είναι ασφαλώς σημαντικά τα μηνύματα που έστειλαν στην Άγκυρα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι -και υπήρξαν έντονες επικρίσεις- σχετικά με τη στάση της έναντι της κυπριακής Προεδρίας. Αλλά, αυτό δεν είναι αρκετό. Το Κυπριακό δεν πρέπει να κρυφτεί σε διαδικαστικής φύσεως ζητήματα και κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης. Γιατί όταν θα έρθει η ώρα να ασχοληθούμε θα ανακαλύψουμε ότι την ώρα που εμείς οι ίδιοι το παραμελήσαμε η Τουρκία δημιουργούσε νέα τετελεσμένα, που δεν θα μπορούμε να ανατρέψουμε. Μπορεί να μην υπάρχουν συνομιλίες, μπορεί να έχει απογοητευθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μπορεί να μην ασχολείται αφού ούτως ή άλλως δεν μπορεί να λύσει το Κυπριακό μέχρι τον Φεβρουάριο, αλλά δεν μπορεί να μην λαμβάνει μέτρα. Οφείλει να αντιδρά στους τουρκικούς σχεδιασμούς κι ενέργειες, μέχρι την τελευταία ώρα, που θα βρίσκεται στην Προεδρία. Γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν βλέπουμε καμιά αντίδραση, καμιά εφαρμογή πολιτικής, καμιά εκστρατεία για να αντιμετωπισθούν οι τουρκικές προκλήσεις, καμιά πρωτοβουλία για να κτισθούν οι απαραίτητες συμμαχίες.
Ελπίζουμε να έχουμε λάθος, αλλά, για παράδειγμα, πού βρίσκεται η πιθανή συνεργασία με το Ισραήλ για το φυσικό αέριο; Πάγωσε; Το Ισραήλ στρέφει πλέον την προσοχή του αλλού, αφού η κυβέρνησή μας δεν έχει πάρει καμιά απόφαση σχετικά με τις εγκαταστάσεις τερματικού επεξεργασίας ή την κοινή μεταφορά και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου των δυο χωρών. Κρούουμε κώδωνα κινδύνου: Να μην απορροφηθεί η ηγεσία μας από τον Μηχανισμό και τα Μνημόνια και να αφήσει όλα τα υπόλοιπα στην τύχη τους. Η καταστροφή τότε θα είναι ολοκληρωτική.


Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 03/08/2012 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire