ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 5 août 2012

Ελλάδα - Ο μεγάλος ακρωτηριασμός του Παρθενώνα


 
Η εκτεταμένη διασπορά και διαρπαγή ελληνικών αρχαιοτήτων σημειώνεται από τον 17ο αιώνα, με αποκορύφωμα τη λεηλασία των Γλυπτών τού πλέον διακεκριμένου μνημείου της αρχαίας ελληνικής τέχνης, του Παρθενώνα, μετά τον βομβαρδισμό του από τα στρατεύματα του Βενετού Φραντζέσκο Μοροζίνι το 1687.
Η καταστροφή και η ερείπωση του μνημείου αποτέλεσαν και την αφετηρία για τη διαρπαγή και τη σύληση του γλυπτού του διακόσμου. Επιτελείς και στρατιώτες με ένα ανάμεικτο πνεύμα λαφυραγώγησης και καλλιτεχνικού θαυμασμού, απογοητευμένοι από την ανεπιτυχή προσπάθειά τους να καθαιρέσουν ακέραιους τους ίππους του άρματος της Αθηνάς από το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα, στρέφουν την προσοχή και τη μανία τους σε ελαφρύτερα αλλά διακεκριμένα κομμάτια των εναέτιων γλυπτών αποκεφαλίζοντας και ακρωτηριάζοντας όσες μορφές σώζονταν ακόμα στη θέση τους, καθώς δεν αρκούνται μόνο σε πεσμένα στο έδαφος κομμάτια εξαιτίας της έκρηξης. Τα διασπείρουν μάλιστα σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.
Η κεφαλή της Ιριδας από το δυτικό αέτωμα βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου. Εναν χρόνο μετά την έκρηξη καταλήγουν στην Κοπεγχάγη από δανούς αξιωματικούς του Μοροζίνι τα κεφάλια ενός Λαπίθη και ενός Κενταύρου από μετόπη της νότιας πλευράς του Παρθενώνα. Το κεφάλι του Κενταύρου από διπλανή μετόπη εντοπίζεται στο Βούρτζμπουργκ. Το κεφάλι ενός άλλου Λαπίθη καταλήγει στο Λούβρο. Το κεφάλι ενός γενειοφόρου από μία ακόμη μετόπη εντοπίζεται σε μουσείο του Βατικανού.
Η λεηλασία με πρόχειρες σκαλωσιές συνεχίζεται και στη ζωφόρο, με αποτέλεσμα να βρίσκουμε σπαράγματά της στο Λούβρο, στο Παλέρμο, στο Βατικανό, στη Βιέννη, τη Χαϊδελβέργη, στο Μόναχο.
Συνολικός απολογισμός: δεκαπέντε μετόπες της νότιας πλευράς, 56 ανάγλυφα από τις πριονισμένες λίθους της ζωφόρου - 70 τρέχοντα μέτρα - τα 19 σπουδαιότερα εναέτια γλυπτά και τρία ακροκέραμα από τον Παρθενώνα κατέληξαν στο Λονδίνο, το Κέιμπριτζ και το Μόναχο, ενώ «δεν αποκλείεται να βρίσκονται ξεχασμένα ή παραγνωρισμένα στις αποθήκες ιταλικών μουσείων και συλλογών ή εντοιχισμένα σε παλαιά κτίρια της Βενετίας και άλλα διακεκριμένα σπαράγματα από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα». 
 
 
Πηγή: www.tanea.gr
Δημοσιεύτηκε στις 04/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire