ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 5 août 2012

Ελλάδα - Κυβερνητικό πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ - Σύνταξη στα 66 και πλαφόν για όλους στα 2.300 ευρώ

Ανατροπές σε Ασφαλιστικό, συντάξεις, κοινωνικές παροχές και μισθούς περιλαμβάνει το κυβερνητικό πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται από 1-1-2013, το εφάπαξ ψαλιδίζεται και σε ορισμένες περιπτώσεις καταργείται, οι πολλαπλές συντάξεις περικόπτονται, ενώ θα χάσουν το επίδομα ανεργίας όσοι έχουν άλλα εισοδήματα. Επίσης, μειώνονται μέχρι 35% οι μισθοί στις ΔΕΚΟ, και μάλιστα αναδρομικά, ενώ απολύονται δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι.

Στα 66 έτη θα ανέβει και το όριο ηλικίας για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά, οι οποίες δεν θα έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του έτους.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
Στα 66 έτη θα ανέβει και το όριο ηλικίας για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά, οι οποίες δεν θα έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του έτους.
Παράταση του εργασιακού βίου με αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66, και μάλιστα από την 1-1-2013, προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.


Το μέτρο που περιλαμβάνεται στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ και έχει στόχο την εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ θα πλήξει όλους τους ασφαλισμένους, ακόμα και προ του 1993, ενώ θα προκαλέσει αύξηση και του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τις μειωμένες συντάξεις στα 61 έτη από τα 60 έτη που προβλέπει ο ισχύων ασφαλιστικός νόμος.
Ειδικότερα, το νέο αυξημένο όριο ηλικίας εκτιμάται ότι θα θίξει τους ασφαλισμένους που δεν θα έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι τις 31-12-2012 (π.χ. 25ετία για το Δημόσιο), πράγμα που σημαίνει ότι με το νέο όριο θα υποχρεωθούν να βγουν στη σύνταξη οι ασφαλισμένοι μετά το 1988.
Στα 66 έτη θα ανέβει και το όριο ηλικίας για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά, οι οποίες δεν θα έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του έτους και οι οποίες σύμφωνα με το σημερινό καθεστώς θα έβγαιναν στη σύνταξη από την 1-1-2013 στα 65 έτη. Το νέο όριο ηλικίας θα ισχύσει και στις κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούσαν μέχρι σήμερα να συνταξιοδοτηθούν λαμβάνοντας μειωμένη σύνταξη στα 60 έτη, καθώς το όριο αυξάνεται αυτόματα κατά ένα έτος και θα διαμορφωθεί στα 61.
Για όλους
Αξίζει να σημειωθεί πως μια τέτοια ρύθμιση θα επηρεάσει το σύνολο των ασφαλισμένων ανεξαρτήτως Ταμείου, ενώ χαμένοι θα είναι τόσο οι παλαιοί ασφαλισμένοι, που δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα, όσο και οι νέοι που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά το 1993.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση η αύξηση κατά ένα έτος του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης να γίνει σταδιακά σε δύο χρόνια. Δηλαδή, από την 1-1-2013 να αυξηθεί κατά ένα εξάμηνο και από την 1-1-2014 κατά άλλο ένα εξάμηνο. Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν έχει πολλούς υποστηρικτές, καθώς η κυβέρνηση επείγεται να εξοικονομήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό εντός του 2013.
Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι εγκαταλείφθηκε το πιο σκληρό σενάριο που προέβλεπε αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 έτη σε βάθος διετίας.
Δύο χρόνια πιο κοντά οι αλλαγές
Στην κυβερνητική ατζέντα υπάρχει και η επίσπευση των αυξήσεων στα όρια ηλικίας και στα απαιτούμενα έτη ασφάλισης, έτσι ώστε τα μέτρα να ισχύσουν από το 2013 και όχι από το 2015 που προβλέπει ο νόμος του 2010 και έτσι η «έξοδος» από την εργασία να γίνεται με 40 έτη δουλειάς στα 60 ή εναλλακτικά στα 65 έτη.
Επισημαίνεται ότι με βάση τον ν. 3863/2010 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης βρίσκονται σε μια μεταβατική περίοδο αύξησής τους με ολοκλήρωση το 2015. Ετσι όσοι θεμελιώνουν σήμερα δικαίωμα με 35ετία στον ιδιωτικό τομέα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με συνολικά 11.100 ημέρες ασφάλισης (37 έτη) σε ηλικία 59 ετών.
Σε περίπτωση που τελικά η αύξηση των ορίων ηλικίας επισπευσθεί το 2013, χιλιάδες ασφαλισμένοι που θεμελίωναν δικαίωμα την επόμενη διετία θα εγκλωβιστούν, ενώ θα επηρεαστούν κατά κύριο λόγο όσοι θέλουν να θεμελιώσουν δικαίωμα με 35ετία.
O «πήχης»
Το όριο θα πάει στα 60 και θα απαιτούνται 40 έτη δουλειάς, ρύθμιση που θα ισχύσει ανεξαρτήτως Ταμείου για τους ασφαλισμένους το διάστημα 1983 έως και 1992. Μάλιστα, ειδικά για το ΙΚΑ η ανατροπή αυτή θα ισχύει και για όσους ασφαλίστηκαν πριν από το 1983, αλλά δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα.
Τέλος, θα επηρεαστούν ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως για παράδειγμα οι γυναίκες που θεμελιώνουν δικαίωμα στο ΙΚΑ με 4.500 ή 10.000 ημέρες ασφάλισης. Σημειώνεται πως από 1η Ιανουαρίου 2013 μπαίνει τέλος και στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση των μητέρων ανηλίκων.
Το κρυφό μαχαίρι
Υπό εξέταση είναι και η εφαρμογή από το 2013 και όχι από το 2015 του νέου τρόπου υπολογισμού των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Η υιοθέτηση μιας τέτοιας ρύθμισης θα επιφέρει μειώσεις στο ύψος των αποδοχών, καθώς η σύνταξη θα υπολογίζεται με νέο σύστημα για τα έτη που θα διανυθούν στην αγορά εργασίας από τη νέα χρονιά και μετά.
Συγκεκριμένα θα καταβάλλεται η λεγόμενη «βασική» σύνταξη, η οποία θα κυμαίνεται στα επίπεδα της κατώτερης σύνταξης του ΟΓΑ (360 ευρώ) και στη συνέχεια ο ασφαλισμένος θα παίρνει την αναλογική σύνταξη, που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισής του. Το τελικό ποσό της σύνταξης θα προκύπτει από το άθροισμα της βασικής και της αναλογικής σύνταξης. Το μέτρο θα ισχύσει και για τα επικουρικά Ταμεία. Επισημαίνεται ότι κάθε τρίμηνο θα γίνονται αναλογιστικές μελέτες και σε όσους επικουρικούς φορείς έχουν ελλείμματα θα κόβονται οι συντάξεις.


Πηγή: www.ethnos.gr
Δημοσιεύτηκε στις 05/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire