ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 1 août 2012

Κύπρος - Αθανάσιος Ορφανίδης: «Κύριε Πρόεδρε, σας προειδοποιώ τα τελευταία δύο χρόνια»



Του Άριστου Μιχαηλίδη
Φωτογραφία
ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε συνομιλίες και με τη βασίλισσα Ελισάβετ, όπως μας πληροφόρησε χαρούμενη η εφημερίδα της κυβερνήσεως, δεν παρέλειψε να ενημερώσει και τους αποδήμους για την κατάσταση στην Κύπρο. Επανέλαβε πρώτα τη συνηθισμένη διάλεξή του για την αντιπολίτευση που εκπέμπει μίσος, αλλά για την κατάσταση της οικονομίας πλήρωσε τη νύφη ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. «Ποτέ δεν με είχε προειδοποιήσει ο κ. Ορφανίδης για το πόσο ήταν εκτεθειμένες οι κυπριακές τράπεζες στα ελληνικά ομόλογα». Όμως, μόλις την προηγούμενη διαβάζαμε δύο δεκάδες επιστολές που του έστειλε ο κ. Ορφανίδης και τις οποίες ούτε καν διάβασε απ΄ ό,τι φαίνεται. Από το 2009 τον προειδοποιούσε με δραματικό τρόπο για τα κακά που έρχονται και ζητούσε να του ορίσει ραντεβού για να τον ενημερώσει.

Αλλά, ο Πρόεδρος ήταν αγκρισμένος μαζί του κι έβαζε τη γραμματέα του να απαντά ότι «ο Πρόεδρος έχει πολύ βεβαρημένο πρόγραμμα». Αν διάβαζε όμως όσα του έγραφε και τα κατανοούσε, θα άφηνε κατά μέρος τα αγκρίσματα και θα έτρεχε να δει τι διάολο θα κάνει για να μας σώσει. Ιδού μερικά παραδείγματα:
«Είναι πλέον πεποίθηση μου ότι για να αποφευχθεί ενδεχόμενη ύφεση στην κυπριακή οικονομία πρέπει να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα στήριξης της οικονομίας μέσω του τραπεζικού τομέα (…). Ένα συγκεκριμένο μέτρο, που πιστεύω πρέπει να εξεταστεί αμέσως, είναι η έκδοση ειδικών ομολόγων του δημοσίου διάρκειας τριών χρόνων, τα οποία οι τράπεζες μας θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως ασφάλεια για την εξασφάλιση φθηνής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα…» (15/4/2009).
«Η Κύπρος κινδυνεύει σοβαρά να θεωρηθεί από τους οίκους αξιολόγησης και τις αγορές ως χώρα με ευάλωτη και αδύναμη οικονομία και να υποστεί μείωση πιστοληπτικής ικανότητας». «Σας προειδοποιώ τα τελευταία δύο χρόνια για τον κατηφορικό δρόμο που οδεύει η κυπριακή οικονομία. Τονίζω με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι αν δεν γίνει αλλαγή πορείας με τη λήψη ουσιαστικών δημοσιονομικών μέτρων, κυρίως στο σκέλος των δημοσίων δαπανών, οι συνέπειες για την κυπριακή οικονομία θα είναι καταστροφικές» (18/5/2010).
«Συμβουλή μου είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα με την ως άνω δέσμευση (σ.σ. ευρωπαϊκή απόφαση για ενίσχυση τραπεζών από τα κράτη στις προσομειώσεις ακραίων καταστάσεων) διότι σε περίπτωση που υπάρξει αμφιβολία ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης, η αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος θα τεθεί εν αμφιβόλω, με αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, πλην της Κύπρου και της Μάλτας, έχουν ήδη εκπονήσει σχέδια κεφαλαιακής στήριξης του τραπεζικού συστήματος» (5/7/2010).
Είναι μερικά αποσπάσματα από επιστολές δεκάδων σελίδων, στις οποίες ο κ. Ορφανίδης επαναλάμβανε ότι επίκειται καταστροφική υποβάθμιση και Μηχανισμός, που έπρεπε να αποτραπούν πάση θυσία, αλλά ο Πρόεδρος δεν ήθελε να ακούσει. Τώρα λέει, σαν αθώα περιστερά κατά τους Οικολόγους, ότι δεν τον προειδοποίησε ο Ορφανίδης. Μα, πώς; Αφού είχε βεβαρημένο πρόγραμμα.
Υ.Γ.
Τον Ιούλιο του 2011, μετά την τραγωδία του Μαρί, ο Πρόεδρος θυμώθηκε πολύ. Ενημερώθηκε από τις υπηρεσίες του(;) ότι ο Ορφανίδης θεάθηκε έξω από το Προεδρικό, μαζί με τους αγανακτισμένους πολίτες. Ήταν που ήταν χολωμένος, ήρθε κι αυτό, του έκοψε και την καλημέρα. Αλλά, στο μεταξύ η οικονομία πήγε κατά διαόλου… aristosm@phileleftheros.com 
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 01/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire