Της Γιώτας Συκκα
Eπειτα από εννέα χρόνια ανοίγει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου με τις δύο πρώτες αίθουσες της επανέκθεσης έτοιμες, κάποιες άλλες θα ακολουθήσουν τον Σεπτέμβριο, ενώ η σταδιακή παράδοση των υπολοίπων θα ολοκληρωθεί ώς την ερχόμενη άνοιξη. Ενα μουσείο ισοδύναμο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Αρχαιολογικού Θεσσαλονίκης και του Βυζαντινού Πολιτισμού, το δεύτερο σε επισκεψιμότητα στη χώρα που επί χρόνια μπλέχτηκε σε ολιγωρίες και επιστημονικές διαφωνίες.
Κιβωτός τέχνης του μινωικού πολιτισμού -χωρίς να περιορίζεται μόνο σ’ αυτόν- καλύπτει ένα ευρύ φάσμα από τη νεολιθική εποχή ώς τα ρωμαϊκά χρόνια, ανοίγει από σήμερα το πρωί τις δύο πρώτες αίθουσές του στις οποίες παρουσιάζεται η Συλλογή Γλυπτών (χωρίς εισιτήριο), ενώ στο κτίριο επέκτασης συνεχίζει να λειτουργεί η προσωρινή έκθεση με τα σημαντικότερα εκθέματα και τιμή εισιτηρίου 4 ευρώ.
Το επόμενο βήμα, όπως λέει στην «Κ» η γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, «είναι να ανοίξει η μεγάλη αίθουσα των τοιχογραφιών και ώς τα μέσα του 2013 να παραδοθεί όλο μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο».
Η περιοδική έκθεση θα συνεχίσει να λειτουργεί τουλάχιστον ώς το τέλος Οκτωβρίου, ώστε να μη δημιουργήσει προβλήματα κατά την τουριστική περίοδο και κυρίως να μην υπάρχει κενό σε όσα πληροφορείται ο επισκέπτης για τον μινωικό πολιτισμό. «Oλοι κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που είχαμε βάλει προκειμένου να λειτουργήσει το μουσείο το καλοκαίρι του 2012 ακόμη και με σταδιακή παράδοση των αιθουσών του. Η λειτουργία τους είναι σημαντικό γεγονός όχι μόνο γιατί παρέμεινε κλειστό για περισσότερο από οκτώ χρόνια, αλλά και γιατί αποτελεί αναπτυξιακό πόλο για την Κρήτη, δεδομένου ότι είναι ο μόνος χώρος που μπορεί να δει κανείς ανάγλυφο τον μινωικό πολιτισμό».
Ενα μουσείο στο οποίο στεγάζεται όλη η αρχαιολογία της Κρήτης, όταν θα ξεκινήσει κανονικά με όλες τις αίθουσές του, θα επιδιώξει να ξαναγίνει το πολιτιστικό κύτταρο της πόλης, όπως ήταν και τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του, τότε που συνδέθηκε με το όραμα των εμπνευσμένων εφόρων και προσωπικοτήτων.
Διάσημα εκθέματαΑπό τη δεκαετία του ’90 ήταν φανερό ότι το Μουσείο Ηρακλείου χρειαζόταν επέκταση και ανανέωση. Εκπονήθηκε μελέτη για να ενταχθεί στο Γ΄ ΚΠΣ, όμως το γεγονός ότι το μουσείο είχε χτιστεί πάνω στα ερείπια της Μονής του Αγίου Φραγκίσκου δημιούργησε επιπλέον καθυστερήσεις στο έργο. Η σωστική ανασκαφή ήταν αναγκαία, όπως και οι τροποποιήσεις στη μελέτη για την ανάδειξη των καταλοίπων.
Η μουσειολογική μελέτη εκπονήθηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ η μουσειογραφική από τα γραφεία: Κ. Σκουμπέλος - Α. Βικέλας & Συνεργάτες Ο. Ε. «ΜΕΤΡΟΝ», «ΜΕΑΣ Α. Ε. - Π. Πετρακόπουλος - Ε. Διγώνης & Συνεργάτες Α. Ε., Σταμάτιος Γρέγος. Ο αριθμός των 8.000 έργων τέχνης θεωρήθηκε αποτρεπτικός για τον σχεδιασμό ενός σύγχρονου μουσείου και περιορίστηκε στα 5.437 έργα. Τα αντικείμενα ακολουθούν μια αυστηρώς χρονολογική σειρά με θεματολογικές ομαδοποιήσεις. Στο ισόγειο παρουσιάζεται η ενότητα «Ο Μινωικός και Κρητομυκηναϊκός πολιτισμός. Ο πρώτος ευρωπαϊκός πολιτισμός», επίσης οι δύο ενότητες της γλυπτοθήκης, ενώ τα διάσημα σύνολα των τοιχογραφιών θα εκτίθενται στη μεγάλη αίθουσα του ορόφου από τον Σεπτέμβριο. Ο δίσκος της Φαιστού, η ταυροκεφαλή, το σπάνιο αγαλματίδιο του ταυροκαθάπτη, τα χρυσά κοσμήματα των νεκροπόλεων, οι θεές των Oφεων κ. ά. θα εκτίθενται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να τα θαυμάζουν ταυτόχρονα πολλοί επισκέπτες.
Προς το παρόν οι ντόπιοι, αλλά κυρίως οι ξένοι τουρίστες, θα μπορούν να θαυμάζουν τις δύο πρώτες αίθουσες της συλλογής των γλυπτών από τις 8 το πρωί ώς τις 8 το βράδυ κάθε μέρα, ενώ τις Δευτέρες, Κυριακές και τις αργίες από τις 9 το πρωί ώς τις 4 το απόγευμα.
Οσο για τη φύλαξη, η κ. Μενδώνη διαβεβαιώνει πως «για την ώρα είμαστε καλυμμένοι» και ότι θα ενεργοποιηθεί και το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας.
Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 14/08/2012
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire