ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 15 août 2012

Ελλάδα - Η νύφη και οι μνηστήρες. Που θα καταλήξει η Εμπορική ;

Η πρώτη νύφη που έρχεται προς διαπραγμάτευση με­τά την ΑΤΕ είναι η Εμπορι­κή, για την οποία υπολογί­ζεται πως οι τελικές και δεσμευτικές προσφορές των τριών μνηστήρων (Εθνική, Alpha και Eurobank) θα υπο­βληθούν κατά το τέλος της εβδομάδας προς την Credit Agricole.
Τις ημέρες αυτές τόσο ο όμιλος της Alpha, ο μόνος από τους τρεις που έχει καταθέσει τελική πρόταση για εξαγορά της Εμπορικής, όσοι και αυ­τοί της Εθνικής και της Eurobank, ορι­στικοποιούν τις προσφορές τους με βάση τις τελευταίες οδηγίες του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος. Τι λέ­νε αυτές; Ότι απλώς η Credit Agricole δεν θα είναι «σοφό» να φύγει... άρον - άρον από την Ελλάδα. Ούτε για τους Έλληνες ούτε για τους Γάλλους.

Αυτό εξηγεί εν μέρει και τη σπουδή των Ελλήνων τραπεζιτών να σπεύσουν για την Εμπορική, της οποίας ούτε οι καταθέσεις ούτε τα δάνεια δείχνουν να αποτελούν κάποιο ισχυρό κίνητρο. Αντιθέτως, κίνητρο δείχνει να είναι η εξ αγχιστείας συγγένεια με την Credit Agricole, η οποία πιέζεται να μείνει στην Ελλάδα με κάθε τρόπο.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως δεν είναι τυχαίο ότι, μετά την παρέμβαση της ΤτΕ, η πρόταση των Γάλλων για την «επόμενη ημέρα» της Εμπορικής ήταν πολύ διαφορετική της αρχικής... Οι τρεις όροι που έβα­λε η ελληνική κεντρική τράπεζα σε μνηστήρες και πωλητή ήταν:
♦ Να προχωρήσει πριν από την πώλη­ση η ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορι­κής από τους Γάλλους με 2,5 δισ. ευρώ.
♦    Να καλυφθεί από την Credit Agricole το κενό της διαφοράς δανεί­ων προς καταθέσεις, ύψους 4,55 δισ. ευρώ.
♦  Να παραμείνουν οι Γάλλοι μέτοχοι στο νέο σχήμα που θα προκύψει από τη συγχώνευση μιας εκ των τριών ελ­ληνικών τραπεζών με την Εμπορική.
Με αυτά τα δεδομένα, η συμφωνία που θα προκύψει θα προβλέπει ότι με την ανταλλαγή μετοχών η Credit Agricole θα πουλήσει την Εμπορική και θα πάρει μετοχές της τράπεζας η οποία θα την εξαγοράσει. Γι’ αυτό οι Έλληνες δείχνουν τόσο μεγάλο ενδι­αφέρον...
Κάπως έτσι οι Γάλλοι ενίσχυσαν τη θυγατρική τους με κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ λύνοντας το κεφαλαιακό πρό­βλημα της Εμπορικής, ώστε να είναι έτοιμη προς πώληση, ενώ στο νέο σχήμα ο γαλλικός όμιλος θα παραμεί­νει αποκτώντας μετοχές της νέας τρά­πεζας μέσω της κάλυψης του 10% της ίδιας συμμετοχής που απαιτεί ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Σημειώνεται ότι το 10% θα καλυ­φθεί στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του νέου σχή­ματος, πάντα κατά τα πρότυπα που έχει θέσει ο συγκεκριμένος νόμος. Βαρόμετρο στην επιλογή του νέου παρτενέρ - μέσω της πώλησης της Εμπορικής - για την Credit Agricole είναι, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το ύψος των κεφαλαιακών απαιτήσεων που αντιστοιχεί στο 10% της ίδιας συμμετοχής.
Το μικρότερο ποσό από τις τρεις ελ­ληνικές τράπεζες που διεκδικούν την Εμπορική, με βάση την παράμετρο αυ­τήν, το χρειάζεται η Alpha Bank. Παρ’ όλα αυτά στο τραπεζικό παρασκήνιο θεωρούν την ΕΤΕ ή τη Eurobank ισχυ­ρότερους υποψήφιους.
Καλά ενημερωμένες πηγές ανα­φέρουν πάντως ότι η τελική επιλογή της τράπεζας που θα «αναλάβει» την Εμπορική (και θα συνεργαστεί με την Credit Agricole ) καταδεικνύεται από την ίδια τη διαδικασία, και αυτό δεί­χνει με τη σειρά του και την παρεμβατικότητα των ξένων δανειστών στις ελληνικές εξελίξεις. Κοντός ψαλμός αλληλούια, που λέει κι ο λαός...



Πηγή: Το Ποντίκι
Δημοσιεύτηκε στις 09/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire