Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ μετεξέλιξης της αραβικής άνοιξης σε «κουρδική άνοιξη» θεωρείται μια πιθανή απότοκη εξέλιξη της συνεχιζόμενης αιματηρής σύγκρουσης στη Συρία, γεγονός που μετατρέπει την ανησυχία της Άγκυρας σε εκνευρισμό και σύγχυση, αφού προ των πυλών κι ενώπιον των συνόρων της Τουρκίας επαπειλείται η δημιουργία ενός δεύτερου βορείου Ιράκ, τούτη τη φορά στη Συρία, όπου η ισχύς του ΡΚΚ είναι δεδομένη. Η υπό συζήτηση προοπτική διαμόρφωσης κουρδικής δύναμης και περιοχής στη βόρεια Συρία δεν αποκλείεται να τραβήξει την Τουρκία μέσα σε μια μακροπρόθεσμη δίνη.
Η Άγκυρα ακριβώς για αυτό από την πρώτη στιγμή δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει την ανάπτυξη του ΡΚΚ στη βόρεια Συρία. Το επανέλαβε και χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Μιλιέτ. «Δεν θα επιτρέψουμε την ανάπτυξη τρομοκρατικού στοιχείου στα σύνορά μας. Θα είναι αφορμή για νόμιμη άμυνα. Έχουμε δικαίωμα να λάβουμε κάθε είδους μέτρα».
Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή, με αφορμή το Κουρδικό η Άγκυρα επικαλείται έναν δεύτερο λόγο για ενδεχόμενη εισβολή της Τουρκίας στη Συρία. Ο πρώτος πιθανός λόγος είχε περιγραφεί από τον Νταβούτογλου με τα λόγια: «Σκεφτείτε ότι δέκα χιλιάδες άνθρωποι τρέχουν από τη Συρία για να καταφύγουν στην Τουρκία και δέχονται πυρά. Τι θα κάνουμε στην περίπτωση αυτή; Θα παραμείνουμε θεατές; Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα».
Η Άγκυρα απορρίπτει από την πρώτη στιγμή τον όρο βόρεια Συρία, επειδή αυτός παραπέμπει εννοιολογικά στο βόρειο Ιράκ, στην αυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ. Είναι άξια προσοχής η νέα ένταση μεταξύ Άγκυρας και Βορείου Ιράκ, αφού το τελευταίο εμφανίζεται αποφασισμένο να πατρονάρει και τους Κούρδους της Συρίας. Ήδη στην Τουρκία αναλυτές τονίζουν ότι ηγετική φυσιογνωμία των Κούρδων της Συρίας είναι ο Μασούντ Μπαρζανί, ο ηγέτης του βορείου Ιράκ.
Είναι ως προς αυτό αποκαλυπτικά αυτά που ανάφερε ο Αχμέντ Νταβούτογλου στη Μιλιέτ. «Δεν είναι ίδια η συνοχή των Κούρδων του Ιράκ και της Συρίας με τη χώρα και το κράτος όπου βρίσκονται, με αυτήν των Κούρδων της Τουρκίας. Η Τουρκία θα λύσει στο εσωτερικό το κουρδικό της πρόβλημα. Όσοι πιστεύουν ότι οι εξελίξεις στη Συρία θα αλλάξουν τη μοίρα της Τουρκίας, έχουν έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Τουρκία». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επομένως αναγνωρίζει ότι οι Κούρδοι της Συρίας μπορεί να αποσχιστούν, όπως έκαναν και οι Κούρδοι του Ιράκ. Δεύτερον, η συνοχή των Κούρδων της Τουρκίας με το τουρκικό κράτος, αλλά και η επίλυση του κουρδικού προβλήματος, στην οποία αναφέρεται, αν μη τι άλλο είναι στην πράξη δύο αμφισβητούμενα πράγματα.
Οι εξελίξεις θέτουν θέμα μετατροπής της αραβικής άνοιξης σε «κουρδική άνοιξη», με τους Κούρδους της Συρίας να θέτουν υποψηφιότητα να μετεξελιχθούν σε δεύτερο Βόρειο Ιράκ. Δηλαδή σε δεύτερη αυτόνομη κουρδική περιοχή που θα συνορεύει με την Τουρκία. Αυτό μάλιστα με μία σημαντική διαφορά από τους ιρακινούς Κούρδους: στη Συρία, εκτός από την επιρροή του Μπαρζανί, είναι δεδομένη η ισχύς και του ΡΚΚ.
Σε αυτές τις συνθήκες, αναπτύσσεται στην Τουρκία μία φιλολογία περί αντικατάστασης του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος σημειωτέον είναι ο Τούρκος πολιτικός με τις περισσότερες και τις πιο έντονες δηλώσεις εναντίον της Δαμασκού. Τη φήμη δημοσιοποίησε σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CΝΝ Τurkο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Γκιουρσέλ Τεκίν.
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 01/08/2012
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire