ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 5 août 2012

Κύπρος - Το άγχος μιας ηγεσίας



Με τον Άριστο Μιχαηλίδη
 
>>Γιατί αυτό το άγχος να πεισθεί ο κόσμος ότι τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία τη συμφώνησε ο Μακάριος το 1977; Σαν να υπάρχει σε εξέλιξη μια εκστρατεία επί τούτου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
>>Πού είναι το πρόβλημα, αφού όλοι δέχονται τη διζωνική; Και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, τη δέχθηκε, λέει, και ο Τάσσος Παπαδόπουλος επειδή υπέγραψε την 8η Ιουλίου, τη δέχθηκε και ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος διά της «πολιτικής διακήρυξης», που υπέγραψε, τι άγχος τους έπιασε και κάνουν εκστρατείες;

>>Επειδή μιλά ο Γιώργος Λιλλήκας για συνομιλίες από μηδενική βάση και εγκατάλειψη της διζωνικής, είναι τόσο σημαντικό; Μα ούτε κόμμα δεν έχει ο Λιλλήκας! Ποιους και πόσους εκφράζει; Μπορεί να εκφράζει μόνο τον εαυτό του, οπότε γιατί ανησυχούν;  
>>Το πρόβλημα μάλλον είναι ότι για πρώτη φορά από τότε που οι σοφοί ηγέτες του τόπου αποφάσισαν να επιδοθούν σε πλύση εγκεφάλου υπέρ της διζωνικής (και βεβαίως χωρίς καμιά προοπτική) η αμφισβήτηση έχει πάρει διαστάσεις σε πλατιές μάζες του πληθυσμού. Για πρώτη φορά, έχει κατανοήσει ο λαός τι είναι αυτό που του πλασάρουν τόσα χρόνια οι ταγοί του και τι κρύβεται κάτω από αυτό τον τίτλο.
>>Ότι, δηλαδή, η διζωνική, έτσι όπως συζητήθηκε και πλαισιώθηκε με διάφορες συμφωνίες και προτάσεις, δεν συνάδει καθόλου με αυτό που του υπόσχονται: επανένωση της Κύπρου.
>>Ότι η διζωνική, όπως λεπτομερώς περιγράφεται στο σχέδιο Ανάν, που συνεχίζει να αποτελεί και σήμερα τη βάση διαπραγμάτευσης, δεν είναι μόνο συγκαλυμμένη διχοτόμηση, είναι μια διευθέτηση, που δωρίζει ολόκληρη την Κύπρο στην Τουρκία και σβήνει μία και διά παντός την εθνική ταυτότητα των Ελληνοκυπρίων.
>>Ακραία πράματα αυτά, όταν τα λέγαμε πριν μερικά χρόνια. Αλλά, σήμερα είναι αποδεκτά γιατί έχουν αποδειχθεί με έργα, δεν είναι θεωρίες. Γι’ αυτό υπάρχει το άγχος στην ηγεσία. Είναι το άγχος της λαϊκής κατακραυγής. Το άγχος μιας μεγάλης απάτης, που σιγά-σιγά ξεσκεπάζεται.
>>Νομίζουν ότι αν επιμένουν ότι τα συμφώνησε ο Μακάριος, θα είναι ευκολότερο να πεισθεί ο κόσμος.
Αλλά κι αυτό είναι μια τεράστια πλάνη. Δεν φταίει ο Μακάριος για όσα κάνουν οι σημερινοί ηγέτες. Ούτε συμφώνησε ποτέ τη διζωνική τους…
>>Θα επανέλθουμε για να δούμε εκτενέστερα τι ακριβώς συμφώνησε ο Μακάριος.


Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 05/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire