ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 5 août 2012

Αθήνα - Επιχείρηση «Ξένιος Ζευς»

 
Απομάκρυνση παράνομων μεταναστών από το κέντρο
της Αθήνας

 
Του Γιάννη Σουλιώτη
Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται από χθες το σχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης με την κωδική ονομασία «Ξένιος Ζευς». Από το πρωί του Σαββάτου, 1.500 αστυνομικοί συμμετείχαν σε παράλληλες επιχειρήσεις με στόχο τη σύλληψη και απομάκρυνση παράνομων μεταναστών από περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας. Το σχέδιο καλύπτει τους τομείς αρμοδιότητας των πέντε κεντρικών αστυνομικών τμημάτων: Ομόνοιας, Ακρόπολης, Αγ. Παντελεήμονα, Πατησίων, Κυψέλης. Πλην των αστυνομικών (μεικτά κλιμάκια ενστόλων και αστυνομικών της Ασφάλειας), παρόντες στις επιχειρήσεις στο κέντρο βρίσκονται εισαγγελείς αλλά και συνεργεία του ΚΕΕΛΠΝΟ (Kέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), καθώς πλην των ελέγχων στον δρόμο πραγματοποιούνται έφοδοι σε σπίτια όπου διαμένουν παράνομοι μετανάστες.
«Δεν πρόκειται για “σκούπα” αλλά για μόνιμη δράση στην πρωτεύουσα», ήταν το σχόλιο προς την «Κ» στελέχους του υπουργείου. «Θα διαρκέσει έως ότου οι παράνομοι μετανάστες υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα», είπε παράλληλα στην «Κ» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Οσοι αλλοδαποί συλλαμβάνονται στο πλαίσιο της επιχείρησης για παράνομη είσοδο στη χώρα μεταφέρονται στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Αμυγδαλέζας, καθώς και σε δύο προσωρινά κέντρα που δημιουργήθηκαν εκτάκτως, στις σχολές της αστυνομίας σε Ξάνθη και Κομοτηνή. Στο πλαίσιο του σχεδιασμού, εξάλλου, τα τελευταία 24ωρα, οι 200 και πλέον αλλοδαποί που κρατούνταν στις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας είχαν μεταφερθεί σε εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ. στην περιφέρεια.
Επίσης, μόνο τυχαία δεν είναι η μετακίνηση (με διαταγή του αρχηγείου) συνοριακών φυλάκων, όχι μόνο στον Εβρο, αλλά και στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του γενικού σχεδίου με την ονομασία «Ξένιος Ζευς», που υλοποιείται καθ’ υπόδειξιν του υπουργού Νίκου Δένδια, μετακινήθηκαν στη Θράκη 1.881 συνοριακοί φύλακες, με στόχο να «στεγανοποιήσουν», όπως ειπώθηκε, τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, απ’ όπου διέρχεται η συντριπτική πλειονότητα των παράνομων μεταναστών (καταγράφηκε 30% αύξηση των διελεύσεων το α΄ εξάμηνο του 2012 σε σχέση με πέρυσι). Για τον ίδιο λόγο, αγοράστηκαν με χρήματα από δωρεά ιδιώτη – επιχειρηματία 26 φουσκωτά σκάφη, με τα οποία οι συνοριοφύλακες θα αποτρέπουν τη διέλευση παράνομων μεταναστών μέσω του ποταμού Εβρου. Οι 1.881 συνοριακοί φρουροί στελέχωναν, μέχρι πρότινος, τα τμήματα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης 21 αστυνομικών διευθύνσεων της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, των Ιονίων Νήσων και της Ηπείρου. Μαζί με τους ήδη υπηρετούντες στον Εβρο, ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται πλέον στις 2.100. Στον ευρύτερο σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται η ανανέωση της «συνεργασίας» του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της ΕΛ.ΑΣ. με το ελληνικό παράρτημα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για τη συνέχιση του προγράμματος εθελουσίων επιστροφών.
Το πρόγραμμα («τρέχει» από την 1η Αυγούστου) έχει διάρκεια 11 μηνών, χρηματοδοτείται με 10 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών και έχει στόχο την επιστροφή στην πατρίδα τους 7.500 μεταναστών. Στο πλαίσιο του αντίστοιχου προγράμματος, που ολοκληρώθηκε την 1η Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν 2.500 επιστροφές. Πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης επισήμαναν χθες στην «Κ» ότι για τη χωροθέτηση νέων κέντρων κράτησης υπάρχει στενή συνεργασία και με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο σημειωτέον διέθεσε στην ΕΛ.ΑΣ. 50 ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους για τις επιχειρήσεις στον Εβρο. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με στόχο την παραχώρηση εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων στην αστυνομία προκειμένου να μετατραπούν σε κέντρα κράτησης. Μολονότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η σχετική διαδικασία δεν είχε ξεκινήσει με τους καλύτερους δυνατούς οιωνούς, φέρεται σήμερα να εξελίσσεται ομαλά. Πάντως, αντιδράσεις υπήρξαν από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των αστυνομικών, τόσο για τη μετακίνηση των συνοριοφυλάκων στον Εβρο όσο και για την προσωρινή χρήση των σχολών σε Ξάνθη και Κομοτηνή ως κέντρα κράτησης. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι υπεγράφη την 1η Αυγούστου, και με καθυστέρηση πέντε μηνών, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη δημιουργία κέντρου πρώτης υποδοχής στο Φυλάκιο Εβρου.


Πηγή: www.kathimerini.gr
Δημοσιεύτηκε στις 05/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire