ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 6 août 2012

Τουρκία - Εν μέσω φημών και κρίσεων


Σενάρια για σύγκρουση κορυφής μεταξύ Ερντογάν – Γκιουλ για το προεδρικό αξίωμα

 
Μία εβδομάδα μεστή εξελίξεων, γεγονότων και σεναριολογίας ήταν η περασμένη στη γείτονα Τουρκία, όπου οι κρίσεις στο στράτευμα και η παραφιλολογία περί συγκρούσεως κορυφής μεταξύ Ταγίπ Ερντογάν και Αμπντουλάχ Γκιουλ με πεδίο αιχμής το προεδρικό αξίωμα και τις επικείμενες αλλαγές, διαμόρφωσαν ένα ακόμη ενδιαφέρον σκηνικό «τουρκικής κοπής».
Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα εκτεταμένα σχόλια, που προκάλεσαν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος Γκιουλ σχεδιάζει να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την προεδρία το 2014, την ίδια ώρα ωστόσο που είναι γνωστό ότι ο μετασχηματισμός της Τουρκικής Δημοκρατίας από προεδρική σε προεδρευομένη –αλλά με τον ίδιο στον ρόλο του «Μεγάλου Πατισάχ»– αποτελεί τον επόμενο στόχο του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

Η εφημερίδα «Χουριέτ», μάλιστα, έσπευσε να συμπεράνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ανίερος πόλεμος μεταξύ των δύο ανδρών, οι οποίοι συνδέονται με μακροχρόνια φιλία και κοινούς αγώνες κατά της «μονοκρατορίας» των στρατηγών, ενώ «ημι–διαψεύσεις» από το προεδρικό περιβάλλον και εκτιμήσεις από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) ως προς τις προεδρικές υποψηφιότητες θόλωσαν και άλλο το τοπίο και δεν διασκέδασαν τις εντυπώσεις. Στο τέλος της εβδομάδας η Προεδρία της Δημοκρατίας και το πρωθυπουργικό γραφείο άμβλυναν τους τόνους, διότι λόγω της κρίσης στη Συρία και της νέας όξυνσης του κουρδικού ζητήματος, «δεν είναι ώρα για διαπληκτισμούς», αφηνόταν να εννοηθεί από τις δύο πλευρές.
Στο μεταξύ, είχαν αρχίσει οι ετήσιες κρίσεις στο στράτευμα, κρίσιμες και πάλι, αφού κατά τους αναλυτές από την έκβαση της τετραήμερης συνόδου του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου εξαρτάται η μελλοντική μορφή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και όχι μόνο. Από τις προαγωγές και αποστρατεύσεις θα καταγραφεί η βούληση της πολιτικής εξουσίας να διαχωρίσει οριστικά το στρατό από την πολιτική, λέγεται. Εξήντα εν ενεργεία ανώτεροι αξιωματικοί, που θα έπρεπε να προαχθούν, είναι όλοι υπόδικοι, κατηγορούμενοι για εμπλοκή σε πάσης φύσεως συνωμοσίες για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.
Δίκες και προαγωγές δεν συμβαδίζουν, είναι η διαπίστωση της «Ζαμάν». Διαφορετικά τίθεται υπό αμφισβήτηση η όλη προσπάθεια αναπροσδιορισμού του ρόλου του στρατού, που αποτυπώνεται και στις δίκες των 300 συνολικά στρατιωτικών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι ήθελαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, καταλήγει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα.


Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 05/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire