ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 6 août 2012

Κύπρος - 16 χρόνια από τη θυσία τους


Τιμήθηκε η μνήμη των Ισαάκ και Σολωμού
 

 
Του Πάμπου Βασιλα
Λαός και Πολιτεία τίμησαν χθες τη μνήμη των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, 16 χρόνια μετά την ηρωική θυσία τους. Ξεχωριστή στιγμή στις εκδηλώσεις όταν το χελιδονάκι των Ελλήνων, η 16χρονη σήμερα κόρη του Τάσου Ισαάκ, Αναστασία, κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του πατέρα της.
Προκαλώντας δάκρυα στα μάτια πολλών παρευρισκομένων, αλλά και το χειροκρότημα όλου του κόσμου, που στο πρόσωπό της τίμησε με τον πιο αρμόζων τρόπο τον ήρωα πατέρα της. Στεφάνι στη μνήμη του γιου του Σολωμού Σολωμού κατέθεσε και ο πατέρας του, ενώ φέτος ήταν το πρώτο μνημόσυνο των δύο ηρώων χωρίς τον πατέρα του Τάσου Ισαάκ, που απεβίωσε προ μηνών νικημένος από την επάρατη νόσο.
Ενωρίτερα του τρισαγίου και της κατάθεσης στεφάνων στο κοιμητήριο Παραλιμνίου, πραγματοποιήθηκε στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι, το ετήσιο μνημόσυνο των δύο ηρώων.
Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε η πρώην υπουργός Παιδείας Κλαίρη Αγγελίδου.
Στο κοιμητήριο Παραλιμνίου εξάλλου κατέληξε και η μεγάλη πορεία από 500 τουλάχιστον μοτοσυκλετιστές από όλα τα μέρη της Κύπρου, που πορεύθηκαν και φέτος εις μνήμην των δύο ηρώων.
Οι μοτοσυκλετιστές, καθώς και μέλη του ΕΛΑΜ πέρασαν και από το οδόφραγμα της Δερύνειας, όπου κοντά βρίσκονται οι χώροι θυσίας των δύο ηρώων, πραγματοποιώντας μικρές και ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Στο οδόφραγμα της Δερύνειας μετέβησαν επίσης μέλη του ΠΑΝ.ΣΥ.ΦΙ Ανόρθωσης και του ΕΛΑΜ και επέδωσαν ψήφισμα σε αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών.
Σε δηλώσεις του ο Ξένιος Κασινίδης, εκπρόσωπος Τύπου της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ και Σολωμού», ανέφερε ότι «το τελευταίο σκέλος των εκδηλώσεών μας, δηλαδή το σημερινό (χθεσινό), περιλάμβανε πορεία από όλα τα μέρη της ελεύθερης Κύπρου προς το Κοιμητήριο Παραλιμνίου όπου βρίσκονται οι τάφοι των δύο ηρώων.
Προηγήθηκε κατάθεση στεφάνων στον χώρο θυσίας των ηρώων στο Οδόφραγμα της Δερύνειας». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασινίδης είπε ότι το μήνυμα που στέλλεται σήμερα είναι ότι, «η μνήμη των ηρώων μας παραμένει ανεξίτηλη, δεν θα σβήσει, δεν πρέπει να σβήσει και δεν πρέπει να αλλοιωθεί».
Πορεία μοτοσυκλετιστών
ΟΙ μοτοσυκλετιστές ξεκίνησαν την πορεία τους την Παρασκευή 3 Αυγούστου από το λιμανάκι της Κάτω Πάφου και περνώντας από το Δημαρχείο Πάφου, την Πόλη Χρυσοχούς, τον Παχύαμο, τον Πύργο Τηλλυρίας, τον Αστρομερίτη, την Κοκκινοτριμιθιά και το Ακάκι κατέληξαν νωρίς το βράδυ στο Μάμμαρι. Το Σάββατο οι μοτοσυκλετιστές αναχώρησαν το πρωί από το Μάμμαρι και κατευθύνθηκαν προς τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας όπου έγινε κατάθεση στεφάνων. Ακολούθως κατευθύνθηκαν προς το Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όπου μέλη της «Πρωτοβουλίας Ισαάκ και Σολωμού» επέδωσαν υπόμνημα σε αντιπρόσωπο του ΟΗΕ. 
 
 
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 06/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire