ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 5 août 2012

Ελλάδα - Μονόδρομος η έρευνα


Εάν ενισχυθεί, αποτελεί ισχυρό όπλο για ανάπτυξη

 
Της Λίνας Γιάνναρου
«Ολα θα αλλάξουν εάν η έρευνα στην Ελλάδα αρχίσει να θεωρείται επένδυση και όχι δαπάνη». Στην άλλη άκρη της γραμμής βρίσκεται ο Θεόδωρος Φώτσης, διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Ερευνας που εδρεύει στην πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων και ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους στην Ελλάδα που, απομεσήμερο στο «βαθύ» καλοκαίρι, απαντά στο τηλέφωνο στο γραφείο του. Αυτό όμως τελικά είναι το λιγότερο «εξωπραγματικό» από όσα συμβαίνουν σε αυτό το ελάχιστο κομμάτι της χώρας.

Μολονότι από το 1998, οπότε ιδρύθηκε, έως σήμερα, που έχει συγχωνευθεί με το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας της Κρήτης, το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών καταγράφει συστηματικά σημαντικά επιτεύγματα, η στροφή που έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα προς τον κλάδο της βιολογίας των βλαστικών κυττάρων και της αναγεννητικής ιατρικής το έχει τοποθετήσει στην καρδιά των διεθνών εξελίξεων. «Βασικός στόχος της αναγεννητικής ιατρικής είναι η επιδιόρθωση, η αντικατάσταση ή η αναγέννηση ιστών και οργάνων που δυσλειτουργούν ή έχουν καταστραφεί από τραυματισμό, μέσω κυτταρικής θεραπείας», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Φώτσης. «Πρόκειται για ένα αναδυόμενο αντικείμενο που υπόσχεται τη ριζική αντιμετώπιση μιας σειράς νόσων». Οι ερευνητές του ΙΒΕ, η δράση του οποίου αναδείχθηκε και μέσω του 2ου Διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Ερευνας και Καινοτομίας που διοργανώνουν η EUROBANK και ο ΣΕΒ, έχουν επικεντρωθεί στην «κατασκευή» εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων. Πρόκειται για τα λεγόμενα «επαναπρογραμματισμένα βλαστικά κύτταρα» τα οποία δημιουργούνται στο εργαστήριο από τη μετατροπή διαφοροποιημένων κυττάρων ενός ασθενούς και τα οποία δυνητικά μπορούν να αντικαταστήσουν τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα στην αναγεννητική ιατρική. Παράλληλα, ερευνητικές ομάδες του ινστιτούτου έχουν επικεντρωθεί στη δημιουργία ιστών μέσω της καλλιέργειας βλαστικών κυττάρων, οι οποίοι μπορούν να εμφυτευθούν σε διάφορες περιοχές του σώματος, όπως για παράδειγμα σε περίπτωση καταγμάτων οστών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η ανάπτυξη βιοϋλικών που ενισχύουν τον οστικό σχηματισμό, ενώ εξουδετερώνουν έναν από τους μηχανισμούς γήρανσης των οστών.
Για τον διευθυντή του ΙΒΕ, η στήριξη της έρευνας αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο της χώρας από το τέλμα. «Μια σταδιακή ενίσχυση των κονδυλίων της έρευνας σε επίπεδα άνω του 2% του ΑΕΠ, με παράλληλη χάραξη στρατηγικής έρευνας από την Πολιτεία, θα μπορούσε να ανατρέψει την παρούσα κατάσταση. Ομως ο αναπτυξιακός ρόλος της έρευνας δεν έχει γίνει κατανοητός». Οπως αναφέρει, οι εταιρείες θα ενδιαφερθούν να πάρουν τη «σκυτάλη» από τα εργαστήρια μόνο όταν το κράτος εδραιώσει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική χρηματοδότησης για να αναπτύξει βασική γνώση σε συγκεκριμένους τομείς. «Προς το παρόν, οι συμπράξεις ερευνητικών φορέων και εταιρειών καταρρέουν αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου ενίσχυσης από το Δημόσιο».
Σύμφωνα με τον κ. Φώτση, αντίθετα με τα προϊόντα χαμηλής τεχνολογίας όπου η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, στα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας μπροστά μας απλώνεται πεδίον δόξης λαμπρόν. «Τα προϊόντα αυτά δεν μπορούν να παραχθούν από χώρες με φθηνή εργασία εάν δεν υπάρχει υποδομή γνώσης. Τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας είναι συνάρτηση του επιπέδου της παιδείας και της έρευνας κάθε χώρας και ουσιαστικά παράγονται εκεί όπου γίνονται σημαντικές και διαχρονικά σταθερές επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς. Η Ελλάδα βρίσκεται σε οριακό σημείο και πρέπει να αποφασίσει για τη μελλοντική της πορεία. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα ταυτίζεται με την ενίσχυση της παιδείας και της έρευνας ώστε να καταστεί δυνατός ο ευρωπαϊκός εκσυγχρονισμός της παραγωγικής βάσης με την παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας που θα ισορροπήσουν το ισοζύγιο εξαγωγών/εισαγωγών».


Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 05/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire