ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 5 août 2012

Κύπρος - Τρόικα - Το συμπέρασμά τους είναι ότι το μοντέλο ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας από τη στιγμή που «εξαρτάται μόνο από τη διατήρηση της κατανάλωσης, λόγω της μεγάλης κρατικής μηχανής είτε της εγχώριας μηχανής... δεν μπορεί να είναι διατηρήσιμο».


Ιδού τι λέει η Τρόικα για την κυπριακή οικονομία με βάση
τα πρακτικά της Βουλής 
 
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ της κυπριακής οικονομίας είναι βαθύτερα και εντονότερα απ’ ό,τι αρχικά υπολογίζονταν, σύμφωνα με τους επικεφαλής της Τρόικας για την Κύπρο, Μaarten Verwey, Delia Velculescu και Ρhilipp Rother. Μέσα από τα πρακτικά, που κατέχει ο «Φ», της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής όπου οι τροϊκανοί εκπρόσωποι ανέλυσαν την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, δίνεται μια ολοκληρωμένη εικόνα τόσο για τα στοιχεία που βρήκαν οι ίδιοι ως τρίτοι ειδικοί παρατηρητές, αλλά αποκαλύπτονται οι οι προθέσεις τους για τις λύσεις που οι ίδιοι επιλέγουν. Το συμπέρασμά τους είναι ότι το μοντέλο ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας από τη στιγμή που «εξαρτάται μόνο από τη διατήρηση της κατανάλωσης, λόγω της μεγάλης κρατικής μηχανής είτε της εγχώριας μηχανής... δεν μπορεί να είναι διατηρήσιμο».
Επίσης, εκτός από το πρόβλημα των τραπεζών πιστεύουν ακράδαντα ότι «ο δημόσιος τομέας είναι πάρα πολύ δαπανηρός», ότι χρειάζεται καλύτερη στόχευση των κοινωνικών παροχών, διαφοροποίηση της ΑΤΑ και διαμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Αυτά είναι τα λόγια τους:
-Αυτό που βλέπουμε είναι ότι το δημοσιονομικό σας σύστημα είναι χειρότερο απ’ ό,τι αναμέναμε.
-Οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη είναι χαμηλότερες απ’ ό,τι αναμέναμε.
-Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των εσόδων σας και των εξόδων σας. Πρέπει να συμπληρωθεί αυτό το κενό.
-Δεν μπορείτε να διατηρήσετε τον υφιστάμενο τρόπο ζωής σας.
-Η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να καταβάλλει τους μισθούς.
-Είναι σημαντικό να μειώσετε το κόστος της κρατικής μηχανής και επίσης είναι πάρα πολύ σημαντικό να προσαρμόσετε τον τρόπο κατανομής μισθών, το μισθολόγιό σας.
-Ο δημόσιος τομέας είναι πάρα πολύ δαπανηρός. Άρα βλέπουμε την ανάγκη μείωσης του κρατικού μισθολογίου. Αυτό είναι το πρώτο. Ένας άλλος τομέας είναι η καλύτερη στόχευση των κοινωνικών παροχών. Το τρίτο είναι ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος καταβολής της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.
-Χρειάζεται και η μεταρρύθμιση του δημόσιου συστήματος συντάξεων, και βλέποντας κανείς κάποιες προβλέψεις, υπάρχει ένα τεράστιο κενό και δεν μπορεί να διατηρηθεί το σύστημα αυτό των συντάξεων, εάν διατηρήσετε αυτό το κενό το οποίο υπάρχει σήμερα.
-Είναι σαφές ότι έχετε πρόβλημα με το σύστημα εποπτείας του τραπεζικού τομέα σας και βεβαίως αυτό πρέπει να αναθεωρηθεί.
-Εάν συλλογικά προσπαθήσουμε να μην υπερφορτώσουμε τον τομέα των εξαγωγών από το κόστος του δημόσιου τομέα και αν μπορείτε να συμφωνήσετε μεταξύ σας, προκειμένου να προβείτε στις απαραίτητες προσαρμογές των μισθών σε σχέση με τα επίπεδα της παραγωγικότητας, είμαστε πεπεισμένοι ότι οι τομείς αυτοί θα αναπτυχθούν, αλλά βεβαίως ο τραπεζικός και ο κυβερνητικός τομέας θα πρέπει να σμικρυνθούν και τα πράγματα μπορεί να είναι καλύτερα, αλλά δεν μπορεί τα επόμενα χρόνια να υπάρξει άμεση ανάπτυξη.

Είναι σαφές ότι η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, όσον αφορά τις τράπεζες αλλά και τα δημόσια οικονομικά, είναι η θέση των εκπροσώπων της Τρόικας. Οι διαπιστώσεις των τροϊκανών αλλά και η γραμμή που θα ακολουθήσουν καταγράφεται με σαφήνεια στα πρακτικά της συνάντησης των εκπροσώπων της Τρόικας με την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η συνεδρία της οποίας έγινε στις 27 Ιουλίου και ήταν κλειστή στους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίας, τα τρία μέλη της Τρόικας, Μaarten Verwey (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Delia Velculescu (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και Ρhilipp Rother (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), τόνισαν αρκετές φορές ότι χωρίς τομές η Κύπρος δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά.
Σύμφωνα με τον κ. Verwey«είναι σαφές ότι η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει ένα μεγάλο αριθμό προκλήσεων. Είναι σαφές ότι έχετε προβλήματα στον τραπεζικό σας τομέα…», είπε, για να προσθέσει ότι υπάρχουν προβλήματα και στον δημοσιονομικό τομέα. «Αυτό που έχουμε δει είναι ότι το δημοσιονομικό σας σύστημα είναι χειρότερο απ’ ό,τι αναμέναμε», είπε και πρόσθεσε: «επεξηγώ ότι οι προσδοκίες όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη είναι χαμηλότερες απ’ ό,τι αναμέναμε και ως αποτέλεσμα αυτού, υπάρχει μία τεράστια διαφορά μεταξύ των εσόδων σας και των εξόδων σας». Γι’ αυτό, ανέφερε, «δεν μπορείτε λοιπόν να διατηρήσετε τον υφιστάμενο τρόπο ζωής σας (…) η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να καταβάλλει τους μισθούς, άρα λοιπόν υπάρχει ανάγκη για προσαρμογή». Συμπλήρωσε πως δεν είναι βιώσιμο το μοντέλο ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας από τη στιγμή που «εξαρτάται μόνο από τη διατήρηση της κατανάλωσης λόγω της μεγάλης κρατικής μηχανής είτε της εγχώριας μηχανής. Αυτό στο μέλλον δεν μπορεί να είναι διατηρήσιμο», είπε ο κ. Verwey, σημειώνοντας πως «είναι σημαντικό να μειώσετε το κόστος της κρατικής μηχανής». Ίδιες ήταν οι απόψεις της εκπροσώπου του ΔΝΤ κ. Velculescu, η οποία υποστήριξε ότι «αυτά που πρέπει να γίνουν είναι πάρα πολύ οδυνηρά».
Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν περισσότερο διαφωτιστικός: «φρονούμε ότι ο δημόσιος τομέας είναι πάρα πολύ δαπανηρός. Άρα βλέπουμε την ανάγκη μείωσης του κρατικού μισθολογίου. Αυτό είναι το πρώτο. Ένας άλλος τομέας είναι η καλύτερη στόχευση των κοινωνικών παροχών. Το τρίτο -και βεβαίως αυτό δεν αποτελεί σίγουρα κατάπληξη προς εσάς- είναι ότι θα πρέπει να σκεφθούμε ότι είναι όντως απαραίτητο να αλλάξει ο τρόπος του καθορισμού των μισθών, δηλαδή ο τρόπος επιβολής της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής.
Και επίσης βλέπουμε ότι χρειάζεται και η μεταρρύθμιση του συστήματος των συντάξεων, του δημόσιου συστήματος συντάξεων, και βλέποντας κανείς κάποιες προβλέψεις, υπάρχει ένα τεράστιο κενό και δεν μπορεί να διατηρηθεί το σύστημα αυτό των συντάξεων, εάν διατηρήσετε αυτό το κενό το οποίο υπάρχει σήμερα», είπε.
Λιγότερο κράτος και τράπεζες 
Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Verwey ήταν επίσης κατηγορηματικός και σε δύο άλλα πράγματα: ότι «ο τραπεζικός και ο κυβερνητικός τομέας θα πρέπει να σμικρυνθούν» και ότι μέτρα θα ληφθούν και αυτά θα είναι σκληρά, «έστω και αν έρθει ένα δάνειο από έξω». Είναι πάντως σημαντικό ότι οι τροϊκανοί έκλεισαν την ενημέρωση της Βουλής με ένα ενθαρρυντικό μήνυμα: «Δεν είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος και θετικά σκεπτόμενος όσον αφορά στο βραχυπρόθεσμο μέλλον, αλλά στο μεσοπρόθεσμο και στο μακροπρόθεσμο μέλλον ναι», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 05/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire