ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 22 août 2012

Ελλάδα - Η μινωική «έπαυλη» της Ιεράπετρας



Εχουν αποκαλυφθεί ήδη δύο δωμάτια του κτιρίου στη θέση Γαϊδουροφά σε 900 υψόμετρο




Χριστίνα Σανουδου
Λίγο περισσότερο από έναν αιώνα πριν, ο Αρθουρ Εβανς σημείωνε στο ημερολόγιό του πως τα αρχιτεκτονικά στοιχεία, που σώζονταν κάτω από τις επιχώσεις στη θέση Γαϊδουροφάς της Ανατολής Ιεράπετρας και σε 900 υψόμετρο, μαρτυρούσαν την παρουσία ενός μινωικού κτιρίου. Σήμερα, εξακολουθούμε να μη γνωρίζουμε υπό ποιες συνθήκες οι ένοικοι του οικοδομήματος της δεύτερης π.Χ. χιλιετίας το εγκατέλειψαν βιαστικά, αφήνοντας πίσω τα προσωπικά τους αντικείμενα.
Ωστόσο, το σημαντικό κτίριο, που σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μινωική έπαυλη, έρχεται σιγά σιγά στο φως χάρη σε ένα πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δύο δωμάτια αποκαλύφθηκαν μέχρι το δάπεδο κατά τη διάρκεια της φετινής, πρώτης ανασκαφικής περιόδου, ενώ οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το κτίριο χρονολογείται από το 1.600 ώς το 1.400 π.Χ. και εγκαταλείφθηκε αμέσως μετά την καταστροφή του από άγνωστα αίτια - χωρίς, ευτυχώς, να υποστεί μεταγενέστερη σύληση.
Παρόμοιες επαύλεις έχουν εντοπιστεί και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, όμως μόνο σε πεδινές περιοχές έως 400 υψόμετρο, που παραδοσιακά σχετίζονται με την αγροτική καλλιέργεια. Κατά συνέπεια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα αντλήσουν νέα στοιχεία σχετικά με τους φυσικούς πόρους που αξιοποιούσαν οι Μινωίτες στις ορεινές περιοχές και τη σημασία των βουνών στη μινωική οικονομία. Η μοναδική ανασκαφή της ίδιας περιόδου σε μεγαλύτερο υψόμετρο είναι αυτή στο οροπέδιο της Ζωμίνθου, στους πρόποδες του Ψηλορείτη, όπου έχουν ήδη ανακαλυφθεί τα πρώτα τεκμήρια για την ύπαρξη μιας ορεινής οικονομίας, αρκετά διαφοροποιημένης από την αγροτική οικονομία των εγκαταστάσεων στην Κνωσό και στη Φαιστό.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ανασκαφής και λέκτορα Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Παπαδάτο, τα διαθέσιμα στοιχεία για τη θέση του μινωικού οικισμού είναι ελάχιστα, παρά τη διαχρονική σημασία της πεδιάδας της Ιεράπετρας. «Δεν γνωρίζουμε αν υπήρχε κάποιου είδους διοικητικό ή ακόμα και ανακτορικό κέντρο, όπως αυτά που έχουν ανασκαφεί σε γειτονικές θέσεις, στα Γουρνιά, στον Μακρύ Γιαλό και στον Μύρτο», αναφέρει. Κατά συνέπεια, η αρχαιολογική ομάδα αναζητά έμμεσα στοιχεία στα βουνά της περιοχής και θεωρεί πως η έρευνα στην Ανατολή μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες.
Το πενταετές πρόγραμμα υλοποιείται και χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την οικονομική στήριξη ιδρυμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Την πρόθεσή του να σταθεί αρωγός σε αυτό το εγχείρημα έχει εκφράσει ο Δήμος Ιεράπετρας.


Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 22/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire