ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 14 août 2012

Πως γεννήθηκε η φίρμα - Γιατί η Nokia ονομάζεται Nokia

Προτού γίνει παγκοσμίως γνωστή για τα κινητά της παρήγε χαρτί υγείας, καλώδια και λάστιχα


 
 

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Μαργιόλης

Η Nokia είναι παγκοσμίως γνωστή για τα κινητά της τηλέφωνα. Μάλιστα, μέχρι πριν από μερικά χρόνια η φινλανδική εταιρεία ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στην παγκόσμια αγορά. Ο σκληρός ανταγωνισμός από τις ασιατικές χώρες αλλά και η επικράτηση των «έξυπνων κινητών» (smartphones) τελευταίας γενιάς έχουν φέρει τη Nokia σε δύσκολη θέση. Ωστόσο αν κάτι χαρακτηρίζει την εταιρεία στην υπερεκατονταετή ιστορία της, αυτό είναι η προσαρμογή στις εκάστοτε οικονομικές συγκυρίες. Αλλωστε η Nokia ξεκίνησε να κατασκευάζει κινητά μόλις το 1992 έχοντας συνδέσει το όνομά της με την παραγωγή καλωδίων, ελαστικών και χαρτιού υγείας.
Το πρώτο εργοστάσιο της Nokia κατασκευάστηκε το 1865 όταν η Φινλανδία δεν ανήκε πια στη Σουηδία αλλά είχε αποκτήσει καθεστώς αυτονομίας εντός της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Ο φινλανδός μεταλλειολόγος Φρέντρικ Ιντεσταμ εισήγαγε τότε τη γερμανική τεχνογνωσία δημιουργώντας μια μονάδα παραγωγής χαρτοπολτού. Σύντομα άνοιξε και δεύτερο εργοστάσιο αλλά η επωνυμία Nokia «γεννήθηκε» το 1871, όταν η επιχείρηση μετεγκαταστάθηκε στις όχθες του ποταμού Νόκια ο οποίος διαρρέει την ομώνυμη πόλη 190 χιλιόμετρα έξω από το Ελσίνκι.

Η ενυδρίδα. Η ονοματοδοσία της εταιρείας σχετίζεται διπλά με τη μικρή πόλη της οποίας το έμβλημα απεικονίζει μια ενυδρίδα («nokia» στη φινλανδική γλώσσα) που βγαίνει από το νερό. Το όνομα παρέμεινε μέχρι σήμερα το ίδιο αλλά η εταιρεία άλλαξε πολλά πρόσωπα από τότε.
Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά καθώς η ίδια η χώρα γνώρισε μια κάθε άλλο παρά ομαλή περίοδο τον περασμένο αιώνα. Στις αρχές του 20ού αιώνα η εταιρεία εξαγοράστηκε από την επίσης φινλανδική Suomen Gummitehdas η οποία ειδικευόταν στην επεξεργασία καουτσούκ. Η Nokia συνέχισε να παράγει προϊόντα από χαρτοπολτό (όπως χαρτί υγείας) καθώς βρισκόταν σε μια περιοχή γεμάτη με τα απαραίτητα υλικά: δέντρα και νερό. Ομως τώρα είχαν προστεθεί μονάδες παραγωγής για μπότες από καουτσούκ, ελαστικά αυτοκινήτων, πατώματα και ηλεκτρικά καλώδια. Η παραγωγή καλωδίων, μάλιστα, ήταν μία από τις πιο επικερδείς δραστηριότητες ώς τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά μετά το 1945 και μέχρι το 1952 τα καλώδια της Nokia αποτέλεσαν μέρος των φινλανδικών πολεμικών αποζημιώσεων που υποχρεώθηκε να καταβάλει η χώρα στην (τότε) Σοβιετική Ενωση.

Το πέρασμα στα κινητά. Εκτός των καλωδίων η εταιρεία επιχείρησε από το 1980 να επεκταθεί στην κατασκευή εργαλείων και τηλεοράσεων καθώς είχε εξαγοράσει τη γερμανική εταιρεία ηλεκτρικών ειδών Standard Electric Lorentz. Οι προσπάθειές της δεν ευοδώθηκαν και στις αρχές του '90 η Nokia άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της κατασκευάζοντας κινητά τηλέφωνα με το λογότυπό της. Από τις αρχές του 2000 η εταιρεία έχει πουλήσει τη θυγατρική που κατασκεύαζε ελαστικά και έχει πλέον στραφεί αποκλειστικά στα ηλεκτρονικά είδη. Η νέα εποχή έφερε και το νέο σύνθημα «Connecting people» (Συνδέοντας ανθρώπους) που έγινε συνώνυμο της εταιρείας.
Προηγουμένως είχε συμβεί μια επίσης σημαντική αλλαγή στα ενδοεταιρικά ήθη. Η έδρα της εταιρείας αλλά και η κατοικία των εκάστοτε επικεφαλής της Nokia μεταφέρθηκαν έπειτα από έναν αιώνα στη φινλανδική πρωτεύουσα σηματοδοτώντας τη μετεξέλιξη μιας μικρής βιομηχανίας σε μια εταιρεία παγκόσμιας εμβέλειας. Η Nokia παραμένει έως σήμερα η μόνη εταιρεία της χώρας που είναι αναγνωρίσιμη στο εξωτερικό, όμως τίποτε δεν θυμίζει το μακρινό παρελθόν. Εκτός από το μπρούντζινο άγαλμα του ιδρυτή της που βρίσκεται ακόμα στις όχθες του ποταμού Νόκια. 
 
 
 
Πηγή: www.tanea.gr
Δημοσιεύτηκε στις 14/08/2012
 
 
 
 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire