ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 14 août 2012

Γκρέτα Γκάρμπο - Μεταξύ άλλων ήταν πράκτορας της Intelligence



 

Κική Τριανταφύλλη

Ηταν η πιο αινιγματική σταρ του Χόλιγουντ, η οποία μάλιστα εγκατέλειψε τη λαμπρή καριέρα της το 1941 για να κλειστεί έκτοτε στο διαμέρισμά της στο Μανχάταν μέχρι που πέθανε (το 1990 σε ηλικία 84 ετών) αποφεύγοντας κάθε δημόσια εμφάνιση. Παρ' όλα αυτά, κάποιοι τύχαινε να τη συναντούν στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Μια απότομη ηλικιωμένη γυναίκα με μαύρη περούκα και μεγάλα μαύρα γυαλιά, ανασηκωμένο γιακά και καπέλο με κατεβασμένο το μπορ, που συστηνόταν ως Αλις Σμιθ, Μέρι Τζόουνς, Χάριετ Μπράουν, Τζόνας Εμερσεν, φρόιλαϊν Γκούσι Μπέργκερ, μαντεμουαζέλ Χάνσον ή μις Σόρενσον, αλλά ποτέ ως Γκρέτα Γκάρμπο.
Ο Ντέιβιντ Μπρετ, συγγραφέας της νέας βιογραφίας - το βιβλίο βγήκε τον περασμένο Μάιο και ήδη άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για την επικείμενη μεταφορά του στον κινηματογράφο -, συνάντησε την ντίβα το 1986 στο Παρίσι. «Μιλήσαμε για τη συναυλία που μόλις είχαμε παρακολουθήσει, αλλά δεν είπαμε λέξη για τις ταινίες της ή για τη ζωή της στο Χόλιγουντ», γράφει. Η εμμονή του Μπρετ με την Γκάρμπο, όμως, είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα, ήδη από τη δεκαετία του 1960. Στο βιβλίο του «Greta Garbo - Divine Star» ο Μπρετ παρουσιάζει μια γυναίκα χωρίς χιούμορ και άκρως εγωπαθή, η οποία έδωσε νέο νόημα στον χαρακτηρισμό του δύστροπου ανθρώπου.
 
 
Οταν έφτασε στο Χόλιγουντ το 1925, η Γκάρμπο αρνήθηκε να πάει σε οίκους μόδας ή σαλόνια κομμωτικής, δεν παρακολουθούσε τις πρεμιέρες των ταινιών της, δεν πήγαινε στις συνεντεύξεις Τύπου, δεν υπέγραφε αυτόγραφα ούτε απαντούσε στα γράμματα των θαυμαστών της. Και όποτε οι παραγωγοί τολμούσαν να την πιέσουν, απειλούσε ότι θα γύριζε στη Σουηδία. «Ο δημιουργός πρέπει να είναι ένα σπάνιο και μοναχικό πνεύμα. Η δουλειά μου με απορροφά. Δεν έχω χρόνο για τίποτε άλλο», έλεγε, μάλλον όμως ήξερε τι έκανε η σφίγγα της Στοκχόλμης. Γιατί όσο εκείνη απομονωνόταν τόσο μεγάλωνε ο θρύλος της. Με το να γίνει μάλιστα «αόρατη» κατάφερε να μείνει αθάνατη και όλοι να τη θυμούνται τόσο όμορφη όσο ήταν όταν αποσύρθηκε από τα κινηματογραφικά πλατό σε ηλικία μόλις 36 ετών.
Το πιο σημαντικό κεφάλαιο του βιβλίου του Μπρετ είναι ωστόσο εκείνο που αναφέρεται στη δράση της ως κατασκόπου. Την περίοδο του πολέμου, αντίθετα από τη Μάρλεν Ντίτριχ που διασκέδαζε τους στρατιώτες με τις εμφανίσεις της στο μέτωπο, η Γκρέτα Γκάρμπο φαινομενικά ήταν απούσα. 
 
 
Αργότερα δέχτηκε μάλιστα πολλές κριτικές για τη στάση της αυτή, στην πραγματικότητα όμως, όπως αποκάλυψε ο καναδός αρχικατάσκοπος σερ Ουίλιαμ Στίβενσον, συμμετείχε σε πολύ επικίνδυνες επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να της είχαν στοιχίσει ακόμη και τη ζωή. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η ηθοποιός συνεργάστηκε μυστικά με τη βρετανική Intelligence Service αναζητώντας σουηδούς συμπαθούντες των Ναζί. «Είναι ξεκάθαρο ότι το έργο της κατασκόπου τής έδειξε ότι στη ζωή υπήρχε κάτι πολύ περισσότερο από το γύρισμα μιας ταινίας», γράφει ο Μπρετ. Πράγματι η Γκάρμπο στις 15 Μαρτίου 1940 έγραψε σε έναν φίλο της: «Αν έρθει η ειρήνη, θα ήθελα να πάω σπίτι μου και να μην κάνω άλλη ταινία». Και αυτό έκανε. 
 
 
 
Πηγή: Τα Νέα
Δημοσιεύτηκε στις 11/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire