ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 22 août 2012

Ελλάδα - Η κρίση, αρωγός των... αρουραίων σε Αθήνα, Πειραιά





Της Ιφιγενειας Διαμαντή
Εκ πρώτης όψεως έμοιαζε με άτυχη γάτα την οποία παρέσυρε αυτοκίνητο. Τελικά ήταν αρουραίος. Βρισκόταν στη μέση του δρόμου, κοντά στην αγορά του Ν. Φαλήρου. Παραδίπλα, άλλος άτυχος συγγενής του... «Δεν είναι οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι που βλέπω», λέει στην «Κ» η 35χρονη Δ. Ι. (τα στοιχεία της στη διάθεση της εφημερίδας), που εργάζεται στην περιοχή. «Εξω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Ν. Φάληρο βλέπω πολύ συχνά τα βράδια, την ώρα που τα παιδιά παίζουν στην πλατεία Καραϊσκάκη, αρουραίους.
Αλλοι ξεμυτούν κάτω από τα ταξί που κάνουν πιάτσα, άλλοι τρέχουν εδώ κι εκεί. Προχθές, ένας τρύπωσε σε ένα καλάθι απορριμμάτων, σπρώχνοντας τον πάτο με τα μπροστινά του πόδια για να σκαρφαλώσει. Και πέρυσι είχα δει, αλλά μόνον έναν, να διασχίζει τρέχοντας τον δρόμο απέναντι από μια ψησταριά», προσθέτει.
Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, τουλάχιστον σε αυτήν την περιοχή του Πειραιά. Φέτος, όμως, παρατηρείται αύξηση του αριθμού των αρουραίων, φαινόμενο που τονίζουν τουλάχιστον δύο μπλογκ τοπικού χαρακτήρα, απευθυνόμενα στον δήμο. «Δεν έχουμε σοβαρά παράπονα», δηλώνει ο εντεταλμένος σύμβουλος καθαριότητας του Δήμου Πειραιά, Ηλίας Κατσαφάδος. «Η αποκομιδή γίνεται καθημερινά, ενώ έχουν ασβεστωθεί όλα τα φρεάτια», καταλήγει. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει. Το επιβεβαιώνουν και επαγγελματίες καθαρισμού. «Παρατηρήσαμε μικρή αύξηση στη ζήτηση μυοκτονιών. Από τα Μανιάτικα και τη Νίκαια, μέχρι τις πλατείες Αττικής και Βικτωρίας στην Αθήνα, μάς ζητήθηκε να κάνουμε μυοκτονίες» λέει η κ. Ιωάννα Παξινού από εταιρεία μυοκτονιών - απεντομώσεων με έδρα τη Νίκαια. Αξιοσημείωτη εξαίρεση, δεδομένου ότι γενικότερα παρατηρείται πτώση της ζήτησης των υπηρεσιών τέτοιων εταιρειών, λόγω οικονομικής κρίσης, όπως σημειώνει ο γραμματέας του Συνδέσμου Εταιρειών Απεντομώσεων - Μυοκτονιών Ελλάδος, Δημήτρης Αντωνιάδης. Ετερη εξαίρεση αποτελεί η σταθερή αύξηση της ζήτησης απεντόμωσης από περιοχές της Νότιας Αττικής και σε εξοχικά, όπου ζητείται κυρίως να καταπολεμηθούν τα κουνούπια.
Πάντως το πρόβλημα της αύξησης των αρουραίων σε ορισμένες περιοχές επιβεβαιώνει και ο Δήμος Αθηναίων. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας Ανδρέα Βαρελά «φέτος έχουμε περισσότερα παράπονα από κατοίκους γύρω από την πλατεία Κουμουνδούρου. Πρόβλημα παρατηρήθηκε επίσης στην πλατεία Αμερικής», λέει. Το πρόβλημα, κατά τον ίδιο, έγκειται «αφενός στην αύξηση του αριθμού εγκαταλελειμμένων κτιρίων, τα οποία μετατρέπονται σε εστίες μόλυνσης από σκουπίδια, αφετέρου στα φρεάτια, η αρμοδιότητα καθαρισμού των οποίων πέρασε από την ΕΥΔΑΠ στους δήμους, χωρίς ωστόσο να συνοδευτεί από ανάλογα κονδύλια», υπογραμμίζει. Ο Δήμος Αθηναίων μόλις πρόσφατα ολοκλήρωσε σχετικό διαγωνισμό για τον καθαρισμό των φρεατίων. Παράλληλα, «ενημερώσαμε την Περιφέρεια Αττικής και το Δημόσιο Απολυμαντήριο», καταλήγει.



Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 22/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire