ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 22 août 2012

Tι γράφει ο ξένος Tύπος 22/08/2012



FT - FINANCIAL TIMES
 


Κίνδυνος απουσίας


Η κρίση χρέους στην Ευρώπη καθορίζει εκ νέου τις σχέσεις της περιοχής με τον υπόλοιπο κόσμο. Ανεξάρτητα από το εάν το ευρώ συνεχίσει να υπάρχει, η αλληλεγγύη μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών δοκιμάστηκε σκληρά. Η ένταση αυτή στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος θέτει εν αμφιβόλω κάθε ελπίδα ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να αποτελέσει αξιόπιστο διεθνή παίκτη στο άμεσο μέλλον. Η απουσία της Ευρώπης από τη διεθνή σκηνή θα γίνει αισθητή με πολλούς τρόπους, με τον πιο σημαντικό να είναι η απώλεια σημείου αναφοράς για κάθε μελλοντική απόπειρα περιφερειακής ενοποίησης. Ενας κόσμος χωρίς Ευρώπη θα είναι επίσης ένα πιο επικίνδυνος κόσμος.
Ο πολλαπλασιασμός κέντρων περιφερειακής ισχύος θα σημάνει ότι η ήπειρός μας θα πρέπει να αναλάβει τις στρατηγικές της υποχρεώσεις. Σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία, το έγκλημα, τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή, οι διεθνείς κρίσεις έδειξαν ότι μόνο η διακρατική συνεργασία μπορεί να προσφέρει βιώσιμες λύσεις. Ενας κόσμος χωρίς την Ευρώπη θα είναι ένας πιο δυστυχισμένος και πιο απειλητικός κόσμος, ακόμη και για τη μοναδική υπερδύναμη, τις ΗΠΑ.


THE IRISH TIMES

Παράνομη η αποβολή
Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών κ. Σπίντελεγκερ φέρεται να δήλωσε ότι «είναι αναγκαία η πιθανότητα αποβολής μιας χώρας από τη νομισματική ένωση». Ο Φινλανδός ομόλογός του κ. Τουομιόγια συμφώνησε πως «η διάλυση του ευρώ δεν σημαίνει το τέλος της Ε.Ε. Θα λειτουργεί καλύτερα». Πρωτίστως πρέπει να ειπωθεί ότι αυτό που υποστηρίζουν οι δύο υπουργοί είναι παράνομο. Μια χώρα δεν μπορεί να αποβληθεί από το ευρώ, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, και αυτές οι συνθήκες δεν μπορούν να τροποποιηθούν χωρίς τη συναίνεση των 27 μελών. Η Ε.Ε. δεν διαθέτει αστυνομία για να επιβάλει αυτές τις προβλέψεις σε όσους τις υπέγραψαν. Ολόκληρη η ύπαρξή της βασίζεται στην εκούσια από όλους αποδοχή των κανόνων. Αν αυτό αμφισβητηθεί, όπως θα γίνει με την απόπειρα εκδίωξης μιας χώρας από το ευρώ, τα ίδια τα θεμέλια της ένωσης θα πάψουν να έχουν νόημα. Το πλαίσιο εμπιστοσύνης, στο οποίο γίνονται οι συναλλαγές, θα έχει γκρεμιστεί. Δεν θα μπορεί κανείς να βασιστεί πια στους κανόνες της Ε.Ε. Ο νόμος του ισχυρού θα έχει κυριαρχήσει και οι επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των κρατών θα είναι αδύνατες.


NBC NEWS
Πιέσεις στην Αθήνα
Για μία ακόμα φορά, οι Γερμανοί αξιωματούχοι ετοιμάζονται να ασκήσουν πιέσεις στην Αθήνα, ή καλύτερα να σφίξουν τα λουριά, με στόχο να την εξαναγκάσουν να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει έναντι των δανειστών της. Κάτι τέτοιο, φυσικά, ενισχύει τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος και αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης ενός επώδυνου σοκ στην παγκόσμια οικονομία. Παρ’ όλα αυτά, ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι Γερμανοί κατέστησαν σαφές ότι ο χρόνος έχει στερέψει για την ελληνική κυβέρνηση και δεν υπάρχει πιθανότητα νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας. Από την άλλη, η Αθήνα δεν έχει τα χρήματα για να εξοφλήσει τα τεράστια χρέη που σώρευσε, κάτι που οφείλει να κάνει πριν από το τέλος του έτους. Σήμερα, ύστερα από δεκάδες διασκέψεις και συνόδους κορυφής, είναι προφανές πως οι Γερμανοί φαίνεται να έχουν αποφασίσει ότι έφτασε η ώρα της Κρίσης για όσα κράτη της Ευρωζώνης δαπανούσαν στο παρελθόν λες και δεν υπήρχε αύριο. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, κάτι που δεν θα μπορούσε κανείς να διανοηθεί πριν από μερικούς μήνες, να βρίσκεται κοντά.


THE GUATEMALA TIMES
Γαλλία και Ευρώπη
Η Γαλλία πρέπει να ανακτήσει άμεσα τους ρυθμούς ανάπτυξης του πρόσφατου παρελθόντος της, συντονίζοντας παράλληλα την πολιτική για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου με τα υπόλοιπα κράτη–μέλη της Ευρωζώνης και δη εκείνα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους. Δυστυχώς, οι θεσμοί της Ευρωζώνης δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες εξουσίες για να προστατεύσουν ουσιαστικά το ενιαίο νόμισμα. Το ελληνικό χρέος, για παράδειγμα, αναλογεί στο 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Αν η ΕΚΤ είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τα όπλα της από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα, η κρίση θα είχε διαρκέσει λιγότερο από δύο ώρες και θα είχε διαδοθεί στην Πορτογαλία. Σήμερα, η Ευρώπη χρειάζεται ένα οικονομικό δόγμα που θα προβλέπει τη χρηματοδότηση της έρευνας, η οποία με τη σειρά της θα αποφέρει την ανάπτυξη. Η Γερμανία, ωστόσο, δεν έχει ακόμα πειστεί γι’ αυτό. Τον περασμένο Ιούνιο, η Ε.Ε. αποδέχτηκε την ιδέα του πρωθυπουργού της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, για μια τραπεζική ένωση. Είναι μια αρχή. Τώρα πρέπει και η Γαλλία να βάλει τα του οίκου της σε τάξη.



Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 22/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire