ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 22 août 2012

Η Ρωσία εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου


Καταργούνται προστατευτικές διατάξεις για τα προϊόντα της

Ρωσία: Εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου





Η Ρωσία, μετά από μακρές συνομιλίες που διήρκεσαν 18 χρόνια, είναι από την Τετάρτη το 156ο μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, συμφωνώντας τελικά να άρει σειρά προστατευτικών διατάξεων για τα προϊόντα της.

Αν και πολλοί Ρώσοι καλωσορίζουν την ένταξη της χώρας του στον ΠΟΕ γιατί εκτιμούν ότι θα φέρει φτηνότερες τιμές στα εισαγόμενα προϊόντα που αγοράζουν ακριβά, άλλοι ανησυχούν γιατί θα πλήξει τομείς όπως η γεωργία και κλάδους της εγχώριας βιομηχανίας όπως τα αυτοκίνητα.


Κάποιοι από αυτούς τους κλάδους, σημειώνει το Reuters, στηρίζονται από το κράτος. Τώρα θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα της αλλαγής και της προσαρμογής σε ένα νέο περιβάλλον ή της σταδιακής έκλειψης.

Την προσχώρηση της Ρωσίας χαιρέτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία είναι ο τρίτος εμπορικός εταίρος της ΕΕ.

Οι εξαγωγές της EΕ στη Ρωσία το 2011 ανήλθαν σε 108,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ την ίδια χρονιά οι εισαγωγές της ΕΕ από τη Ρωσία ανήλθαν σε 199,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Πρόκειται για σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ένταξη της Ρωσίας στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο αρμόδιος για το εμπόριο Επίτροπος Κάρελ ντε Γουχτ.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως συνέπεια της προσχώρησης στον ΠΟΕ, η Ρωσία θα μειώσει μεταξύ άλλων τους εισαγωγικούς δασμούς της, θα περιορίσει τους εξαγωγικούς δασμούς της, θα χορηγήσει μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά για τους παρόχους υπηρεσιών της ΕΕ και θα διευκολύνει τους κανόνες και τις διαδικασίες σε πολλούς τομείς που επηρεάζουν τις διμερείς οικονομικές σχέσεις.

Ιδιαίτερη σημασία θα έχουν οι κανονισμοί για τις τελωνειακές διαδικασίες, τη χρήση μέτρων για την υγεία και την υγιεινή, τα τεχνικά πρότυπα και την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.

Η Ρωσία θα υπόκειται στους κανόνες του ΠΟΕ σε όλους αυτούς τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των μηχανισμών παρακολούθησης και επιβολής τους.

Η ΕΕ μαζί με τους διεθνείς εταίρους της συνεργάζεται με τη Ρωσία ώστε να διασφαλιστεί ότι θα τηρούνται αυτές οι δεσμεύσεις στο πλαίσιο του ΠΟΕ.

Ορισμένοι πρόσφατα εφαρμοζόμενοι ή προτεινόμενοι νόμοι φαίνεται πως έρχονται σε αντίφαση με τις δεσμεύσεις της Ρωσίας και θα εμπόδιζαν άλλα μέλη του ΠΟΕ να υλοποιήσουν πλήρως τα οφέλη που αναμένονται από την προσχώρηση της Ρωσίας στον ΠΟΕ.

Η ΕΕ ενδιαφέρεται ειδικότερα σχετικά με την προτεινόμενη νέα νομοθεσία που προβλέπει ένα τέλος ανακύκλωσης αυτοκινήτων το οποίο θα μπορούσε να αποβεί σε διακριτική μεταχείριση εις βάρος των εισαγομένων οχημάτων και ελπίζει να μην υιοθετηθεί.
Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 22/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire