ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 27 octobre 2012

Επισκόπηση κυπριακού τύπου 27/10/2012Η συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, οι υποχρεώσεις μαμούθ που θα προκύψουν εάν το χρηματοπιστωτικό σύστημα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, η δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα για την ειδική μεταχείριση οργανισμών ή εταιρειών που συνδέονται με κόμματα από τις τράπεζες, και οι έρευνες για τα οικονομικά του ΟΣΕΛ, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριό του θέμα, υπό΄τον τίτλο "Εγγυήσεις μαμούθ 38 δισ.ευρώ", αναφέρει ότι αντιμέτωπη με υποχρεώσεις μαμούθ θα βρεθεί η κυβέρνηση σε περίπτωση που το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα. Όπως αποκαλύπτεται σε απαντητικό σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, με θέμα τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, σε περίπτωση κατάρρευσης του τραπεζικού τομέα, το κράτος θα κληθεί να καταβάλει ποσά ύψους €38 δισ.

Η "Αλήθεια", υπό τον κύριο τίτλο "Είναι διαπλοκή", γράφει ότι απευθείας παρέμβαση στο ζήτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη τις τελευταίες ημέρες έκανε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, διατυπώνοντας δημόσια το ευρύτερο αίσθημα των πολιτών, στηλιτεύοντας πρακτικές ειδικής μεταχείρισης οργανισμών ή εταιρειών που συνδέονται με πολιτικά κόμματα από τις τράπεζες. Γράφει, επίσης, ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε σε επικίνδυνα παιγνίδια που παίζει η Κυβέρνηση με ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους δανειστές. Επίσης, αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέλη της κυπριακής παροικίας στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης.

"Η Σημερινή", υπό τον κύριο τίτλο "Ύποπτη διαδρομή για τα οικονομικά του ΟΣΕΛ" γράφει ότι στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας έχουν τεθεί τα οικονομικά του Οργανισμού Συγκοινωνιών Επαρχίας Λευκωσίας, έπειτα από καταγγελία στην οποία προέβη το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων. Γράφει, επίσης, ότι ένας βαρύς Νοέμβριος κι ένας ακόμα πιο βαρύς Δεκέμβριος αναμένει την Κυβέρνηση, αφού είναι φορτωμένοι δάνεια και πληρωμές, τις οποίες τώρα πια όχι μόνο δεν μπορούν να αντέξουν τα δημόσια ταμεία, αλλά δυστυχώς δεν έχουν να τα πληρώσουν. Επίσης, γράφει ότι 42 άγρια πτηνά, που βρίσκονταν για νοσηλεία στο Κέντρο Περίθαλψης και Αποκατάστασης της Άγριας Πανίδας, στην Αθαλάσσα, επέστρεψαν πίσω στη φύση.

Η "Χαραυγή", υπό τον κύριο τίτλο "'Γρήγορα στην ανάπτυξη'", γράφει ότι σύμπτωση απόψεων μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας για τα προβλήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη και ευρύτερα στην ΕΕ, διαπίστωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στη συνάντηση μιας περίπου ώρας στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Γράφει, επίσης, ότι το ΑΚΕΛ επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του να εργαστεί με στόχο την επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Επίσης, γράφει ότι ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς εγκαινίασε χθες κύκλο επαφών με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, κάνοντας αρχή από το Ευρωπαϊκό Κόμμα, ζητώντας στήριξη στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Η αγγλόγλωσση "Cyprus Mail", υπό τον τίτλο "Η Γαλλία λέει μην είστε αυστηροί με την Κύπρο", γράφει ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας, μιλώντας ύστερα από συνάντηση στο Παρίσι με τον Πρόεδρο Χριστόφια κάλεσε τους διεθνείς δανειστές χθες να αποφύγουν δρακόντεια μέτρα για την Κύπρο σε αντάλλαγμα για πακέτο βοήθειας για τη χώρα. Γράφει, επίσης, ότι ιταλικό δικαστήριο καταδίκασε χθες τον πρώην Πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για φοροδιαφυγή σε σχέση με την αγορά των δικαιωμάτων μετάδοσης της τηλεοπτικής του εταιρείας Mediaset. Επίσης, αναφέρεται στις αποκοπές μισθών μέχρι 17% στη Λαϊκή Τράπεζα.Πηγή: www.philenews.com με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Δημοσιεύτηκε στις 27/10/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire