ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 29 octobre 2012

Κύπρος - Με αντιαρματικό εκτοξευτή σχεδιαζόταν η δολοφονία του Γενικού Εισαγγελέα

Αποκαλύψεις από τον Αρχηγό Αστυνομίας



Με τουρκικής – σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία - προέλευσης αντιαρματικό εκτοξευτή τύπου Low θα πραγματοποιείτο η απόπειρα δολοφονίας του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, η οποία απετράπη χθες στις 8 το βράδυ, την ώρα που ο επίδοξος δολοφόνος θα παραλάμβανε τον εκτοξευτή από τρίτο πρόσωπο, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Η Αστυνομία είχε εντοπίσει τον έμφορτο εκτοξευτή από τις 12 Οκτωβρίου και τον είχε αντικαταστήσει με έναν πανομοιότυπο και άδειο, και ανέμενε τη στιγμή που θα γινόταν κίνηση για χρησιμοποίησή του, ώστε να επέμβει και να συλλάβει τον ύποπτο.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου είπε ότι η Αστυνομία χτες πρόλαβε και απέτρεψε τη δολοφονία του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, η οποία θα πραγματοποιείτο με αντιαρματικό εκτοξευτή τύπου Low, την ώρα που ο Γενικός Εισαγγελέας θα μετέβαινε από το γραφείο στο σπίτι ή από το σπίτι στο γραφείο.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, εδώ και ένα μήνα περίπου η Αστυνομία πήρε κάποιες πληροφορίες για σχεδιαζόμενη δολοφονία τόσο του Γενικού Εισαγγελέα όσο και ενός άλλου προσώπου. Σύμφωνα με την πληροφορία, ανέφερε, θα ακολουθούσαν και άλλες δολοφονίες, ωστόσο, δεν είχαν κατονομαστεί τα πρόσωπα αυτά.

Ο κ. Παπαγεωργίου διευκρίνισε πως, σύμφωνα επίσης με κάποιες πληροφορίες, έχει καταρτιστεί ένας κατάλογος με πιθανούς στόχους, τον οποίο όμως δεν κατέστη δυνατό να εντοπίσει η Αστυνομία.

«Εγκέφαλος σε αυτές τις σχεδιαζόμενες δολοφονίες είναι πρόσωπο, το οποίο εκτίει ποινή φυλάκισης, βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές», είπε, συμπληρώνοντας ωστόσο, πως το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν θα μπορούσε να ενεργεί από μόνο του αλλά υπήρχαν συνεργοί εκτός των φυλακών. Τα πρόσωπα αυτά, όπως ανέφερε, διέθεταν τον αναγκαίο οπλισμό, τα πυρομαχικά αλλά και τον εκτοξευτή τύπου Low.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε στη συνέχεια ότι από τη στιγμή που λήφθηκε η πληροφορία συγκροτήθηκε ομάδα για παρακολούθηση των στόχων, και αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν οι πληροφορίες, ενώ λήφθηκε και μικρός αριθμός καταθέσεων.

«Μετά από πληροφορίες, εντοπίσαμε έμφορτο αυτόν τον αντιαρματικό εκτοξευτή τύπου Low σε συγκεκριμένο χώρο. Αφού ενημερώθηκε τόσο ο Αρχηγός Αστυνομίας όσο και ο Γενικός Εισαγγελέας αποφασίστηκε να γίνει ελεγχόμενη παράδοση (controlled delivery), δηλαδή, να προχωρήσει αυτή η διαδικασία και όπως προβλέπει ο ίδιος ο νόμος, να αντικατασταθεί ο έμφορτος εκτοξευτής μαζί με άλλο πανομοιότυπου τύπου, που να μην διακρίνεται ότι δεν είναι ο ίδιος, δίχως φυσικά γόμωση και βλήμα», είπε ο κ. Παπαγεωργίου, προσθέτοντας πως η αλλαγή του εκτοξευτή έγινε στις 12 Οκτωβρίου.

Ταυτόχρονα και με την έγκριση του Γενικού Εισαγγελέα, συνέχισε ο Αρχηγός, αποφασίστηκε να εισαχθεί στο όλο θέμα και δικός μας πράκτορας.

Από τις 12 Οκτωβρίου φτάσαμε στο περασμένο Σαββατοκυρίακο, όταν όπως διαφάνηκε, είχε αποφασιστεί η πραγματοποίηση της δολοφονικής ενέργειας σε βάρος του Γενικού Εισαγγελέα. «Οργανώσαμε και πραγματοποιήσαμε συντονισμένη επιχείρηση με μέλη τόσο του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας, όσο και της ΜΜΑΔ και ιδιαίτερα του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού, εντοπίσαμε τον ύποπτο σε συγκεκριμένο σημείο, και την ώρα που θα παραλάμβανε τον άδειο εκτοξευτή συνελήφθη. Ήταν η ώρα 8 χθες βράδυ, και σε λίγα λεπτά συνελήφθησαν άλλα δύο πρόσωπα για τα οποία είχαμε εξασφαλίσει εκ των προτέρων εντάλματα σύλληψης και ερευνήθηκαν τα σπίτια, υποστατικά και αυτοκίνητά τους αφού είχαν εξασφαλιστεί και εντάλματα έρευνας», είπε.

Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε πως οι έρευνες επεκτάθηκαν σε όλες τις επαρχίες και σήμερα οι ύποπτοι βρέθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου για εξασφάλιση διατάγματος προσωποκράτησής τους. «Από τις έρευνες έχουν βρεθεί αριθμός τεκμηρίων, τα οποία θα αξιολογήσουμε αμέσως μετά με στόχο να στοιχειοθετήσουμε την υπόθεση της συνωμοσίας για δολοφονία του Γενικού Εισαγγελέα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν ο εγκέφαλος της υπόθεσης είναι ισοβίτης, ο κ. Παπαγεωργίου απάντησε αρνητικά.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για το γεγονός ότι στη λίστα των υποψηφίων θυμάτων περιλαμβανόταν το όνομα του Αναπληρωτή Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών καθώς και το δικό του, ο κ. Παπαγεωργίου είπε πως το δικό του δεν συμπεριλαμβανόταν, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζει η Αστυνομία. Ωστόσο, ο κ. Παπαγεωργίου δεν σχολίασε το όνομα του Αναπληρωτή Διευθυντή των Φυλακών.

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση για τη λίστα των ονομάτων-στόχων δολοφονικής απόπειρας, ο κ. Παπαγεωργίου είπε πως σύμφωνα με την πληροφορία που πήρε η Αστυνομία, στόχος ήταν ο Γενικός Εισαγγελέας και ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την πληροφορία είχε καταρτιστεί κάποια λίστα, την οποία δεν έχουμε εντοπίσει, είπε, προσθέτοντας πως αν καταρτίστηκε ή όχι κάποιος άλλος κατάλογος αυτό δεν το γνωρίζει μέχρι στιγμής η Αστυνομία.

Ερωτηθείς πού βρέθηκε ο έμφορτος εκτοξευτής, ο κ. Παπαγεωργίου δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες και αρκέστηκε να πει ότι εντοπίστηκε σε κάποιο σημείο που τους είχε υποδειχθεί, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως το σημείο που βρέθηκε ο εκτοξευτής δεν είναι το ίδιο με αυτό που έγινε χθες βράδυ η επιχείρηση.

Ο κ. Παπαγεωργίου είπε πως ο ύποπτος συνεννοήθηκε με πράκτορα, ο οποίος συνεργάζεται με την Αστυνομία, για να παραλάβει τον αντιαρματικό εκτοξευτή. Ο ύποπτος συνελήφθηκε στο σημείο που θα παραλάμβανε τον εκτοξευτή για να εκτελέσει στη συνέχεια το σχέδιο δολοφονίας του Πέτρου Κληρίδη. Το σημείο της εκτέλεσης, όπως είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν ήταν μακριά από το σημείο παραλαβής του όπλου.

Το σχέδιο της Αστυνομίας, σημείωσε ο Αρχηγός, καταστρώθηκε κατά τρόπο που να εντοπιστούν και να συλληφθούν όσο περισσότεροι ύποπτοι χωρίς να τίθεται σε καμία περίπτωση, σε κίνδυνο η ζωή οποιουδήποτε προσώπου και ιδιαίτερα του Γενικού Εισαγγελέα.

Είπε, επίσης, πως τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο αντιαρματικός εκτοξευτής τύπου Low που θα χρησιμοποιείτο στην απόπειρα δολοφονίας είναι τουρκικής προέλευσης, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως ο προμηθευτής του εκτοξευτή συγκαταλέγεται στα πρόσωπα που συνελήφθησαν.

Κληθείς να σχολιάσει αυτά που ακούστηκαν στο Δικαστήριο για την έκδοση διατάγματος κράτησης του συλληφθέντα, ότι πληροφοριοδότης της Αστυνομίας ήταν ο κατάδικος Αντώνης Προκοπίου Κίτας και ότι ο Κίτας σχεδίαζε την απαγωγή του εγγονού του Προέδρου Χριστόφια, ο κ. Παπαγεωργίου είπε πως «όλες οι πληροφορίες που έχουν δοθεί σε εμάς θα μετατραπούν σε μαρτυρία, όταν έχουμε τη μαρτυρία θα μπορούμε να πούμε περισσότερα πράγματα».

Ερωτηθείς σχετικά με τα κίνητρα της σχεδιαζόμενης δολοφονίας, ο Αρχηγός είπε ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, είναι πρόωρο να αναφερθεί σε αυτά. «Όταν θα έχουμε μαρτυρία για αυτό θα μπορούμε να πούμε λίγα πράγματα περισσότερα», είπε.


Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 29/10/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire