ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 29 octobre 2012

Πόλη φάντασμα η Νέα Υόρκη

Ο "ΣΑΝΤΙ" ΣΚΟΡΠΑΕΙ ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣΟι Αμερικανοί φημίζονται μεταξύ άλλων για τις μοναδικές ταινίες καταστροφής που γυρίζουν. Εικόνες με τον πλανήτη να παραδίδεται στο έλεος της φύσης έχουν εμφανιστεί πολλές φορές στην οθόνη μας, μόνο που τώρα οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ζήσουν στην πραγματικότητα τέτοιου είδους σενάρια. Πρωταγωνιστής είναι ο τυφώνας Σάντι που έχει βάλει στο στόχαστρο τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και αναμένεται να φτάσει εκεί το βράδυ της Δευτέρας, ώρα Κυπρου. 

Μάλιστα οι χειρότερες προβλέψεις μοιάζει να επιβεβαιώνονται καθώς το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ ανακοίνωσε τώρα ότι ο κατηγορίας 1 τυφώνας Σάντι ενισχύεται. Οι άνεμοι της καταιγίδας κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 140 χιλιομέτρων την ώρα και βρίσκονται σε απόσταση 615 χιλιομέτρων νοτιο-ανατολικά της Νέας Υόρκης. Ο τυφώνας θα συναντήσει στις ακτές άλλες τοπικές καταιγίδες και αυτό είναι που θα τον μετατρέψει σε σούπερ φαινόμενο. Την Κυριακή ο διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου παρατήρησης τυφώνων Ρικ Κναμπ, έκανε λόγο για έναν «ιστορικό τυφώνα!

Αυτή την ώρα ο Σάντι κατευθύνεται προς το Νιου Τζέρσεϊ.

Η Νέα Υόρκη πάντως έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα. Η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ αναγκάστηκε να κατεβάσει ρολά: τα μέσα μαζικής μεταφοράς διέκοψαν κάθε δρομολόγιο, τα σχολεία έκλεισαν και περίπου 400.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους από το Μανχάταν και άλλες περιοχές κοντά στη θάλασσα.

Οι Αμερικανοί που ζουν στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν προμηθεύονται ξηρά τροφή, φακούς και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ ήδη από την Παρασκευή ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και ο δήμαρχος της Ουάσιγκτον, έθεσαν τις περιοχές τους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Τα πρώτα αποτελέσματα του Σάντι, έγιναν αισθητά την Κυριακή κατά μήκος της ανατολικής ακτής, καθώς ακυρώθηκαν χιλιάδες πτήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, αναγκάστηκαν να εκκενώσουν παράκτιες περιοχές.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους συμπατριώτες του, να «πάρουν στα σοβαρά» τον κίνδυνο.

Τη στιγμή της υψηλής παλίρροιας, η άνοδος των υδάτων μπορεί να φτάσει τα 3,30 μέτρα στον πορθμό του Λονγκ Αϊλαντ και τον κόλπο της Νέας Υόρκης.

Οι μετεωρολόγοι φοβούνται πως ο Σάντι μπορεί να εξελιχθεί σε μια από τις χειρότερες καταιγίδες των τελευταίων ετών, παραλληλίζοντάς  τον με την καταιγίδα που χτύπησε το 1991 τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, μια από τις χειρότερες όλων των εποχών και η οποία μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη το 2000 με πρωταγωνιστή τον Τζορτζ Κλούνεϊ.

Παράλληλα, εκτός από την Νέα Υόρκη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, τις πολιτείες Μασαχουσέτη και Μέριλαντ, όπως και την Περιφέρεια της Κολούμπια.


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire