ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 30 octobre 2012

Πραγματικά προβλήματα και μικροπολιτική


Ραβανός Αρης  

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις Σαμαρά για άρση του αδιεξόδου

Δεν είναι αρνητική η γερμανική πλευρά στο ενδεχόμενο χρονικής μετάθεσης της συζήτησης για τα εργασιακά - Σε εξέλιξη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Στουρνάρα

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις Σαμαρά για άρση του αδιεξόδου



 
«Η διαπραγμάτευση παραμένει ανοικτή και θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια με στόχο την τελική συμφωνία που θα καλύπτει και τη ΔΗΜΑΡ» είναι το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ παρατείνεται το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το εργασιακό, λόγω της άρνησης του κόμματος του κ. Φ. Κουβέλη να συναινέσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκτελεστική επιτροή της ΔΗΜΑΡ συνεδριάζει στις 13:00 ενώ πριν το μεσημέρι της Τρίτης ήταν σε εξέλιξη συνάντηση του κκ Σαμαρά και Στουρνάρα στο Μαξίμου. 
Τις τελευταίες ώρες ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, παρά τη…σιγή ασυρμάτου από το επικοινωνιακό επιτελείο, διεξάγει στο παρασκήνιο μια παράλληλη διαπραγμάτευση, τόσο με τους κυβερνητικούς εταίρους, όσο και με τους πολιτικούς προϊσταμένους της τρόικας σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η γερμανική πλευρά που διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στις διεργασίες στους κόλπους της Ε.Ε., ως ηγέτιδα δύναμη, δεν είναι αρνητική στο ενδεχόμενο μετάθεσης της συζήτησης και προώθησης των εργασιακών σε ύστερο χρόνο για να υπάρξει άρση του πολιτικού αδιεξόδου στην Ελλάδα.
Όμως και σε αυτό το θέμα, υπάρχει εμπλοκή από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνείται να συζητήσει το ενδεχόμενο της μετάθεσης των εργασιακών, για τα οποία επιμένει ότι είναι ο μοχλός εκκίνησης της ανάπτυξης.

Σήμερα πραγματοποιείται και η συνάντηση της καγκελαρίου της Γερμανίας κυρίας Α. Μέρκελ με την πρόεδρο του ΔΝΤ κ. Λαγκάρντ όπου ενδέχεται να συζητηθεί το θέμα της μετάθεσης των εργασιακών καθώς κανείς δεν επιθυμεί να τιναχθεί στον αέρα η συμφωνία και να υπάρξει κυβερνητική κρίση στη χώρα.
Οι επαφές θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, καθώς έχει αλλάξει πλέον και ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου. Λόγω της εμπλοκής στα εργασιακά, αντί το πολυνομοσχέδιο (δημοσιονομικές περικοπές, εργασιακά και διαρθρωτικές αλλαγές) να κατατεθεί την προσεχή Πέμπτη 1η Νοεμβρίου με στόχο να έχει ψηφιστεί ως τις 4 του μηνός, τελικά η κατάθεσή του σε ένα άρθρο θα γίνει την προσεχή Δευτέρα (5 Νοεμβρίου) για να εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση και συζήτηση με την διαδικασία του κατεπείγοντος την Τετάρτη 7 του μήνα.

Οι ευρωπαίοι δίνουν χρόνο
Ήδη, ένα θετικό σημάδι από το εξωτερικό, αν και η υπομονή των πιστωτών εξαντλείται και το ελληνικό πρόβλημα είναι μεγάλο βάρος, θεωρείται η κίνηση του προέδρου του Ευrogroup Zαν Κλοντ Γιούνκερ να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 8 Νοεμβρίου για το ελληνικό θέμα, το οποίο θα  συζητηθεί και αύριο Τετάρτη στην τηλεδιάσκεψη, χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις, δείχνει ότι η Ε.Ε. προσπαθεί να δώσει χρόνο στην κυβέρνηση.
Η κρίσιμη ημερομηνία παραμένει η 12η Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία στο τακτικό Eurogroup αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ενώ θα έχουν προηγηθεί δύο συσκέψεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup).
Η πρόθεση των Ευρωπαίων, κατόπιν και των κινήσεων του κ. Σαμαρά, είναι να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια για διαπραγμάτευση και συνεννόηση γύρω από το ελληνικό ζήτημα.
Επί της ουσίας, ο Πρωθυπουργός είδε η τρικομματική κυβέρνηση, η συνοχή της οποίας απειλείται, να λαμβάνει τις αναγκαίες πολιτικές ανάσες, αλλά ο χρόνος πλέον εξαντλείται.
Άκαρπη η επικοινωνία Σαμαρά-Κουβέλη
Η τρικομματική κυβέρνηση βρίσκεται ουσιαστικά στο σημείο που ήταν πριν μια εβδομάδα, μετά το ναυάγιο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, παρά και τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον κ. Κουβέλη (ενημερώθηκε το πρωί της Δευτέρας από τον υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση) που δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, καθώς επιβεβαιώθηκε η διαφωνία.
Παρά το πολύ καλό κλίμα στην επικοινωνία των κκ. Σαμαρά και Κουβέλη, η ΔΗΜΑΡ είναι αμετακίνητη στη θέση της να καταψηφίσει τα εργασιακά και κατ’ επέκταση και όλο το πακέτο, αφού δεν διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα μέτρα. Παρά την αρνητική στάση της, ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να παραμείνουν έως τέλους ανοικτοί οι δίαυλοι και να μην επικρατήσει καχυποψία στις σχέσεις του με τον κ. Κουβέλη.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ο Πρωθυπουργός- που έχει και ανοικτή γραμμή με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο- θα επιμείνει μέχρι τέλους για να εξευρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα, ενώ συνεχίζει όπως λέει σε συνομιλητές του τον σχεδιασμό του για την εκταμίευση της δόσης από το Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου.
Οι αριθμητικοί υπολογισμοί και η πολιτική νομιμοποίηση
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, εξετάζουν δυο σενάρια: το πρώτο είναι να γίνουν και άλλες υποχωρήσεις της τρόικας, κατόπιν παρεμβάσεων των πολιτικών τους προϊσταμένων και το δεύτερο είναι να μην υπάρξει καμία αλλαγή και να επιμείνουν στην σκληρή γραμμή.
Στην πρώτη περίπτωση, όπως λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ενδέχεται να στηρίξει και να ψηφίσει η ΔΗΜΑΡ, έστω και με διαρροές, αλλά θα έχει διασωθεί η συνοχή της κυβέρνησης. Στη δεύτερη περίπτωση, η αρνητική στάση της ΔΗΜΑΡ θα συμπαρασύρει ενδεχομένως και βουλευτές του ΠαΣοΚ και ίσως ορισμένους της Ν.Δ. και τότε κινδυνεύει πραγματικά η κυβέρνηση.
Παρ’ ότι αρκεί η απλή πλειοψηφία επί των παρόντων, θεωρείται πολιτικά επιβεβλημένο να ψηφιστεί η συμφωνία με 151 τουλάχιστον. Η κοινοβουλευτική δύναμη των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι, μετά τις διαγραφές: ΝΔ (127), ΠαΣοΚ (33) και ΔΗΜΑΡ (16). Η ΝΔ μαζί με το ΠαΣοΚ αθροίζουν 160 βουλευτές.
Αν η ΔΗΜΑΡ δηλώσει παρούσα, χρειάζονται 151 ψήφοι για να εγκριθεί το πακέτο, ενώ εάν επιλέξει την αποχή η αναγκαία πλειοψηφία πέφτει στους 142 βουλευτές.
Βέβαια, όπως είναι κατανοητό μια έγκριση του πολυνομοσχεδίου από 142 βουλευτές σημαίνει έγκριση με μειωμένη πολιτική νομιμοποίηση, ενώ για πολλούς το ρήγμα στην κυβέρνηση θα είναι εμφανές.
Όμως, υπάρχει και η άλλη ανάγνωση, συνεργατών του Πρωθυπουργού, οι οποίοι αναφέρουν ότι η κυβερνητική κρίση θα είναι διάρκειας λιγότερο των 72 ωρών και αυτό διότι η ΔΗΜΑΡ έχει αποφασίσει να ψηφίσει τον προϋπολογισμό.
«Η στήριξη στον προϋπολογισμό είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» είναι η εκτίμηση των «γαλάζιων» κυβερνητικών παραγόντων που θεωρούν ότι, έστω και με αυτή την κίνηση της ΔΗΜΑΡ θα ξεπεραστεί το πολιτικό πρόβλημα και ο κ. Κουβέλης θα συνεχίζει να στηρίζει το τρικομματικό σχήμα.
Η σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία
Σε αυτό το ρευστό πολιτικό τοπίο, η σημερινή ημέρα στο Κοινοβούλιο θεωρείται κρίσιμη, καθώς θα δοκιμαστεί, πριν το πολυνομοσχέδιο η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού, λόγω της ονομαστικής ψηφοφορίας το απόγευμα επί του νομοσχεδίου που καταργεί το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στις ΔΕΚΟ και της επιμονής αρκετών βουλευτών του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ να το καταψηφίσουν.
Στη Ν.Δ. δεν έχουν διαγνώσει αρνητικές διαθέσεις από βουλευτές και θεωρούν ότι δεν θα υπάρξουν μέλη της Κ.Ο. που θα καταψηφίσουν, ενώ ο μόνος που είχε διαφωνήσει προ ημερών από το βήμα της Βουλής ήταν ο κ. Ν. Κακλαμάνης.
Οι βουλευτές του αντιδρούν επιμένουν να προστεθεί ρύθμιση ώστε κάθε αποκρατικοποίηση να περνά πρώτα από την Βουλή για έγκριση», αλλιώς θα καταψηφίσουν, αλλά η τρόικα έχει δώσει αρνητικό σήμα, ενώ και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας συμφωνεί με τους τροϊκανούς στο συγκεκριμένο θέμα.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire