ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 31 octobre 2012

Θέατρο - Κώστας Καζάκος: ''Ο Μπρεχτ είναι η φωνή του σήμερα και του αύριο''

Ο ηθοποιός μιλάει για το έργο «Ο αφέντης Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι», που ανεβάζει στο «Τζένη Καρέζη», μια κωμωδία για τις ταξικές σχέσεις

Ο Κώστας Καζάκος με την Ντορέττα Παπαδημητρίου σε μια σκηνή από την παράσταση
 
 
Αντιγόνη Καράλη
Ο Κώστας Καζάκος με την Ντορέττα Παπαδημητρίου σε μια σκηνή από την παράσταση
Ενα από τα ωραιότερα και ωριμότερα έργα του Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Ο αφέντης Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι», το οποίο έγραψε στην εξορία, παρουσιάζεται στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου. Καθώς προελαύνουν τα χιτλερικά στρατεύματα, ο Μπρεχτ αυτοεξορίζεται και το 1940 φτάνει στη Φινλανδία. Εκεί τον φιλοξενεί στο κτήμα της η συγγραφέας Χέλα Βουολιγιόκι, της οποίας πολλά αφηγήματα μιλούν για την αγροτική ζωή και τους γαιοκτήμονες της Φινλανδίας.

Από αυτά τα κείμενα αντλεί ο Μπρεχτ την έμπνευση για το έργο του «Ο αφέντης Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι» και βέβαια από την επαφή του με το φινλανδικό τοπίο, που είναι έντονο στο έργο. Ο Μπρεχτ πάνω στα πρότυπα των επεισοδίων και των παλιών λαϊκών επών, στήνει μέσα σε μια ατμόσφαιρα ποιητικού λαϊκού πανηγυριού μια κωμωδία γεμάτη μουσική και χρώματα, προβάλλοντας τις ταξικές σχέσεις και διαφορές μιας κοινωνίας που ζει μέσα στο γαλήνιο τοπίο της φινλανδικής εξοχής.
«Επανάσταση»
Εκατόν δεκαπέντε σχεδόν χρόνια από τη γέννησή του (10/2/1898) και 56 χρόνια από τον θάνατό του (14/5/1956), ο λόγος του Μπρεχτ εξακολουθεί να είναι «η φωνή του σήμερα και του αύριο, καθώς πάντα θα συνομιλεί με όλους τους εκμεταλλευόμενους ανθρώπους και λαούς.
Γιατί μπόρεσε να συνδέσει πλούτο σκέψης και λαϊκή απλότητα έκφρασης» σημειώνει ο Κώστας Καζάκος. «Μίλησε με τρυφερότητα για την τραχύτητα αυτού του κόσμου».
Μέσα από τις δεκατρείς χιλιάδες σελίδες -και πάνω- στις οποίες περιλαμβάνονται θεατρικά έργα, ποιήματα, πεζά, θεωρητικά κείμενα για το θέατρο, τον κινηματογράφο, την τέχνη, τη λογοτεχνία, μελέτες, σχόλια, σημειώσεις, ημερολόγια, ο μεγάλος Γερμανός διανοητής έδωσε έναν «έντιμο και ασυμβίβαστο αγώνα για να ερμηνεύσει τον κόσμο κάτω από τη σκοπιά της πάλης των τάξεων. Με τη διαρκή κριτική ματιά του, τη σεμνή αγωνιστική και μάχιμη αντίληψή του, έφερε την πολιτιστική ''επανάσταση'' στη Δυτική Ευρώπη του 20ού αιώνα».
Το έργο του, καταλήγει, θα είναι πάντα ο «καλύτερος ''σύντροφός'' και για τους νεότερους ένας πιστός φίλος που θα λέει πάντα την αλήθεια και θα ενισχύει την ελπίδα τους ''στους σεισμούς που μέλλονται να ρθούν`''».
Ο Μπρεχτ, σε αυτό το έργο του, μας ταξιδεύει στα όμορφα δάση του Βορρά, όπου ο Αφέντης Πούντιλα εξουσιάζει ανθρώπους, σχέσεις και καταστάσεις, αποκαλύπτοντας το μεγάλο χάσμα που χωρίζει την ιδιοκτησία από την εργατική τάξη...
Τη μετάφραση υπογράφει ο Οδυσσέας Νικάκης, τη μουσική-σύνθεση ο Διονύσης Τσακνής (αφηγητής-τραγουδιστής), τα σκηνικά-κοστούμια ο Φαίδων Πατρικαλάκης και τη χορογραφία η Κατερίνα Φωτιάδη. Πρωταγωνιστούν: Κ. Καζάκος, Θ. Γράμψας, Ντ. Παπαδημητρίου, Ν. Μόσχοβος, Π. Ορκόπουλος, Στ. Τζελέπης, Ν. Χανιωτάκης, Χρ. Μαντζουράνη, Μ. Τζάνη, Γ. Καλλέργη, Ελ. Δαφνή, Β. Δαβάκη, Ευ. Βάρσου, Γ. Γούνας. Παίζουν: Ευ. Ξυπολητάς, Στ. Τζελέπης, Γ. Ζαραφωνίτης κ.ά.
Πηγή: Έθνος
Δημοσιεύτηκε στις 30/10/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire