Φωτογραφία Σταύρος Κωστάκης, food styling Παναγιώτα Λιακοπούλου
Μελίσσα Στοΐλη
Οσο πιο βαθύ είναι το
χρώμα της σάρκας της τόσο γλυκύτερη είναι η γεύση της. Χρησιμοποιήστε
την σε γλυκές και αλμυρές συνταγές, προσθέτοντας τα μπαχαρικά που της
ταιριάζουν, δηλαδή μοσχοκάρυδο, κανέλα, κύμινο, πάπρικα, κόλιαντρο και
τζίντζερ. Kόψτε την σε κομμάτια, ζεματίστε την για 2 λεπτά σε βραστό
νερό και βάλτε την στην κατάψυξη για μήνες.
Σούπα
Σε 1½ λίτρο ζωμό κρέατος βράζουμε 1 κιλό κολοκύθα, καθαρισμένη και
κομμένη σε κύβους, 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο, 3 πατάτες, μέτριες, και 2
καρότα, μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώνουμε τα λαχανικά, τα περνάμε από το
multi και τα ενώνουμε με τον ζωμό. Προσθέτουμε τον χυμό από 1 λεμόνι, 3
κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Πίτα γλυκιά
Βράζουμε σε άφθονο νερό 500 γρ. κολοκύθα, κομμένη σε κομμάτια.
Σουρώνουμε, την πολτοποιούμε με ένα πιρούνι και την ανακατεύουμε με 1
φλ. καρύδια, χοντροκομμένα, ½ κ.γ. κανέλα, ½ φλ. ζάχαρη και 2/3 φλ.
σταφίδα, ξανθή. Σε πυρέξ στρώνουμε 4 χωριάτικα φύλλα, λαδωμένα,
απλώνουμε τη γέμιση και κλείνουμε με άλλα 3 φύλλα, λαδωμένα. Χαράζουμε
σε κομμάτια, ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,
στους 180°C μέχρι να ροδίσει.
Σαλάτα
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 35 λεπτά, 350 γρ.
κολοκύθα σε μικρά κομμάτια που έχουμε αλατοπιπερώσει και περιχύσει με 2
κ.σ. σησαμέλαιο. Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι 3 ροδέλες
κατσικίσιο τυρί. Βάζουμε σε σαλατιέρα την κολοκύθα και περιχύνουμε με
λίγο σησαμέλαιο και χυμό λεμονιού. Πασπαλίζουμε με κύμινο και βάζουμε
από πάνω τις ζεστές ροδέλες του τυριού.
Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 30/11/2012
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire