Η κρίση θα εκλέξει Πρόεδρο
Μόνο αν ο Λιλλήκας περάσει στον δεύτερο γύρο
μπορεί να ανακοπεί ο Αναστασιάδης
Η οικονομική κρίση, με τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί στις περισσότερες ομάδες του πληθυσμού, οι συζητήσεις με την Τρόικα, το Μνημόνιο, αποτελούν νέα δεδομένα, τα οποία εκ των πραγμάτων θα επηρεάσουν σημαντικά τη στάση των ψηφοφόρων. Οι πολίτες αισθάνονται απογοήτευση, οργή, θυμό για την επικρατούσα κατάσταση και κυρίως γιατί μέσα σε πέντε χρόνια η χώρα από συνθήκες ευμάρειας έχει οδηγηθεί στο παρά πέντε πριν τη χρεοκοπία. Εάν αυτός ο θυμός θα μετατραπεί σε τιμωρητική ψήφο ή θα οδηγήσει σε ενίσχυση του φαινομένου της αποχής ή του λευκού, αυτό θα διαφανεί στις εκλογές.
Τα δεδομένα που διαμορφώνονται σήμερα καθορίζουν ένα σκηνικό, το οποίο έχει διάφορες παραμέτρους.
ΠΡΩΤΟ, ο Νίκος Αναστασιάδης προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις όπως και στην παράσταση νίκης. Μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται να μπορεί να εξασφαλίσει νίκη από τον πρώτο γύρο.
ΔΕΥΤΕΡΟ,η δεύτερη θέση είναι ακόμη ρευστή. Γιώργος Λιλλήκας και Σταύρος Μαλάς θα κονταροχτυπηθούν μέχρι τέλους για το εισιτήριο που οδηγεί στον β’ γύρο. Η εκτίμηση είναι πως αυτό το τοπίο θα διαιωνίζεται μέχρι και τις εκλογές. Η μάχη αυτή θα κριθεί εν δεχομένως από κάποιες εξελίξεις, κυρίως στο οικονομικό πεδίο, αλλά και στη συσπείρωση των κομμάτων. ΤΡΙΤΟ,σημαντικό στοιχείο στο παζλ του εκλογικού σκηνικού, είναι ασφαλώς η συσπείρωση των κομμάτων.
Η χαμηλή συσπείρωση του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ ενδεχομένως να καθορίσουν το αποτέλεσμα. Το ΑΚΕΛ πληρώνει τη στάση των πολιτών έναντι της διακυβέρνησης Χριστόφια. Η πλειοψηφία τη θεωρεί αποτυχημένη και αυτό ενδεχομένως θα καθορίσει και τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων στις εκλογές. Η αύξηση της συσπείρωσης του ΑΚΕΛ θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της επιχείρησης πειθούς, που έχει αναλάβει ο κομματικός μηχανισμός και τα ανώτατα στελέχη. Επενδύουν στον κομματικό μηχανισμό, ο οποίος έχει αναλάβει το βαρύ φορτίο να επαναφέρει τους αναποφάσιστους στην ψηφοφοριακή βάση του κόμματος. Στο ΔΗΚΟ, το κόμμα έχει κάνει μια επιλογή, να στηρίξει την υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη, ωστόσο αυτό που διαφαίνεται μέσα από τις δημοσκοπήσεις είναι πως μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του ακολουθεί τον Γιώργο Λιλλήκα. Αυτό φρενάρει την εκλογή Αναστασιάδη από τον πρώτο γύρο (με βάση τα ποσοστά των δυο κομμάτων ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ αυτό υπό άλλες συνθήκες θα φάνταζε εφικτό) ενώ κάνει ντέρμπι την κατάληψη της δεύτερης θέσης.
Η εκλογική αναμέτρηση του ερχόμενου Φεβρουαρίου είναι η πρώτη που θα διεξαχθεί με φόντο την οικονομική κρίση. Γι’ αυτό και την καθιστά σε μεγάλο βαθμό αμφίρροπη. Νέα στοιχεία και δεδομένα, που διαμορφώνονται ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, ενδεχομένως να επηρεάσουν και την τελική συμπεριφορά των πολιτών. Μια άλλη παράμετρος που θα επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα είναι η στάση που θα τηρήσουν οι νέοι ψηφοφόροι και γενικά οι νέοι, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.
Το ζητούμενο για τους πολίτες είναι ποιος από τους υποψήφιους μπορεί να διαχειρισθεί την οικονομική κρίση και θα οδηγήσει τη χώρα σε πορεία ανάκαμψης και σε μια νέα εποχή.
ΟΙ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣεκλογές αναμένεται ότι θα αλλάξουν την κομματική γεωγραφία. Όποια και να είναι το αποτέλεσμα, εκτιμάται πως θα υπάρξουν αναταράξεις αλλά και αλλαγές.
Στον ΔΗΣΥ, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, θα υπάρξει αλλαγή προέδρου. Σε περίπτωση εκλογής του Νίκου Αναστασιάδη, ο τελευταίος θα αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος και όπως όλα δείχνουν θα τον διαδεχθεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε περίπτωση ήττας (αν κι αυτό δεν προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, όμως σε κάθε εκλογές είναι ένα ενδεχόμενο), τότε το κόμμα της συντηρητικής παράταξης θα περάσει από δοκιμασία και κρίση.
Στο ΑΚΕΛ, το στοίχημα είναι να περάσει το κόμμα στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Όποιο και να είναι αποτέλεσμα, εκείνο που θεωρείται σίγουρο είναι πως θα υπάρξουν εσωκομματικές συζητήσεις ενώ δεν αποκλείεται το κόμμα να εισέλθει σε μια περίοδο αμφισβητήσεων. Υπό την έννοια ότι θα αμφισβητηθούν επιλογές, αποφάσεις, η διαχείριση του κράτους από την Κυβέρνηση Χριστόφια. Στελέχη του κόμματος σημείωναν με νόημα πως «τίποτε δεν μπορεί να είναι το ίδιο στο κόμμα μετά τις προεδρικές εκλογές». Το χειρότερο σενάριο, βεβαίως, που δεν είναι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις απομακρυσμένο, είναι να μην περάσει ο υποψήφιος στο δεύτερο γύρο. Τότε θα υπάρξουν αναταράξεις και ανατροπές.
Στο ΔΗΚΟ, αναμένονται οι περισσότεροι πονοκέφαλοι. Εάν το μισό κόμμα συστρατεύεται με άλλον υποψήφιο από εκείνον που αποφάσισε το κόμμα, τότε σίγουρα αυτό δεν θα είναι κάτι που θα περάσει απαρατήρητο. Αναμένονται ούτως ή άλλως αναταράξεις την επόμενη ημέρα, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος. Αν και πολλοί θεωρούν πως ξεκαθάρισμα λογαριασμών θα γίνει στο εκλογικό συνέδριο του κόμματος, που θα διεξαχθεί το 2013.
Το ΕΥΡΩΚΟ, από τώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα. Το μεγαλύτερο ποσοστό της δύναμης του κόμματος κοιτάζει προς Λιλλήκα και το υπόλοιπο προς Αναστασιάδη. Εάν οι ματιές των δυο τάσεων θα συναντηθούν εκ νέου μετά τις προεδρικές είναι ένα ζήτημα, το οποίο θα διαφανεί στη συνέχεια.
Στην ΕΔΕΚ, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία και τις εκλογικές αποδώσεις του υποψήφιου. Το κόμμα «θα κρυφτεί» προφανώς πίσω από τα ποσοστά του υποψήφιου.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire