Ανανεωμένη αισιοδοξία
Πριν από ένα χρόνο, όταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε κάνει λόγο για επικείμενη αντιμετώπιση της κρίσης του ευρώ σε διάστημα 12 μηνών, πολλοί τον είχαν κατηγορήσει για υπερβολική αισιοδοξία. Ολα δείχνουν, όμως, ότι είχε δίκιο, τουλάχιστον για την ώρα. Το 2013, όμως, η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει την αποφασιστικότητά της για τον εκσυγχρονισμό των οικονομικών της δομών και την επανεκκίνηση της ανάπτυξης. Η ανανεωμένη αισιοδοξία όσων λένε ότι αυτό είναι εφικτό, πηγάζει από τη μακρά ιστορία μεταρρύθμισης και προόδου της Ευρώπης, που αποτυπώθηκε στην Ισπανία τη δεκαετία του 1990 και στις δημοκρατίες της Σλοβενίας και της Σλοβακίας τη δεκαετία του 2000.
Ανάλογο ελπιδοφόρο παράδειγμα προσφέρει και η Λεττονία, που ισοσκέλισε τον προϋπολογισμό της μεταξύ 2008 και 2012. Η ταχύρρυθμη αυτή οικονομική ανάπτυξη δεν έγινε τυχαία. Η ευρωπαϊκή «μηχανή σύγκλισης» αποτελεί προϊόν των σημαντικών εμπορικών και χρηματιστηριακών συναλλαγών, που επέτρεψαν την ακμή της ενιαίας αγοράς. Αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εφαρμόσουν τις αναγκαίες πολιτικές για την πυροδότηση της οικονομικής ανάπτυξης –και εάν το πράξουν συνειδητά και συντεταγμένα, όπως έκαναν για να σταθεροποιήσουν το ευρώ– τα επόμενα χρόνια θα φέρουν στο διάβα τους πολλές ακόμα επιτυχίες.
THE DAILY TELEGRAPH
Τελευταία χρονιά;
Παραμένει η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αν και το χρονοδιάγραμμα μιας τέτοιας εξέλιξης απομακρύνεται. Δεν αποκλείεται να περάσουν αρκετά χρόνια προτού η Αθήνα αποχαιρετήσει τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, προειδοποιεί για άλλη μια φορά ο Νουριέλ Ρουμπινί. Οι αναλυτές, αναφέρει o διεθνούς φήμης οικονομολόγος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg, που προέβλεπαν ότι η φετινή θα είναι η τελευταία χρονιά της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είχαν υποβαθμίσει την αποφασιστικότητα Ελλήνων και ξένων ηγετών, οι οποίοι κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου η χώρα να παραμείνει εντός. Για φέτος υπάρχουν 30% πιθανότητες η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ. Ομως, αυτές οι πιθανότητες αυξάνονται σε 50% εάν το θέμα τεθεί σε προοπτική πενταετίας. Μάλιστα, επισημαίνει ο Ρουμπινί, η συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα αναζωπυρωθεί μετά τις γερμανικές εκλογες εάν η ελληνική κυβέρνηση αποσταθεροποιηθεί ή μεταδοθεί η κρίση σε Ισπανία και Ιταλία. Tέλος, ο Ρουμπινί επισημαίνει πως η πολιτική δεν μπορεί να ανατρέψει την κατασταση και να υπερκεράσει όλα τα οικονομικής φύσης προβλήματα, αλλά είναι παράγοντας κάθε ουσιαστικής αλλαγής.
Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 23/01/2013
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire