Αγκάθι η έκβαση των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους
Στο στρατόπεδο του
κυβερνώντος κόμματος τα νέα για την ανάδειξη του Λικούντ σε πρώτο κόμμα
χαιρετίστηκαν μάλλον με ανακούφιση παρά με ενθουσιασμό, καθώς ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα εκτίσει τελικά και μια τρίτη θητεία ως πρωθυπουργός του Ισραήλ.
Αν προσθέσει κανείς τους φυσικούς συμμάχους του Νετανιάχου ανάμεσα στα θρησκευόμενα κόμματα και την υπόλοιπη δεξιά - παρόλο που έχασε περίπου το ένα τέταρτο των συμμάχων του στην Κνεσέτ- αν καταφέρει να προσελκύσει τουλάχιστον ένα κόμμα από το κέντρο ή ακόμη και την αριστερά τότε θα καταφέρει να ξανασχηματίσει κυβέρνηση.
Τα ποσοστά της αριστεράς ήταν τελικά σημαντικότερα από ό,τι θα περίμενε κανείς, χαρίζοντας στον Νετανιάχου μια μάλλον οριακή νίκη και αναδεικνύοντάς τον σε μια μάλλον πιο αδύναμη πολιτική μορφή, οι χειριστικές και διαπραγματευτικές ικανότητες της οποίας αναμένεται να δοκιμαστούν σκληρά.
Μάλιστα αμέσως μετά την εκλογή του δήλωσε στους ψηφοφόρους ότι θα επιδιώξει μια όσο το δυνατόν πιο πολυκομματική κυβέρνηση - ίσως αυτός ήταν ένας τρόπος να αναγνωρίσει ότι τα εκλογικά αποτελέσματα ήταν μάλλον αμφίσημα.
Στα «αριστερά» του Νετανιάχου, το Εργατικό κόμμα πήρε επιπλέον έδρες, αλλά το ίδιο και η «δεξιά» του με το Χαμπαγίτ Χαγιεχούντι (το κόμμα του Εβραϊκού Οίκου), με ηγέτη τον πρώην επικεφαλή του επιτελείου του, τον ακροδεξιό Ναφτάλι Μπένετ.
Αναμφισβήτητος αστέρας της εκλογικής βραδιάς ωστόσο αναδείχτηκε ο Γιαΐρ Λαπίντ, ένας διάσημος τηλεπαρουσιαστής ο οποίος εγκατέλειψε την τηλεοπτική του καριέρα και ίδρυσε ένα νέο κεντρώο κόμμα με το όνομα Γιες Ατίντ («Υπάρχει Μέλλον»).
Το κόμμα του έκανε ένα εκπληκτικό ντεμπούτο καθώς ενδέχεται να αναδειχτεί στο κεντρικό κόμμα τους συνασπισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην νέα Κνεσέτ και ίσως ακόμη και να αξιώσει μία θέση στον κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου.
Και ενόσω οι ισραηλινοί πολιτικοί διαπραγματεύονται την νέα κυβερνητική σύνθεση, ο υπόλοιπος κόσμο διερωτάται ποια θα είναι η στάση του Ισραήλ της επόμενης ημέρας στο ζήτημα των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστινίους, αλλά σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο προειδοποιητικού χτυπήματος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Βεβαίως, ακόμη είναι πολύ νωρίς να μιλάει κανείς για κάτι τέτοιο διότι θα εξαρτηθεί από την τελική σύνθεση του κυβερνητικού συνασπισμού πολύ περισσότερο από ό,τι εξαρτάται από το αποτέλεσμα της κάλπης.
Όμως η αποφασιστική στροφή ολόκληρου του ισραηλινού πολιτικού
σκηνικού που είχε προβλεφθεί δεν είχε τελικά την αναμενόμενη έκταση. Τα
αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει ακόμη ζωή στην ισραηλινή Αριστερά, αλλά
και στο κέντρο.
Γενικώς, τα αποτελέσματα διέψευσαν όσους έκαναν ρητές προβλέψεις για τις εκλογές. Η προσέλευση τελικά ήταν σημαντική και ενώ ο Νετανιάχου αναμενόταν να αναδειχτεί σε αδιαφιλονίκητο νικητή, αυτό δεν συνέβη.
Σε γενικές γραμμές χρειάζεται περίπου ένας μήνας για να
ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να ανακοινωθεί η τελική σύνθεση της
Κνεσέτ και αυτή την φορά τίποτα δεν μοιάζει να υποδεικνύει ότι η όλη
διαδικασία θα είναι συντομότερη. Τόσο το Ισραήλ, αλλά και η υπόλοιπη
Μέση Ανατολή θα πρέπει προς το παρόν να αναμείνουν μέχρι νεωτέρας.
Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 23/01/2013
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire