ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 18 octobre 2013

Επιστήμη - Ένα κρανίο ξαναγράφει την ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης


Πρόκειται για το πιο καλοδιατηρημένο απολίθωμα της πρώιμης εποχής του γένους μας που έχει βρεθεί ποτέ. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι συνδυάζει χαρακτηριστικά που μέχρι σήμερα ήταν άγνωστα στους επιστήμονες, ταράζοντας τα νερά της παλαιοανθρωπολογίας. 


(Πηγή: AFP / Georgian National Museum)  
(Πηγή: AFP / Georgian National Museum)




Κατερίνα Κανόνη

Το κρανίο ηλικίας 1.8 εκατομμυρίων ετών βρέθηκε στο Ντμάνισι της νότιας Γεωργίας από ανθρωπολόγους των Πανεπιστημίων της Ζυρίχης και της Γεωργίας και καταρρίπτει την κυρίαρχη εδώ και δεκαετίες θεωρία ότι πριν από περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια συνυπήρχαν στη Γη αρκετά διαφορετικά είδη προγόνων μας.

Πρόκειται για το πέμπτο κρανίο που ανακαλύπτεται στο Ντμάνισι και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ευρήματα δείχνει ότι οι πρώτοι εκπρόσωποι του είδους Homo άρχισαν να εξαπλώνονται από την Αφρική προς την Ευρασία πριν από 1.85 εκατομμύρια χρόνια, ενώ όλα τα οστά ανήκουν μάλλον στο ίδιο προανθρώπινο είδος, τον Homo erectus, που απλώς είχε διάφορες ανατομικές παραλλαγές.
Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science», ο Homo habilis, ο Homo rudolfensis και άλλα είδη αποτελούν όλοι κοινή εξελικτική κληρονομιά του Homo erectus, που κατέληξε στους σύγχρονους ανθρώπους και βασίζουν το συμπέρασμά τους στο γεγονός ότι το νέο αυτό σχεδόν άθικτο κρανίο συνδυάζει ανατομικά χαρακτηριστικά από τα παραπάνω επιμέρους προανθρώπινα είδη.
Το κρανίο, που πήρε την επιστημονική ονομασία «Homo erectus ergaster georgicus», ανακαλύφθηκε πριν από οκτώ χρόνια και από τότε οι επιστήμονες το συγκρίνουν με άλλα πρώιμα ευρήματα του γένους Homo από την Αφρική. Η συγκριτική ανάλυση των κρανίων αποκάλυψε αρκετές ομοιότητες μεταξύ τους, με αποτέλεσμα τα αφρικανικά και γεωργιανά κρανία να θεωρηθούν ότι ανήκουν στο ίδιο είδος προγόνων μας, στο Homo erectus.
Σύμφωνα με τον καθηγητή David Lordkipanidze του γεωργιανού Εθνικού Μουσείου της Τιφλίδας, «υπάρχουν πλέον οι καλύτερες ενδείξεις για το πώς ήταν πραγματικά ο πρώιμος Homo».
Σύμφωνα με τη νέα θεωρία, οι προάνθρωποι του Ντμάνισι ήταν Homo erectus που έφθασαν στη Γεωργία μεταναστεύοντας από την Αφρική. Τα αρσενικά ήταν αρκετά πιο μεγαλόσωμα από τα θηλυκά και είχαν μικρούς εγκεφάλους (περίπου το ένα τρίτο του σημερινού ανθρώπου), μεγάλα δόντια και πρωτόγονα άνω άκρα.
Πάντως, υπάρχουν παλαιοανθρωπολόγοι που δεν έχουν πειστεί από τη νέα θεωρία και επιμένουν ότι συνυπήρξαν τουλάχιστον τρία διαφορετικά προανθρώπινα είδη στην Αφρική και ότι δεν είναι δυνατό όλα να θεωρηθούν παραλλαγές του Homo erectus.
kkanoni@eleftherotypia.net 



Πηγές: www.enet.gr,  AFP, Science Daily, BBC

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire