Ως οργάνωση με στρατιωτική δομή, που απειλούσε τους θεσμούς και το Πολίτευμα περιγράφει την Χρυσή Αυγή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Χαράλαμπος Βουρλιώτης, την συγκρότηση της οποίας τοποθετεί χρονικά το 1987.
Σε ένα πόρισμα –φωτιά, που σοκάρει και τον πιο υποψιασμένο για τις ενέργειες της Χρυσής Αυγής ξετυλίγει την αιματηρή δράση της και «δένει» απόλυτα την κατηγορία ης ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.
Το «Βήμα» αποκαλύπτει το περιεχόμενο του, το οποίο δίνει νέα διάσταση και για το ρόλο της αστυνομίας, για συγκεκριμένα πρόσωπα, για τα οποία ο αντεισαγγελέας εκτιμάει ότι «ενθάρρυναν» τη δράση της Οργάνωσης. Το κείμενο - σταθμός για την ελληνική Δικαιοσύνη υψώνει τείχος προστασίας στο δημοκρατικό πολίτευμα.
Εκτός από τις δολοφονίες, τις απόπειρες ανθρωποκτονιών, τους εμπρησμούς και τους εκβιασμούς ο αντεισαγγελέας κάνει και μια συγκλονιστική αποκάλυψη μέσα στο πόρισμα του. Περιγράφει ανάγλυφα πως τα μέλη «στρατολογούσαν « ανήλικα παιδιά και πως είχαν δημιουργήσει τάγματα εφόδου αμιγώς από ανηλίκους 14 - 17 χρόνων.
Είναι τα τάγματα με την ονομασία Κένταυρος. Καταγράφει μάλιστα με το όνομα του έναν 17χρονο καθοδηγητή, που διορίστηκε από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης λόγω των ιστορικών γνώσεων του και των ικανοτήτων του. Ο συγκεκριμένος ανήλικος καθοδηγούσε ομάδες ενηλίκων σε τακτικές επαφές δυο φορές την εβδομάδα.
Στο εννιασέλιδο πόρισμα περιγράφει με λεπτομέρειες της δομή της συμμορίας με επικεφαλής τον Νίκο Μιχαλολιάκο, στον οποίο αποδίδει τον ρόλο του αρχηγού με τη γερμανική λέξη Fuhrerprinzip η αρχή του αρχηγού δηλαδή.
Ο αρχηγός, όπως αναφέρει καθοδηγούσε συντόνιζε και υπεδείκνυε την δράση της οργάνωσης στα μέλη της.
Οι εντολές λόγω της στρατιωτικής δομής της μεταφέρονταν είτε μέσω του υπαρχηγού, Χρήστου Παππά (παραδόθηκε την Κυριακή το μεσημέρι), είτε μέσω των άλλων μελών της ηγετικής ομάδας των συλληφθέντων βουλευτών, Ηλία Κασσιδιάρη, Γιάννη Λαγού,Ηλία Παναγιώταρου και Χρήστου Μίχα.
Παρότι επισημαίνει το πόρισμα η οργάνωση εμφανίζεται να υπερασπίζεται τους έλληνες πολίτες και να κυνηγάει τους αλλοδαπούς ένας από τους βουλευτές είναι αλβανικής καταγωγής. Δεν τον κατονομάζει, αφού δεν είναι μεταξύ των συλληφθέντων, αλλά τον περιγράφει.
Ιδιαίτερο ρόλο έχει και άλλη αλβανή καθοδηγήτρια, η οποία είναι σύζυγος μέλους εγκληματικής οργάνωσης και είναι επίσης μεταξύ των συλληφθέντων. Φυσικά υπάρχουν και καταγγελίες για βιαιοπραγίες μεταξύ των απλών πολιτών αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι εισέπρατταν την οργή εκείνων που είχαν εξουσία με βάση τον ηγετικό τους ρόλο στα τάγματα εφόδου.
Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τον κατηγορούμενο Γιώργο Ρουπακιά το πόρισμα αναφέρεται στον ρόλο του, τον οποίο χαρακτηρίζει ως ηγετικό στην Οργάνωση της Νίκαιας και ειδικότερα επικαλούμενος μαρτυρία τονίζει ότι ήταν μέλος του πενταμελούς Συμβουλίου του πυρήνα δράσης στα τάγματα εφόδου της περιοχής.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και άλλοι τρεις, που μεταφέρθηκαν στον τόπο του εγκλήματος με τον Ρουπακιά. Μέσα στο αυτοκίνητο βρέθηκαν αποτσίγαρα με αποτέλεσμα να μπορεί να διασταυρωθεί και το DNA των συλληφθέντων.
Και άλλοι όμως συνελήφθησαν και καταγράφονται στο πόρισμα ότι συμμετείχαν στη συγκεκριμένη επίθεση.
Συνομιλίες πριν και μετά την επίθεση «δένουν» τον δράστη και με στελέχη του κόμματος, ενώ επικοινωνία εκείνη την ώρα και μετά τη δολοφονία υπάρχει και με τον αρχηγό. Οι βουλευτές, οι οποίοι συνελήφθησαν επικοινωνούν πάντα πριν και μετά από τις εγκληματικές ενέργειες.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι των στελεχών μετά την απολογία Ρουπακιά, όταν ανακουφισμένοι επικροτούν το γεγονός ότι δεν τους έδωσε.
Από τις άλλες αιματηρές επιθέσεις στο πόρισμα αναφέρονται η δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού στα Πετράλωνα, Η δολοφονία στο Βόλο, η απόπειρα ανθρωποκτονίας στη Μεταμόρφωση, η απόπειρα δολοφονίας Αιγύπτιου στην Ιχθυόσκαλα Περάματος, αλλά και η απόπειρα κατά των μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα.
Πριν από όλες τις υποθέσεις ο «κοριός της ΕΥΠ έχει καταγράψει επικοινωνίες και επαφές, αλλά και αποκαλυπτικούς διαλόγους για τη μεθοδολογία, που ακολουθούνταν. Σύμφωνα με καταθέσεις άλλωστε κάποιοι δεν ενδιαφέρονταν, αν προκαλούνταν θάνατοι «ήταν και αυτό μια δουλειά» αναφέρεται σε κατάθεση.
Μεταξύ των συλληφθέντων όπως καταγράφεται στο πόρισμα είναι και ασφαλιστής στο επάγγελμα, ο οποίος δημιουργώντας εταιρίες «ξέπλενε» το μαύρο χρήμα της οργάνωσης. Υπάρχουν άλλωστε μαρτυρίες για δεκάδες εκβιασμούς αλλοδαπών μικροπωλητών και καταστηματαρχών, αλλά και για περιπτώσεις λαθρεμπορίας.
Για ο ρόλο της Αστυνομίας ο αντεισαγγελέας αναφέρει ότι ή συνέδραμαν ή ανέχονταν τις ενέργειες της Χρυσής Αυγής και ότι πρέπει να ερευνηθεί κατά περίπτωση. Άλλωστε μεταξύ των συλληφθέντων είναι και δυο αστυνομικοί.
Ο αντεισαγγελέας τονίζει την ανάγκη να συνεχιστεί η έρευνα και για την χρηματοδότηση της οργάνωσης με το άνοιγμα λογαριασμών όλων των κατηγορουμένων. Είναι πάντως η πρώτη φορά, που δικαστική έρευνα τελειώνει αποτελεσματικά σε χρόνο - ρεκόρ.
Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα
Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 29/09/2013
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire